מיקרוסופט מציגה את אקספלורר 9 בטא
הערב (ד') חשפה מיקרוסופט את הדפדפן החדש שלה – אקספלורר 9 (בטא). הדפדפן החדש אמור להיות התשובה של מיקרוסופט לנגיסה בנתח השוק של הדפדפן מתוצרתה וכולל שינויים רבים. דיווח ישיר
האם מיקרוסופט ממציאה את עצמה מחדש? הערב (ד') לפי שעון ישראל הציגה מיקרוסופט לראשונה באופן רשמי, באירוע מיוחד במרכז לעיצוב של סן פרנסיסקו, את הגירסה החדשה של הדפדפן שלה – אקספלורר 9, בגירסת בטא.
הדפדפן של מיקרוסופט סובל בשנים האחרונות בירידה עקבית בנתח השוק שלו, בגלל נגיסה של דפדפנים מתחרים כמו פיירפוקס מבית קרן מוזילה, וכרום של גוגל, שצבר לעצמו נתח שוק לא רע של כשמונה אחוזים מהמשתמשים תוך פרק זמן קצר של שנתיים בלבד.
אירוע חריג בנוף
אקספלורר 9 כולל שינויים רבים ומעמיקים, הן בעיצוב הממשק והן במנוע פירוש הקוד עצמו (parsing engine). בין השינויים שנעשו, נוספה תמיכה מלאה בעיבוד גרפי בחומרה, מנוע חדש לעיבוד ג'אווה סקריפט, שיפור באינטגרציית וידאו וכמובן – אימוץ מלא של תקן HTML 5. התוצאה הסופית אמורה להיות דפדפן שיוכל "להשיב אש", למתחרים הצוברים פופולריות, ולייצב את נתח השוק של מיקרוסופט.
ניכר שמיקרוסופט מייחסת חשיבות רבה לגירסה תשע, ויעיד על כך עצם קיומו של האירוע המיוחד, לחשיפה של גירסת בטא בלבד – אירוע חריג בנוף בפני עצמו. לרוב אירועי השקה שכאלה, נשמרים להשקת הגירסה הסופית.
לשחרר את האתרים
השינוי המשמעותי ביותר הוא בממשק – הממשק עבר שינוי מוחלט והוא כבר לא הממשק המוכר של אקספלורר. תחת זאת, יש ממשק נקי, עם תיבת חיפוש וכתובת אחודה, שכנראה לא במקרה מזכיר את הממשק של כרום.
אך הגישה של מיקרוסופט, נשענת על רעיון קיצוני יותר: לשחרר את האתרים. הפילוסופיה שעומדת מאחוריה, כפי שהציג זאת דין האצ'מוביץ, מנהל פרויקט אקספלורר במיקרוסופט, היא שהדפדפן הוא רק פלטפורמה, במה שנבלעת ברקע, ושהאתרים, התוכן, צריכים להיות החזית.
כך שגם בממשק עצמו, לא תמצאו יותר את הלוגו של אקספלורר – אלא את הלוגו של האתר בו אתם גולשים. גם הצבעים של חצי הקדימה והאחורה בדפדפן יותאמו לאתר שבו אתם גולשים.
אך זה לא הכל – כעת יהיה אפשר גם להצמיד אתרים לסרגל המשימות ב-Windows 7, והאתרים עצמם יוכלו לעשות שימוש משלהם ב"רשימות הקופצות". (ראו דוגמה למטה של אתר הוול סטריט ג'ורנל).
נקודה חשובה היא שאקספלורר 9 לא יפעל על XP. יש שיטענו כי הדבר נועד "לדחוף" משתמשים לשדרג את מערכת ההפעלה שלהם, אך יש לכך גם טעמים של שילוב בממשק של מערכת ההפעלה האחרונה – כפי שתואר בפסקה הקודמת.
סרגל הכתובת אוחד, בדומה לזה בכרום, אך האצ'מוביץ מסביר כי כאן לא פועלת תכונת הצעות החיפוש, כך שפרטיות המשתמש נשמרת (כמובן, אפשר להפעילה על פי בחירה).
תעלולים ב-HTML חמש
עוד בדפדפן החדש של מיקרוסופט, יהיה מנהל הורדות חכם, שיוריד ויפעיל אוטומטית תוכנות מוכרות ובטוחות, לפי המוניטין שלהן. במקרה של נוזקה, או אתר מפוקפק – מנהל ההורדות יחזור לשיטה המוכרת של "לשאול את המשתמש" – אבל עם מידע נוסף ועצה. IE9 גם יזהיר מפני אתרים הכתובים בקוד גרוע.
ג'ף הנשו, ראש צוות HTML חמש במיקרוסופט, הדגים אף הוא יכולות מרשימות של הדפדפן לתקן HTML העכשווי, שעושה ניצול מלא של חומרת המחשב. כך למשל הוצג אתר החיפוש בינג (איש לא חשד שבאירוע של מיקרוסופט יוצג עמוד הבית של גוגל, בטעות) – עם רקע של וידאו נע, מה שסחט כמה קריאות התפעלות בקהל.
הנשו הציג עוד כמה תעלולי HTML 5 כמו תוצאות חיפוש שלא משתלטות על המסך (ניתן לחזור בקלות לתוצאות החיפוש הקודמות, ללא צורך בחזרה לעמוד קודם) ותנועה חופשית בתוך תמונות רקע.
רוצים לנסות ולבדוק בעצמכם?, גירסת הבטא של אקספלורר 9 זמינה כבר עכשיו להורדה מכאן.
הכותב היה אורח חברת מיקרוסופט בסן פרנסיסקו
מה דעתכם? האם מיקרוסופט יכולה להתמודד עם הכרום של גוגל והפיירפוקס של מוזילה? ספרו לנו בטוקבקים מהו הדפדפן המועדף עליכם