בג"ץ אישר בי"ס לבנות המגמה החסידית בעמנואל
השופטים מאשרים את החלטת משרד החינוך לפתוח מוסד פטור לבנות בעמנואל שלא יתוקצב על ידי המדינה, אך מותחים עליה ביקורת חריפה ומדגישים: "ישנו חשש כי אישור בית הספר עלול להוביל להנצחת אפליה ואי השוויון"
בג"ץ אישר היום (ג') את החלטת משרד החינוך להיעתר לבקשת הורי המגמה החסידית בבית הספר לבנות בעמנואל לפתוח מוסד חינוכי ביישוב שלא יתוקצב על-ידי המדינה וישמש את בנות ה"מגמה החסידית". עם זאת, השופטים מתחו ביקורת חריפה על המדינה וציינו כי משרד החינוך צריך יהיה לעקוב אחרי פעילות המוסד ולוודא כי היא תקינה. הם ציינו כי מתן האישור לבית הספר יוצר חשש להנצחת האפליה ואי השוויון "ועל משרד החינוך לדאוג לכך שזה לא יקרה".
על פי השופטים, "כאשר משרד החינוך שוקל האם לתת היתר לקיומו של 'מוסד פטור' עליו לוודא, בין היתר, כי אין הוא נותן יד להקמת מוסד שמטרתו איננה מימוש הייחודיות דווקא, כי אם להנצחת אפליה, בדרך של הדרת רגליהם של מי שמקימי המוסד רואים בהם כגורם בלתי רצוי, או נחות להם, ותוך הפרה של עקרונות היסוד של שיטתנו המשפטית".
השופטים הביעו תקווה כי "הטעם שעמד בבסיס החלטתו של משרד החינוך לאישורו של המוסד הפטור – לא בא על מנת להשיג בפועל את המטרה הפסולה שעמדה קודם לכן בבסיס פיצולו הפיזי של בית הספר הקיים לשניים, זו הפעם בדרך חדשה, הנראית גם היא עקלקלה: פיצול בית הספר לשני מוסדות חינוך נפרדים. יש איפוא לצפות כי פיקוחו המובטח של משרד החינוך על המוסד הפטור – ימנע את הישנות המצב שעמד ברקע העתירה (אשר יצאה כאמור כנגד ההתנהלות הפסולה שהתקיימה בבית הספר, לרבות "הסוואת" ההפליה שנהגה בו) ועמדה ביסוד פסק הדין".
בנוסף, הביעו חשש באישור מוסד הפטור בעמנואל מפני "תופעת 'אטומיזציה' של החברה הישראלית. כאשר קבוצת אנשים מבקשת 'לשמר את ייחודיותה' בתחום החינוך, אגב הרחקת השוֹנֶה מטעמים האסורים על פי סעיף 5 לחוק זכויות התלמיד, הרי שהיא תורמת בפועל לפיצולה של החברה לתת-קהילות, קטנות, נפרדות ומסוגרות. הנה כי כן כשהמדינה מכירה במוסדות חינוך של קבוצות מיעוט מתבדלות שכאלה, הרי שהיא עלולה להקים מכשול בפני גיבושה של החברה כולה"
"לסיכום", הדגישו השופטים, כי "אף שעניינו של ההליך שלפנינו איננו מתמקד בהכרה במוסד הפטור ככזה, הרי שלא ראינו מנוס מלציין את תמיהותינו לגבי מהלכיו האחרונים של משרד החינוך בפרשה. מלכתחילה לא ברור מדוע על המדינה להוסיף להכרה שהיא מעניקה למוסד פטור ככזה (בהתקיים התנאים המצדיקים זאת) – אף סיוע תקציבי כלשהו, ככל שהיא נעדרת סמכות מפורשת לעשות כן בחוק. במיוחד נכונים הדברים כאשר ביחס להשתתפות המדינה בתקצוב מוסדות חינוך מוכרים לא רשמיים נדרש הסדר סטטוטורי מפורש כדי לאפשר את הדבר".
משרד החינוך: "ניתן משקל לרצון ההורים"
בשבועות האחרונים, לאחר תשובת משרד החינוך לבג"ץ העריכו הצדדים כי בית המשפט יאשר את מוסד הפטור ובציבור החרדי ראו בכך כבר אז את סיום הפרשה.
בהודעה לבית המשפט, שהוגשה באמצעות פרקליטות המדינה, ציין משרד החינוך כי בבחינת הבקשה של הורי התלמידות לפתוח מוסד חינוכי חדש "ניתן משקל לרצונם של ההורים לחנך את בנותיהם במסגרת חינוכית קהילתית-דתית-חסידית, בעלת הנהגה רוחנית אחרת, ומאפיינים ייחודיים ומחמירים מן הנהוג בבית הספר הקיים". כמו כן ציין משרד החינוך כי האפשרות לשלוח את התלמידות למוסד של החסידות בעיר אחרת נפסלה בשל הריחוק של עמנואל מיישובים אחרים, ובשל העובדה שההסעות כרוכות בסיכונים בטיחותיים וביטחוניים.
משרד החינוך הדגיש אז כי האישור לפתיחת מוסד חינוכי חדש כפוף לכמה תנאים, והראשון שבהם הוא איסור האפליה בו. "כל תלמידה, לרבות תלמידות 'המגמה הכללי', אשר תעמוד בתקנון מוסד הפטור שיוקם, תוכל להתקבל למוסד", נכתב בתנאים. המשרד הודיע כי יפקח על עניין זה.
העותרים: "אמירות בג"ץ מדברות בעד עצמן"
ד"ר אביעד הכהן, בא כוח העותרים אמר בתגובה להחלטה כי ""התמיהות שמעלה בית המשפט בהחלטתו לגבי מהלכיו האחרונים של משרד החינוך בפרשה מדברות בעד עצמן. בית המשפט העליון מדגיש כי גם בעתיד לא ברור מה תהיה ההצדקה לתקצוב מוסד בדלני, דוגמת המגמה החסידית, ואף קובע שניסיון הרשות המקומית להעביר לה תקציבים בדרך עוקפת עלול לגבול בפלילים ולהביא לחיוב אישי של מי שיהיה אחראי לכך. אמירות אלה מדברות בעד עצמן וכל המוסיף עליהן רק יגרע".
העותרים כתבו כבר בתגובה לבג"ץ: "במה זכו בנות בית הספר החסידי בעמנואל,
שלאחר שצרו אפליה קיבלו מוסד חינוכי שבחלק מכיתותיו לומדות 9 ו-10 בנות בכל כיתה? במה סמוק דמם מהורים אחרים ברחבי הארץ"? עוד כותבים העותרים כי משרד החינוך מסייע בהנצחת "גטאות" דתיים בכך שהוא פותח מוסד פטור.
לאחר שמשרד החינוך אישר את הקמת בית הספר בירך על כך נציג ההורים, יצחק ויינברג. "אנו שמחים שהפרשה נפתרה בדיוק בדרך שאליה חתרנו כל הזמן", אמר. ויינברג איננו מוטרד מתשובת המשרד לבג"ץ, לפיה יוטל פיקוח גם על המוסד החדש כדי למנוע אפליה עדתית. "לא יהיה שום דבר כזה", אמר. "כל בת שתעמוד בתנאי הקבלה ובתקנון של הרב וואזנר (מבכירי הרבנים החסידיים בבני ברק, ק"נ) – אשכנזיה או ספרדיה – תתקבל ללימודים".