אפגניסטן: בחירות לפרלמנט בצל טרור ואסון טבע
אזרחי המדינה מוכת הפיגועים הלכו לקלפיות בבחירות לפרלמנט במדינה, לאחר שהאלימות הקשה שם כבר גבתה את חייהם של עשרות אזרחים ואף ארבעה מתמודדים. הנשיא קרזאי אמר כי זו הזדמנות "לצעוד לעבר עתיד טוב יותר"
אזרחי אפגניסטן הלכו היום (שבת) לקלפיות, להצביע בבחירות לפרלמנט, למרות מתקפות טרור קטלניות במחוזות השונים, ורעש אדמה בעוצמה 6.3 בסולם ריכטר שפגע במדינה בבוקר. כ-2,500 מועמדים מקווים לזכות בקולות הבוחרים ובמושב אחד מתוך 249 המושבים בפרלמנט.
מדובר בהצבעה הכללית הראשונה במדינה מאז הבחירות לנשיאות בשנה שעברה, שהוכתמו בהאשמות של זיופים שטרם הופרכו לחלוטין. כצפוי, מורדי הטליבן התאמצו במיוחד כדי לפגוע בהליך הסדיר של הבחירות ושיגרו רקטות לעבר נקודות הצבעה רבות במדינה. לטענת טליבן, בוצעו עד כה לפחות 100 מתקפות היום, ואתר האינטרנט של הארגון פרסם את שמות האתרים שהותקפו.
מורדי הטליבן ניסו לשבש, אבל האזרחים הגיעו לקלפי (צילום: AFP)
החמושים פתחו את יום ההצבעה בירי רקטות לעבר עיר הבירה קאבול עוד לפנות בוקר. לאחר מכן תקפו במזרח ובדרום המדינה. לפחות שלושה אזרחים נהרגו, ומושל מחוז קנדהאר ניצל מפיגוע. רקטה שנורתה לעבר מחוז בגלאן שבצפון המדינה הרגה שני אזרחים. אדם נוסף נהרג מפגיעת רקטה בבית במחוז קונאר שבמזרח אפגניסטן. מפקדת נאט"ו הודיעה כי אחד ממנהיגי המורדים נהרג באותו המחוז, בתקיפה אווירית ממוקדת, שמנעה מתקפת טרור על אחת מנקודות ההצבעה. בנוסף, כוחות הביטחון במדינה חיסלו חמישה חמושים בקרבות באזור.
למרות כל זאת, אולי בניסיון להרגיע את הציבור ולשכנעו לצאת אל הקלפיות כדי להשיג לגיטימציה לבחירות, הודיעו כוחות הביטחון האפגנים כי מתקפות הטליבן לאורך היום היו "בלתי משמעותיות" וכי 92% מנקודות ההצבעה נותרו פתוחות. "אין דיווחים על תקריות רציניות", אמר יושב ראש ועדת הבחירות המרכזית של אפגניסטן, פאזל אחמד מנאווי.
ועדת הבחירות ציינה כי התקבלו תלונות שונות בעניין פתיחה מאוחרת של נקודות הצבעה, איומים על מצביעים, הצבעות כפולות, זיופי תעודות ואיכות ירודה של הדיו לטביעת אצבעות הבוחרים. דווקא באזורים בהם שיעור ההצבעה היה גבוה, הקלפיות נסגרו מוקדם מהצפוי, בשל מחסור בפתקי הצבעה. באפגניסטן לא התקיימו מדגמי תוצאות, והערכות ראשוניות לגבי ההצבעה יתפרסמו רק בעוד כמה ימים. התוצאות הסופיות יפורסמו רק בשלהי חודש אוקטובר.
רצון העם. בוחרים בקלפי באפגניסטן (צילום: AP)
"לאנשים נמאס מהטליבן. זו הסיבה שאנחנו יוצאים בהמונינו להצביע, כדי שהממשלה תוכל להיפטר מהם", אמר איש העסקים סאלח נעים. עם זאת, האזרחים לא הישלו את עצמם לגבי מידת הסכנה שבאיומי הטליבן לפגוע בכל מי שישתף פעולה עם ההצבעה. עזיזה, בת 48, מורה לשעבר בבית ספר במזרח קאבול, סיפרה כי נסעה מביתה עוד בשעות הלילה לכיוון מרכז העיר, שם, לדעתה, ההצבעה בטוחה יותר.
"למרות ששמעתי על מתקפות הרקטות הללו, אני רוצה להצביע. היום זה יום היסטורי לעם האפגני ומאוד חשוב לשיקום הדמוקרטיה שלנו", אמרה עזיזה.
מי שגם הוא לא נרתע מהמצב הביטחוני הרעוע והחליט לשמש דוגמה ולממש את זכותו הדמוקרטית, הוא הנשיא,
חמיד קרזאי, שהגיע לקלפי שהוקמה בבית ספר תיכון בקאבול ושלשל את הפתק ובו בחירתו לקלפי. הוא קרא לאזרחי ארצו לנהוג כמוהו ואמר כי מערכת הבחירות היא הזדמנות "להוביל את המדינה שלנו כמה צעדים משמעותיים לעבר עתיד טוב יותר".
דווקא בבחירות לנשיאות בשנה שעברה, שבהן הוא עצמו נבחר לכהונה שנייה, התעוררו לא מעט טענות על זיופים ועל התנהלות בעייתית שלו ושל אנשיו. סירובו של קרזאי להודות בתופעת השחיתות בארצו ולטפל בה הובילו משקיעים רבים להדיר רגליהם מאפגניסטן, כשבו זמנית הזרימה הקהילה הבינלאומית מיליארדי דולרים כחלק מהמאבק לייצב את ממשלו אל מול הטליבן וכוחות אופוזיציה אחרים שמבקשים לערער את השלטון שם.
הזיופים בבחירות נלקחו מראש בחשבון
אחד מעובדי המנהלה במערכת הבחירות סיפר כי הדיו שבאמצעותו התבקשו אזרחי אפגניסטן לספק את טביעות אצבעותיהם, כדי למנוע הצבעות כפולות, לא פעל כפי שהיה מצופה - ועלול להיעלם מן הדפים 72 שעות אחרי ההצבעה. "זה עלול להימחק. מדובר כאן בבעיה גדולה".
משקיפים שהוצבו בעיר ג'ללבאד סיפרו כי ידוע להם על כך שבחלק מהקלפיות, ניתן לאנשים שנשאו תעודות מזויפות להצביע. "הגיעו לכאן הרבה נשים עם תעודות זהות, שלמרות שלא היו מקוריות - ניתן להן להצביע", אמרה אחת המשקיפות.
כבר זמן מה לפני מערכת הבחירות הוצפה אפגניסטן כולה בתעודות המזויפות, אולם ברשויות המדינה ניסו להרגיע והבטיחו כי הנחו את אנשי הקלפיות כיצד להבחין בין אלו המקוריות לאלו שאינן.
הנציג האזרחי הבכיר מטעם נאט"ו שהגיע לפקח על התנהלות הבחירות אמר כי אנשיו צפו זיופים במקומות שונים, אך הדגיש כי אלו עדיין אינם צפויים לערער את תוצאות ההצבעה.
"הסוגייה המרכזית היא להבין באיזה קנה מידה של זיופים מדובר כאן והאם זה עלול להשפיע על התוצאות", אמר האיש - מרק סדוויל. "צריך להתייחס ברצינות גם על התדמית של ההתמודדות בעיני העם האפגני ועל מידת האמון שהוא נותן בהן".
עוד לפני שהקלפיות נפתחו, נהרגו ברחבי אפגניסטן כ-24 בני אדם באירועים אלימים על-רקע ההתמודדות, ובהם גם ארבעה מבין המתמודדים עצמם.