שתף קטע נבחר
 

תנו להם גם ממתקים

בישול בריא הוא לא בהכרח בישול דיאטטי, יש המון דברים בריאים שיכולים להשמין ויתרה מזאת, יכולים להיות טעימים מאד - זה המוטו של אביגייל מייזליק, מחברת "בריאות בקלילות". ויש לה גם כמה תובנות לגבי האוכל שהילדים אוכלים

"ילד הוא יצור שמתאים את עצמו למציאות. אם הוא רואה שאמא נבהלת כי הוא לא אוהב לאכול משהו מסוים ובמקום זה היא מכינה לו עשרה דברים אחרים בשבילו, אז הוא נהנה ומתפנק. אבל, אם אמא אומרת לו להשתדל, לנסות ולהתאים את עצמו למה שיש, אז הוא מסתגל. תמיד יהיה אחד שלא יאהב את מה שהגישו לו, אבל ילדים מתרגלים. כמובן שלא מכריחים לכלום, אבל זה יכול להפתיע אתכם באיזה מהירות הם משנים את דעתם."

 

לאביגייל מייזליק, מחברת הספר "בריאות בקלילות", יש חמישה ילדים והיא מודה שזה לא קל, אבל בבית שבו המחמאה הכי גדולה היא "איזה יופי שאתה אוכל בריא", מסתדרים מצויין עם לחם מקמח מלא, וגם לפעמים ממרח שוקולד לבית הספר. הספר מלא במתכונים של האוכל שהיא הכי אוהבת, כפי שהיא מגדירה, ונדמה שזהו המוטו המלווה את הספר, מתכונים בריאים בכיף.

 

יתכן ולכם זה נשמע כמו עוד ספר דיאטטי, אבל היא מבטיחה שזה לא כך. יש בספר מתכונים מתוקים רבים. "המתוק הוא טעם קיים, נבראנו עם רצון לאכול מתוק ואין סיבה להימנע מזה", היא אומרת, "אני אוהבת שהאוכל שלי יהיה הכי טעים ובו בזמן שהגוף שלי לא ירגיש זוועה אחרי הארוחה. זו גם המטרה שהיתה לי מול העיניים כשחשבתי על הספר. אני לא אוהבת את הקטע הפנאטי של אוכל לא טעים ומדכא, אני מחפשת את החגיגה במטבח, אבל חושבת תמיד על הבריאות. מה הכי טוב לי, מה הכי כיף וטעים וכך אני בוחרת מה לאכול". מבחינתה אוכל בריא הוא אוכל מאוזן שיש בו את כל המרכיבים: חלבונים, פחמימות, והרבה ירקות, "כמה שיותר קרוב למקור, כמה שפחות מעובד וכמה שיותר מגוון", היא אומרת, ומוסיפה "את העיבוד אנחנו כבר נעשה לבד".

 

גם זמן ההכנה של המנות נלקח בחשבון, מייזליק מבינה שאתם עסוקים, בטח ובטח אם יש ילדים. היא מודה שלא מדובר במתכונים של 5 דקות, אבל מבחינתה השקעה של 20 דקות לארוחה משביעה היא משהו שאפשר לעמוד בו, זה לא סוף העולם והיתרון הוא שזה בריא ולא פחות טעים. 

 

איך מסתדרים עם 5 ילדים שלכל אחד, סביר להניח, יש טעם שונה? 

זה לא קל, לפעמים קורה שאני חושבת שהם קצת מקלקלים את הכיף בנושא האוכל (צוחקת) כי מה שאני אוהבת לאכול זה לא מה שהם אוהבים. אבל יש מתכונים שמתאימים לכולם כך שאנחנו מסתדרים. אבל בהחלט יש ארוחות שצריך לבשל כפול כי זה לא אהוב בצל והשני לא אוהב גזר וכן הלאה.

 

ומה עם הכריך לבית הספר?

האמת היא שזה סיוט בכל בוקר מחדש, שלא תחשבי שהילדים שלי הולכים עם לחמניה מקמח מלא מרוחה בממרח תמרים, פעמים רבות זה ממרח שוקולד או חביתה. אבל הגישה שלי בחינוך היא לא ללחוץ על הילד, אלא לעורר בו את הרצון ואת הסקרנות לבדוק את האוכל ובכלל לחקור מה עוד יש סביבו.

 

עם הרצון לעורר בהם סקרנות שאלה מייזליק לדעת הילדים לגבי המתכונים שצריכים להיות בספר בו יש פרק שעוסק באוכל בריא לילדים. "הם שותפים מלאים ואני תמיד מתייעצת איתם לגבי הארוחות: מה אוכלים ביום-יום או בשבת. זה בית שמדברים בו הרבה על אוכל ואוהבים לאכול. למשל, בתי הגדולה, בת ה-13, כבר יודעת המון על אוכל ומכינה בעצמה כל מיני דברים."

 

מה עושים עם ממתקים?

אני בעד. יש לנו את הצורך לזה, הוא טבוע בנו ולא נכון להתעלם ממנו. במו עיניי ראיתי איך ילד שההורים מנעו ממנו ממתקים נעמד מול ארון הממתקים אצלנו בבית, כשבא לבקר את הבן שלי, ואי אפשר היה להזיז אותו משם למשך רבע שעה. בסופו של דבר הוא שאל אם יש לי טופי. זה לא נכון להתנהל כך, לכל גיל יש את העניין שלו והעניין של ילדים זה הממתקים. אם נותנים להם מזה הם גדלים עם שובע וללא חוסר. עוד דוגמה אישית: שנים לא רציתי לתת לילדים מסטיק ויום אחד ראיתי את אחד הילדים פשוט מרים מהרצפה מסטיק מלוכלך ומכניס לפה, ורק משום שהוא חש חוסר בזה, הוא רק רצה מסטיק. אז אפשר לתת לילדים ממתקים, חשוב שזה יהיה במידה כמובן, וכדאי ללמד אותם לאהוב גם דברים אחרים. אני לא מכריחה אותם לאכול מה שהם לא אוהבים, אבל מראה להם שיש המון דברים שיכולים להיות טעימים, כמו גם מקדמת כמה חשובה אכילה בריאה.  

 

העצות של אביגייל

כדי להבריא את המטבח שלכם ולהפוך אותו ליותר בריא, הנה כמה עצות:

  • להכניס המון ירקות, בכל מקום שרק אפשר. זה טעים ולכל מנה שמוסיפים לה ירקות, היא מיד משתדרגת. יש ירקות טעימים מאד כמו פטריות או תרד, עגבניות, כרשה, ברוקולי כרובית ועוד. כולם פשוט מוסיפים ומשפרים את הטעם, וכמובן מוסיפים לבריאות. זו אגב הדרך האהובה עליי להבראת המטבח.
  • להשתמש יותר בבישול ואפייה וכמה שפחות בטיגון. 
  • להשתמש בקמח מלא. היום יש מלא קמחים ידידותיים למשתמש, לא כמו שהיה פעם, קמח גס וקשה לשימוש. יש קמחים שאפילו לא מרגישים הבדל בטעם.
  • לבדוק את עניין השומן, לשים לב שומן משתמשים ולהעדיף את הבריאים יותר: חמאה, שמן זית ושמן קנולה, וכמובן להשתמש במידה.
  • להימנע, ככל האפשר, ממאכלים שעברו עיבוד יתר. בדר"כ כשמתערבבים הרצונות האנושיים, האינטרס של הגוף נדחק הצדה. כלומר, האינטרס הכלכלי דוחף את האינטרס הבריאותי הצדה.
  • קינוחים בריאים: הרבה פירות, ויש גם קינוחים בריאים וממתקים בריאים שאפשר למצוא בספר, הכל תלוי בכמויות.

 

כמי שהחלה את דרכה הבריאה עוד בטרם הקימה משפחה, מייזליק גידלה את הילדים אל תוך הבישול הבריא. מבחינת הכשרות, אגב, היא אומרת לעיתים אכן יש קשיים, בעיקר בבצקים פריכים ועוגיות שהשמן לא מספיק בשבילם ולכן היא משתמשת במרגרינה. אבל כפי שאמרה, "הכל תלוי במידה".

 

והנה כמה מתכונים ממטבחה של אביגייל מייזליק:

 

ממתקי שומשום

הם קלים כל כך להכנה והרבה יותר בריאים מממתקים אחרים (אבל לא פחות משמינים).

 

זמן הכנה: 20 דקות

 

 

המרכיבים (ל-6-8 מנות):

1 כוס (360 גרם) דבש

1/2 2 כוסות (380 גרם) שומשום

1/2 1 כוסות (כ-150 גרם) בוטנים, שקדים או אגוזים, קצוצים

אופן ההכנה:

  1. שמים בסיר קטן את הדבש ומביאים לרתיחה. בינתיים מכינים בצד כוס מים קרים. מבשלים את הדבש תוך כדי בחישה עד שטיפה ממנו שמטפטפים לתוך כוס המים הופכת לכדור רך.
  2. מוסיפים לדבש את השומשום והבוטנים ומערבבים. משטחים על תבנית או מגש וחותכים לקוביות - זהירות, הדבש הרותח יכול לגרום לכוויות - אל תתנו לילדים להתקרב ושימו לב לא לגעת בו. מצננים, וכשהממתקים מתקשים, מאחסנים בקופסה אטומה.
  3. טיפ: השרו מייד במים את הסיר שהשתמשתם בו, כדי שיהיה אפשר לנקותו בקלות.


ממתקי שומשום (צילום: דניאל לילה) 

 

מרק שעועית מאש ושורשים

במרק הזה אין צורך להתעקש על מבחר הירקות המופיעים במתכון, אפשר לגוון ולהוסיף ירקות שורש אחרים. שעועית המאש היא קטנית ירוקה, קטנה ועגולה עם טעם מעט מריר ואיכויות תזונתיות רבות. אפשר להחליף אותה בעדשים או באפונה.

 

זמן הכנה: 20 דקות

זמן השריה: 3-6 שעות

זמן בישול: כשעה ו-20 דקות

 

המרכיבים (ל-8-10 מנות):

מעט שמן, לטיגון

1 בצל גדול, קצוץ

2 קולרבי, קלופים וקצוצים

1 לפת, קלופה וקצוצה

1 שורש סלרי, קלוף וקצוץ

2 בטטות, קלופות וקצוצות

3 גזרים, קלופים וקצוצים

2 תפוחי־אדמה, קלופים וקצוצים

2 כוסות (350 גרם) שעועית מאש, שהושרתה במים למשך 3-6 שעות

6-8 כוסות (11/2-2 ליטרים) מרק צח

2 כפות פפריקה מתוקה

1 כף חוויאג'

מלח ופלפל

1 כוס פטרוזיליה קצוצה

2-3 כפות שמן זית, להגשה

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים בסיר גדול מעט שמן ומטגנים את הבצל עד שמזהיב. מוסיפים את כל שאר המרכיבים פרט לפטרוזיליה (ולשמן הזית). מביאים לרתיחה ומבשלים כשעה עד שהכול רך.
  2. מוסיפים את הפטרוזיליה ומבשלים 10 דקות נוספות.
  3. להגשה: מוזגים את המרק לקעריות, מזלפים בכל קערה מעט שמן זית ומגישים חם.


מרק שעועית מאש ושורשים (צילום: דניאל לילה) 

 

קוביות דג אפויות בפירורי לחם

עוד אחד מהמתכונים האהובים על ילדי; ובכלל, כמה שיותר פירורי לחם - יותר טוב.

 

זמן הכנה: 15 דקות

זמן אפייה: 20 דקות

 

המרכיבים (ל-5-6 מנות):

1/3 כוס (80 מ״ל) שמן זית

6 שיני שום, כתושות

1 כפית כמון

1 כפית פפריקה

3 כוסות פירורי לחם מקמח מלא

600 גרם פילה דג (דניס, לברק, בורי, סלמון, לוקוס)

2 עגבניות, קצוצות

מיץ מ-2 לימונים

מלח ופלפל

תבנית חסינת חום

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים במחבת את שמן הזית ומטגנים 4 משיני השום הכתושות תוך כדי ערבוב במשך דקה. מוסיפים את הכמון, הפפריקה ופירורי הלחם ומערבבים 2-3 דקות עד שהפירורים מזהיבים מעט. מסירים מהאש.
  2. מחממים תנור לחום בינוני־גבוה (190 מעלות צ.). מניחים את פילה הדג בתבנית, אם יש עור - העור כלפי מטה. מפזרים את העגבניות הקצוצות בצורה שווה על הדג. מפזרים את שארית השום הכתוש,
  3. מיץ הלימון, מלח ופלפל.
  4. מפזרים את פירורי הלחם כך שיצפו לגמרי את הדגים. אופים כ-20 דקות עד שהכול זהוב והדגים מוכנים.


קוביות דג אפויות בפירורי לחם (צילום: דניאל לילה) 

 

פאי פירות

אפשר לאפות פאי פירות אישי, או פאי אחד גדול. אפשר לשים כל פרי בעונתו. מעדן אמיתי.

 

זמן הכנה: 30 דקות

זמן השהיה במקרר: 30 דקות

זמן אפייה: 30-40 דקות

 

המרכיבים (לתבנית פאי בקוטר 24 ס״מ או 6 תבניות אישיות בקוטר 8 ס״מ):

לבצק:

1 כוס (125 גרם) קמח מלא

2 כפות חמאה מומסת, או מרגרינה

3 כפות שמן קנולה

1/4 כוס (90 גרם) דבש

1 כפית גרידת קליפת לימון

2 חלמונים

2 כפות מים 

למלית:

1 כוס (320 גרם) ריבה טובה

ללא סוכר

2-3 כוסות של קוביות פרי העונה: תותים, תפוחי־עץ, בננות, שזיפים, אפרסקים, מנגו, משמשים, נקטרינות, אגסים (אפשר פרי אחד, אפשר גם תערובת)

2-3 כפות מיץ תפוזים

 

אופן ההכנה:

  1. הבצק: שמים בקערה, במיכל מעבד־מזון או בקערת מערבל (מיקסר) את הקמח והחמאה המומסת. מערבבים ומוסיפים את שאר המרכיבים. מעבדים מעט ככל האפשר רק עד לקבלת כדור בצק. מכסים ושומרים כחצי שעה במקרר.
  2. מחממים תנור לחום בינוני (180 מעלות צ.). מקמחים משטח עבודה ומרדדים את הבצק לעיגול בקוטר 26 ס״מ או ל-6 עיגולים בקוטר
  3. 10 ס״מ. משטחים את הבצק על התחתית והדפנות של התבניות. מורחים על הבצק ריבה בנדיבות ומותירים שוליים של 2 ס״מ ללא ריבה.
  4. מערבבים את קוביות הפירות עם מיץ התפוזים ושמים על הריבה. אופים 30-40 דקות, עד שהבצק זהוב והפירות מבעבעים. הכי טעים להגיש חם מהתנור, או לחמם לפני ההגשה.


פאי פירות (צילום: דניאל לילה)

 

  • מתוך הספר "בריאות בקלילות" מאת אביגייל מייזליק. באדיבות הוצאת "מודן"

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פאי פירות
צילום: דניאל לילה
עטיפת הספר
צילום: דניאל לילה
מומלצים