שתף קטע נבחר
 

שני עשירונים בישראל מרוויחים 41% מההכנסה

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה את סקר ההכנסות לשנת 2009. הכנסתם של שני העשירונים העליונים מהווה 41% מסך ההכנסה נטו של כלל משקי הבית בשנה שעברה, לעומת שני העשירונים התחתונים שחלקם הוא 6%

הפערים החברתיים-כלכליים בישראל נותרו בעינם. על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שפורסמו היום (ד'), אי השיוויון בישראל לא הצטמצם בשנת 2009, למרות עלייה מתונה בהכנסות משקי הבית. חלקם של העשירונים העליונים בעוגת ההכנסות עדיין גבוה משמעותית מזה של העשירונים התחתונים ומדדים בינלאומיים מדרגים את אי השיוויון בישראל מעל רוב המדינות המפותחות.

 

על פי סקר ההכנסות של הלמ"ס, ההכנסה הכספית ברוטו לחודש למשק בית בישראל, ירדה בשנה שעברה בשיעור ריאלי (בניכוי גורמים אינפלציונים) ב-1.5% ל-13,578שקל. ההכנסה הכספית נטו, לעומת זאת, עלתה בשיעור ריאלי של 0.2% ל-11,354 שקל.

 

נכון לשנת 2009, הכנסתם של שני העשירונים העליונים מהווה 40.6% מסך ההכנסה נטו למשקי בית באוכלוסייה בהשוואה לשני העשירונים התחתונים שחלקם בסך ההכנסה נטו של משקי הבית באוכלוסייה הוא 6.3%. נתונים אלה מציבים את "מדד ג'יני" למדידת אי שוויון לפי הכנסה כספית נטו לנפש סטנדרטית, על 0.389 נקודות (מדד ג'יני מדרג את אי השיוויון במדינה על סולם בין 0 ל-1, כאשר 1 מציין את מידת האי-שיוויון הגדולה ביותר).

 

בלמ"ס מציינים כי מדובר בעלייה מתונה ולא מובהקת מבחינה סטטיסטית לעומת שנת 2008, אז עמד מדד ג'יני על שיעור של 0.384 נקודות, אך בניתוח רב שנתי ניתן לראות מגמת עלייה בעומק האי שיוויון בישראל. בשנת 2000, עמד המדד על שיעור של 0.353 נקודות וגם נתון זה אינו מעודד בהשוואה למדינות מפותחות אחרות.

 

באמצע העשור הראשון של המאה, עמד מדד ג'יני בישראל על שיעור ממוצע של 0.37 נקודות. המדינה היחידה החברה בארגון ה-OECD, שאליו הצטרפה השנה ואשר מאגד את הכלכלות המפותחות בעולם, שבה נרשם שיעור גבוה יותר של אי שיוויון בהכנסות הייתה ארה"ב, שבה עמד מדד ג'יני על שיעור של 0.38. המדינה שבה נרשם המדד הנמוך ביותר הייתה שבדיה (0.23 נקודות) והמדד הממוצע לכל המדינות המפותחות היה 0.31 נקודות.

 

סקר ההכנסות השנתי של הלמ"ס מתבסס על עיבוד נתונים משני סקרים: סקר הכנסות וסקר הוצאות משק הבית. בסקר השתתפו 15,114 משקי בית, מתוכם 9,751 משקי בית שבראשם עומד שכיר, 1,427 משקי בית שבראשם עומד עצמאי, ו-3,936 משקי בית שבהם ראש משק הבית לא עובד. אוכלוסיית הסקר כוללת את כל היישובים בישראל למעט קיבוצים, מושבים שיתופיים ובדואים הגרים מחוץ ליישובים.   

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איך מתחלקת העוגה?
צילום: Index Open
מומלצים