בג"ץ הטבות המס: "שהמדינה תממן את כולם"
תושבים יהודים ביישובי הספר בצפון ובדרום מסכימים שמדיניות הטבות המס הנוכחית מפלה לרעה ערבים, אך חוששים שפסיקת ביניש תוביל לביטולן. ביישובים הערביים מברכים: "אנחנו לא רוצים לגזול כסף מהיהודים, רק מבקשים את מה שמגיע לנו"
מתנגדים לאפליה, אך חוששים מביטול ההטבות: תושבים יהודים ביישובי הספר בצפון ובדרום הגיבו אתמול (יום ד') ברגשות מעורבים להחלטת בג"ץ שקבעה כי הטבות המס הניתנות לתושבי המדינה על פי מקום מגוריהם, אינן חוקיות משום שרשימת היישובים החדשים הזכאים להן לא כוללת אפילו יישוב ערבי אחד. ביישובים הערביים בירכו כמובן על הפסיקה.
שופטי בג"ץ, בראשות הנשיאה דורית ביניש, מתחו בפסיקתם ביקורת קשה על מדיניות הטבות המס של המדינה, וקבעו כי אם זו לא תשנה אותה עד סוף החודש הבא, יהיה על בית המשפט להוציא "צו מוחלט" שיורה לה לתקן את הסעיף בחוק, כך שיכלול קריטריונים אחידים ושוויוניים.
במצפה רמון, מסכימים כי הטבות המס אינן שוויוניות, אך מזהירים כי אם יוחלט לבטלן - יהיו לצעד השלכות כלכליות קשות. "אני בעד עקרון השוויון", הצהירה ראש המועצה, פלורה שושן. "היישובים הערביים הם יישובים לכל דבר, ואזרחיהם הם אזרחי מדינת ישראל, אך אני חוששת שהחלטת בג"ץ תגרום למדינה לצמצם את ההטבות במקום להרחיבן".
גם תושב היישוב זיו ספקטור חושב שיש לכבד את עקרון השוויון, אך חרד לעתיד יישובו. "גם היישובים הערביים חייבים לקבל בדיוק אותו דבר כמו היהודיים", אמר, "אבל אם יבטלו את ההטבות - זה יהיה אסון מבחינת יישובים מסוימים בנגב".
איתי ענר, המתגורר גם הוא ביישוב, מתקשה להאמין שהדבר אכן יקרה: "קשה לי להאמין שיבטלו את הטבות המס למצפה רמון. הלובי של הנגב חזק היום, ואפילו נשיא המדינה שמעון פרס מדבר הרבה על פיתוח הנגב. תמיד סבסדו את אזורי הספר הרחוקים, כי הבינו שהם מזינים את המרכז. אין בזה שום פסול. זה דבר שצריך לעשות. אני אופטימי, מבחינתי, שיוסיפו גם את היישובים הבדואיים בנגב להטבות המס".
גם בצפון הרחוק התחושות דומות. יוסי פינטו, תושב מעלות-תרשיחא, הביע תקווה שהחלטת בית המשפט לא תגרום לעוול. "אין לי בעיה לתת לאחרים", הוא אומר. "אנחנו משלמים מספיק מסים כדי שהמדינה תמצא מימון לכולם. בית המשפט צריך ליצור שוויון בלי לפגוע במי שמקבל סיוע שנים רבות. אני מזמין את השופטים לחיות כאן תחת קטיושות, ואז הם יבינו שלצד השוויון, חשוב גם לא לפגוע במה שקיים".
"משהו מסריח במדיניות ההטבות"
ביישובי הספר הערביים שמחו על התערבות בג"ץ. לדברי ראש מועצת היישוב הבדואי חורה שבנגב, ד"ר מוחמד אל-נבארי, המדיניות הנוכחית של הממשלה מונעת משיקולים פוליטיים. "כל סיפור הטבות המס הוא מסריח מראשיתו", הוא אומר. "לא יכול להיות שיישובים מבוססים מקבלים הטבות, ואילו יישובים ערביים במעמד סוציו-אקונומי נמוך לא מקבלים דבר. ההחלטה על ההטבות התקבלה מסיבות פוליטיות ולא מקצועית ולשמחתנו בג"ץ התערב".
גם היישוב כסייפה, הסמוך לערד, לא מקבל הטבות מס. לדברי ראש המועצה, סאלם אבו-רביעה, "ההטבות אינן שוויוניות או צודקות, אבל כעת יש לנו סיבה להיות אופטימיים. אם כבר נותנים - שייתנו בצורה צודקת. אין לנו בעיה שהיישובים היהודים יקבלו הטבות, אבל שייתנו גם לנו".
"החלטת בית המשפט העליון אינה פוליטית. משך שנים אנחנו מחפשים שיווין אזרחי", אמר ראש מועצת שגב שלום, עמאר
אבו-מועאמר. "האוכלוסייה הבדואית בדרום וגם בצפון היא ענייה, מרבית היישובים נמצאים באשכול סוציו-אקונומי הכי נמוך, ואני חושב שמקבלי ההחלטות יצטרכו לעשות חשבון נפש כדי שיוכלו לכבד את החלטת בית המשפט. יש לחזק את יישובי הדרום ובמיוחד אלה שנמצאים בתחתית".
דבריה של ביניש התקבלו בסיפוק רב גם במועצה המקומית מזרעה שמדרום לנהריה, שהיתה אחת ממגישות העתירות שהובילו לפסיקה האחרונה. ראש המועצה קאסם עוואד סיפר ל-ynet על תחושותיו: "בית המשפט הוא התקווה שלנו ליציאת האמת לאור. שנים רבות מנסים להתעלם מבקשתנו, בעוד יישובים אחרים זוכים לסיוע. אני לא רוצה לגזול מהאחרים, אלא לבקש מהמדינה לתת לנו את המגיע לנו, אנחנו לא רוצים להרגיש בקו העימות רק כשנופלות קטיושות".