שתף קטע נבחר

אחרי המהומות: עוצר מלא בכל רחבי קשמיר

הזעם המוסלמי על חילול דפי הקוראן בארה"ב התפרץ אתמול על הנוצרים המתגוררים בחבל הבדלני שבצפון-מערב הודו. לפחות 18 נהרגו במהומות הקשות. השלטונות ההודים הטילו עוצר מלא ושוקלים שינוי תקנת חירום משנת 1990 כדי להרגיע התושבים

עוצר הוטל הבוקר (יום ג') על כל הערים והעיירות המרכזיות בחבל קשמיר, יממה אחרי המהומות האלימות שגבו את חייהם של 18 בני אדם. אלפי חיילים ושוטרים מפטרלים ברחובות הנטושים של בירת החבל, סרינגר. השכונות והצמתים המרכזיים בעיר גודרו ומערכות כריזה קראו לאזרחים להישאר בבתיהם.

 

הכביש המוביל מהעיר לשדה התעופה בסרינגר זרוע כולו בכלי רכב שרופים ובלבנים שהושלכו אתמול על-ידי הפורעים. כל הטיסות בוטלו עקב חששות ביטחוניים ולאור העוצר בעיר. הבוקר נשמר השקט באופן יחסי, למעט תקריות בודדות של יידוי אבנים שזכו לתקופה באש חיה מצד השוטרים. לפחות חמישה בני אדם נפצעו.


רחובות סרינגר נטושים, היום (צילום: AFP) 

 

העילה המרכזית שהובילה לפרוץ המהומות בקשמיר היא חילול דפי הקוראן מול הבית הלבן בסוף השבוע. חילול הדפים אמנם נאסר לשידור בתחנות הטלוויזיה הפועלות בחבל, אולם זה לא מנע מעשרות אלפי מפגינים מוסלמים לצאת לרחובות להתעמת עם כוחות הביטחון. המפגינים גם הציתו מבנים, בהם בית ספר נוצרי, והעלו באש מכוניות. "הלאה הודו", צעקו המפגינים, "אנחנו רוצים חופש".

 

"אני סבור שמדובר בעימות הקשה ביותר שעמו מתמודדת הודו מזה 20 שנה. מדובר במחאה עממית של ילידי קשמיר", אמר נור אחמד באבא, מרצה למדע המדינה באוניברסיטת קשמיר. לדברו, המתיחות בין הפלגים האתניים בקשמיר גברה בחודשים האחרונים, מאז נרצח תלמיד מקליע שירתה המשטרה במהלך הפגנה בסרינגר בחודש יוני. מאז אותה תקרית נהרגו לפחות 88 בני אדם בתקריות ירי ובמהומות אברחבי החבל, אולם ההתפרצות האלימה האחרונה היא הקשה ביותר.

 

שר ההגנה ההודי, איי.קיי אנטוני, אמר כי המצב בקשמיר חמור וכי הממשלה תדון באפשרות לבטל חוק חירום המוטל על החבל מאז 1990, בניסיון להרגיע את התושבים. מדובר בחוק סמכויות הכוחות המיוחדים, המעניק לחיילים ולשוטרים הודים סמכות גורפת לפתוח באש, לעצור חשודים או להחרים רכוש בקשמיר - מבלי שיועמדו לדין.

 

קשמיר מחולקת מאז 1989 בין הודו לפקיסטן. בשני העשורים האחרונים פועלת בטריטוריה ההודית, מיליציה המנהלת מלחמה נגד השלטון המרכזי בניו-דלהי בדרישה לעצמאות. לפחות 47 אלף בני אדם נהרגו לאורך השנים בעימותים בחבל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שורפים בובה של אובמה, אתמול
צילום: AP
מפנים את הנפגעים, אתמול
צילום: AP
מומלצים