האלוף גנץ: צה"ל לא צריך לחשוש מריבוי הדתיים
בכנס באונ' בר-אילן אמר סגן הרמטכ"ל כי "החלטות על חיזוק המורשת זוהו כצורך צה"לי". קצין חינוך ראשי מתח ביקורת על הרבנות הצבאית שחרגה מסמכותה במבצע "עופרת יצוקה" וציין כי "הדברים תוחקרו ותוקנו" והרב הצבאי היוצא רונצקי הבהיר: "חיזוק הזהות היהודית - אמצעי להצלחה במלחמה"
סגן הרמטכ"ל, אלוף בני גנץ, אומר כי צה"ל איננו צריך לחשוש מהשתלבותם המוגברת של חובשי כיפות בשדרות הפיקוד בצבא. לדבריו, הציבור הדתי-לאומי נוכח באותה מידה בתפקידי מפתח אחרים באזרחות, ולכן השתלבותו בצה"ל היא בבואה של החברה הישראלית. הוא אמר את הדברים בכינוס שנערך הערב (יום ד') בנושא מרכז בגין-סאדאת באוניברסיטת בר אילן.
"השתלבות הציבור הדתי בכלל הרבדים של צה"ל מהווה יתרון", הוסיף האלוף גנץ. את המציאות בה כל כמה שנים בולטת קבוצת אוכלוסיה אחרת בתחום זה הגדיר "תופעה שפויה של חברה". סגן הרמטכ"ל הגן גם על החלטת הצבא ליצור יחידות הומוגניות כנח"ל החרדי וכמחלקות הסדר והסביר כי הדבר נעשה במינון הנכון שאינו משפיע על מבנה צה"ל.
גנץ התייחס לפעילותה השנויה במחלוקת של הרבנות הצבאית בתחום התודעה היהודית והבהיר כי "החלטות על חיזוק המורשת והדמוקרטיה זוהו כצורך צה"לי ולא כמענה לאף סקטור". את אלה התומכים בסרבנות אידיאולוגית הגדיר "שוליים קיצוניים" וקרא שלא ללמוד מהם על הכלל.
קצין חינוך ראשי, תא"ל אלי שרמייסטר, ומנסח הקוד האתי של צה"ל, פרופ' אסא כשר, הטיחו בכינוס ביקורת ברב הצבאי הראשי לשעבר, תא"ל (מיל') אביחי רונצקי, בטענה כי חרג מסמכותו ופלש לתחום עיסוקו של חיל חינוך. כשר אף הוא האשים את הרבצ"ר הקודם כי פנה למשימות כמו חזרה בתשובה שאין מקומן בצבא. לדבריו, "לא יכול להיות שרב צבאי יטיף לאכזריות במלחמה".
"צה"ל מחויב להצגת מגוון דעות"
לדברי שרמייסטר, הרבנות הצבאית פעלה במבצע עופרת יצוקה בתחום "תודעה יהודית" בניגוד להגדרות שקבע הרמטכ"ל בנוגע לסמכויותיה. "לא מציגים זהות בין אמונה ואידיאולוגיה לבין מלחמה והצלחה בה", אמר, "אנחנו מחוייבים לממלכתיות ולהצגת מגוון הדעות. לא נעמוד מול החיילים ונציג איזושהי אמת שמזוהה עם איזושהי אידיאולוגיה. האחריות על החינוך לזהות היהודית בצה"ל מוטלת על חיל החינוך והנוער כדי לא לאפשר לאידיאולוגיות מכל סוג שהוא להיכנס למערכת החינוכית. אלה הכללים. זו המדיניות. היו חריגות והדברים תוחקרו ותוקנו".שרמייסטר תקף גם את ההקצנה הדתית בקרב החיילים הנוטשים אירועים שמקיימת יחידה בגלל הופעת נשים ופוגעים בכך בלכידותה. "זה פסול וזה קורה וזה מדאיג. הנזק יותר גדול ממה שלעניות דעתי היה קורה אם היו נשארים". הוא ציין כי רבנים אמרו לו כי על פי ההלכה יש אפשרות להישאר באירוע כזה למרות האיסור לשמוע קול אישה.
עם זאת אמר הקצח"ר כי בניגוד לדעה הרווחת, הוא ורונצקי בדרך כלל אינם חלוקים. הוא גם הסתייג מאלה הטוענים שהשתלבות הדתיים בצבא היא השתלטות. שרמייסטר בירך על המוטיבציה של בני הציונות הדתית ואמר כי הוא כואב את כאבן של קבוצות אוכלוסיה אחרות שאצלם היא חלשה. כן טען כי ריבוי הנשים הדתיות בצבא מוכיח כי ניתן להן להשלים שירות מלא בלי להתפשר על מידת דתיותן.
תא"ל אביחי רונצקי הכחיש כי הרבנות הצבאית בראשותו עסקה בהחזרה בתשובה וטען כי בצבא מדינת ישראל אין מנוס מלחזק את הזהות היהודית כאמצעי להצלחה גדולה יותר במלחמה. הוא הדגיש כי בשיחה עם 50 קצינים בכירים ערב כניסתו לתפקיד הבין כי יש בשטח צמא גדול לתכנים אלה, בעיקר מחיילים שאינם דתיים.
הרבצ"ר לשעבר פנה לאלה החוששים כי בצבא שרוב חייליו חובשי כיפות הסרבנות תהפוך לתופעה וטען: "החינוך של אותם קצינים מגיל הגן הוא ממלכתי שאני לא מכיר כמעט כמוהו, והמבחן היה בהתנתקות".
ראש המכינה הקדם צבאית שעל ידי הישיבה החילונית "בינה", ליאור טל, קרא תגר על פעילותה של הרבנות בצבא במתכונתה הנוכחית בתחום התודעה היהודית. לטענתו, ליהדות האורתודוכסי יש מונופול בכל הקשור לדת בצבא, והוא קרא לתת ביטוי גם ליהדות החילונית ולזרמים הלא-אורתודוכסים ולהציג לחיילים מגוון רחב של דעות.
האלוף גנץ הערב
צילום: עופר עמרם
מומלצים