הרג הפלסטינים ב"פיגוע הקלשון": צה"ל חוקר
חצי שנה אחרי האירוע באזור שכם ולאחר ממצאים בעייתיים בתחקיר ועתירה לבג"ץ, הודיע הפרקליט הצבאי הראשי על פתיחת חקירה נגד לוחמי חטיבת כפיר
הפרקליט הצבאי הראשי, אביחי מנדלבליט, הודיע היום (ד') לבג"ץ כי החליט לפתוח בחקירה נגד חיילים שלפני כחצי שנה, ירו לעבר שני צעירים פלסטינים בכפר באזור שכם והרגו אותם. תחילת דווח כי השניים היו מחבלים שניסו לבצע "פיגוע קלשון", אך בתחקיר שערך צה"ל מאוחר יותר התגלו אי דיוקים רבים בגרסה שמסרו הלוחמים. בסוף החודש שעבר עתר לבג"ץ ארגון "יש דין" בדרישה להורות לצה"ל לפתוח בחקירת המקרה.
בהודעה שמסרה היום לבג"ץ הפרקליטות בשם מנדלבליט, נמסר כי הוא עצמו הורה לפני כשבועיים לפתוח בחקירת נסיבות מותם של שני הפלסטינים, פייסל ומוחמד קואריק, בשדות הכפר עוורתא. על-פי המסמך, התקבלה ההחלטה "לאחר בחינת החומרים הנוגעים לאירוע, כולל התחקיר הצבאי שנערך בעקבותיו".
בפרקליטות ציינו כי התקרית בעוורתא היא "האירוע מורכב שבו התעוררו היבטים מבצעיים שונים. התלונות שהתקבלו ביחס אליו היו לקוניות והתייחסו רק לכך שהשניים נהרגו מירי צה"ל. מתחקירי האירוע עלה כי הרקע לשימוש בנשק היה בפעולות שביצעו השניים נגד כוח צה"ל שעיכב אותם".
במדינה טענו גם כי הפרטים שהועברו בתלונות "לא היה בהם כדי לבסס חשד לביצוע עבירה פלילית וכי ההחלטה בשאלת פתיחתה של חקירה פלילית נעשה לאחר העמקת הבסיס העובדתי, באמצעות בחינת התחקירים המבצעיים הנערכים, כאשר מטבע הדברים הליך זה אורך זמן".
נציגי המדינה טענו כי ההחלטה לפתוח בחקירה לא התקבלה בעקבות העתירה לבג"ץ בנושא, אלא לאחר בחינת החומרים עוד טרם הוגשה.
ביום האירוע, שהתרחש במרס האחרון, דווח כי התקרית הייתה סיכול פיגוע שבו הסוו עצמם שני חשודים כחקלאים והיו חמושים בשבר בקבוק וכלי עבודה, שבאמצעותם ניסו לתקוף חיילים מחטיבת כפיר.
בעתירת "יש דין" נטען כי שני ההרוגים, שהיו בני דודים, התפרנסו מחקלאות. "הם נהרגו מירי חייל צה"ל בנסיבות המעלות חשד כבד לביצוע עבירה פלילית חמורה", כתבו אנשי הארגון. "אמנם נסיבות האירוע לא הובררו, אך קיים סיכון ממשי שהם גם לא יתבררו בעתיד - וזאת כל עוד הפרקליט הצבאי הראשי ממשיך להימנע מהחלטה לחקור את האירוע".
על-פי העתירה, התברר בנתיחת גופות ההרוגים בבית החולים "רפידיה" בשכם כי אחד מהם ספג לא פחות משבעה כדורים בפלג גופו העליון, ואילו השני נפגע משלושה כדורים - שניהם, ככל הנראה, מטווח קצר מאוד.
אנשי הארגון, שנרתמו לסייע להורי ההרוגים בהגשת העתירה, כתבו כי "ההימנעות מפתיחת חקירה פלילית היא שערורייתית ומסכלת כל אפשרות לניהולה של חקירה אפקטיבית וממצה. זו החלטה המשדרת בקול רם וברור לכל חיילי צה"ל, העוסקים בפעילות ביטחונית בגדה המערבית, כי כאשר אירוע מסתיים במותו של פלסטיני - אין הצדקה לפתוח חקירה פלילית".
העותרים הזהירו גם כי בהיעדר חקירה מקיפה, "חושף המהלך את החשודים לחקירה והעמדה לדין בגין ביצוע פשעי מלחמה במקומות שונים בעולם".
Read this article in English