עיריית ת"א: מחזרו - או שתקבלו קנס
חוק עזר עירוני חדש בתל-אביב: אחרי שתציב בעיר מאות מכלים לאיסוף קרטון, בדים וזכוכית, תחייב העירייה את התושבים להשליך רק אליהם את הפסולת מהסוגים הללו. מי שישליך פסולת מעורבת - ייקנס או יועמד לדין. סמנכ"ל התפעול בעירייה: אני מעריך שהציבור הנורמטיבי מאוד רוצה את זה
או שתמחזר - או שתשלם: הנהלת עיריית תל אביב-יפו אישרה הערב (ראשון) חוק עזר עירוני חדש, לפיו יחויבו התושבים ובעלי העסקים בעיר - תחת איומי קנסות - להפריד בין סוגי האשפה המושלכת לפח כדי להפריד ממנה פסולת הניתנת למיחזור.
עד היום, מתקני המחזור העיקריים שהוצבו בעיר שימשו להשלכת בקבוקי פלסטיק או פסולת נייר, אך האיסוף הנפרד של הפסולת הזו היה נתון לרצונו הטוב או מצפונו הירוק של האזרח.
החוק החדש ישנה את התמונה: העירייה תתחייב להציב מתקנים מסוגים נוספים לאיסוף קרטון, בגדים וזכוכית. לאחר שאלה יוצבו בעיר, תחייב מצידה העירייה את התושבים ובעלי העסקים להשליך לתוכם את הפסולת על פי הסוג. השלכת פסולת מעורבת או פסולת זכוכית למכל הקרטון - תגרור קנס או העמדה לדין.
יתרה מזאת: העירייה רוצה גם להפוך את המיחזור הוולונטרי של מכלי פלסטיק ופסולת נייר לחובה. לפיכך, מי שישליך לפח האשפה של הבניין עיתונים או מכלי משקה מפלסטיק ייקנס. אם כי לפי שעה לא ברור האם תפעיל העירייה סיירת פחים, כדי לבלוש אחר התושבים, וכיצד הם יוכיחו מי הדייר שהשליך הפסולת לפח הלא נכון.
בעירייה מתכוונים בשלב הראשון של החוק להגיש כתבי אישום נגד אלו שיפרו אותו, בדומה לכתבי אישום המוגשים נגד אלו שמשליכים אשפה באמצע הרחוב, ומובילים בסופו של דבר, ברוב המקרים, לקנס של מאות שקלים מבית המשפט.
"בהמשך, לאחר שנאשר זאת במשרדי הפנים והמשפטים, נטיל באופן ישיר את הקנסות על מפירי החוק", הסביר ל-ynet סמנכ"ל התפעול בעיריית ת"א, רובי זלוף, "זה לא יהיה פשוט לאכוף את זה, אבל נתמודד. עובדה שאם אתה רואה מישהו היום משליך קרטון לרחוב, אתה יכול להגיש נגדו כתב אישום".
הציבור הנורמטיבי מאוד רוצה את זה
זלוף מציין את הרציונל שמאחורי החוק החדש: "אני מעריך שהציבור הנורמטיבי מאוד רוצה את זה, ולנושא המחזור יש ביקוש עצום ומודעות גדולה בציבור - ללא הסנקציות. יש לנו שיתוף פעולה גדול מאוד עם הציבור בנושאי מחזור". זלוף ציין כי בעתיד הרחוק יותר, אם יהיו מרכזי מחזור בהתאם, הכוונה היא להוסיף לחוק גם פסולות נוספות הניתנות למחזור.
זלוף הזכיר את הנתונים המרשימים של עירו בנושא המחזור, לפיהם בתל אביב יפו ממוחזרת כיום כ-13 אחוז מהפסולת העירונית (נכון לשנת 2009), לא כולל פסולת בניין. מתוך הכמות הזו, 11 אחוז הם מרכיבים יבשים (קרטונים, בקבוקי פלסטיק וכדומה), ו-2 אחוזים הם גזם עירוני. בשנת 2005, לשם השוואה, אחוז המחזור עמד על 8.8 אחוזים בלבד.
"אין עוד עיר שממחזרת 360 אלך טון אשפה בשנה, מ-40 אלף מיכלי אצירה שונים", אמר זלוף. יש לציין כי ברחבי העיר עוד מפוזרים כיום שלוש מכולות לאיסוף פסולת אלקטרונית, ו-400 מתקנים לאיסוף סוללות ריקות.
החוק הירוק יוצא הדופן צפוי לעבור בישיבת מועצת העיר הקרובה, ולאחר שתאושר במשרד הפנים היא צפויה להיכנס לתוקף בעוד מספר חודשים.