32 עובדי נגריית תדהר עדיין מתבצרים במפעל
ביהמ"ש מינה את עו"ד גונן קסטנבאום למפרק הזמני של חברת תדהר תעשיות נגרות. חובות תדהר לספקים ולעובדים נאמדים ב-12 מיליון שקלים - זאת כתוצאה ממכירת הפעילות השיווקית ואי הגעת כסף למפעל עצמו ולפעילותו השוטפת
במקביל ממשיכים 32 עובדי המפעל בקרית גת להתבצר זה השבוע השני במפעל. על פי הנחיות ההסתדרות הם מדפיסים כרטיס אך אינם עובדים בפועל, ובלילות מציבים שמירה מחשש להברחת נכסים. זאת, לאחר שב-13 החודשים האחרונים לא הועברו כספי העובדים לקרן מבטחים, אף שהכסף נוכה משכרם.
מתברר שהפרשה הולכת ומסתבכת. חברת מטבחי טופז מכרה למעשה את חטיבת השיווק והמכירות שלה, בנוסף לפעילויות נוספות בחברה. הקונות הן חברות ואנשי עסקים המקבלים את ההכנסות מפעילות המכירה במקום שהחברה המייצרת, תדהר, תקבל את הכסף למימון פעילותה השוטפת. התוצאה: תדהר צוברת חובות כלפי ספקיה השונים, כלפי העובדים, וישנה סכנה שלא תוכל לספק מטבחים ללקוחות שכבר שילמו.
עו"ד קסטלבאום, שמונה למפרק, סיפר כי לפני כמה חודשים מכרה חברת טופז את מחלקת השיווק לחברה בת העונה כיום לשם "טופז אמנות המטבח בע"מ". המפעל טופז קרוי מאז "תדהר תעשיות נגרות בע"מ". ובפועל המפעל עצמו שאמור למחזר את כספי הרווחים אינו מקבל עוד רווחים. "החובות נאמדים כיום בכ-12 מיליון שקלים ובתוכם כחצי מיליון שקלים שלא הועברו לקרן מבטחים של העובדים", אמר המפרק.
השופטת ורדה אלשיך שדנה בבקשה למינוי מפרק זמני התייחסה לטענת המתנגדות לפירוק כאילו בית המשפט בתל-אביב אינו בעל סמכות לדון בבקשה כיון שזו היתה צריכה להיות מוגשת באזור אחר בארץ. בין השאר ציינה השופטת את ההסתבכות: "התמונה הלכאורית המסתמנת היא של גוף עסקי אשר חלקים בתוכו רשומים או פועלים במקומות שונים. (המפעל בקרית-גת, הרוכשת בראש פינה, כתובת קודמת בראשון לציון והסניף הנטען להיות כמרכזי נעשו העסקאות עם הספק בבני ברק) קשה שלא לתהות אם גוף שכזה המפריד ממילא בין היד החותמת לבין היד המחזיקה בנכסים לא יוכל להתיש את התובעים אותו בטענות סמכות מקומית וזאת כמעט בכל מקום בו יבחרו הללו לתבוע אותו".
המפעל - "תרנגולת המטילה ביצי זהב"
אתמול ניסה המפרק, עו"ד קסטלבאום להחזיר את העובדים לעבודה סדירה בטענה כי רק כך ניתן להחיות את המפעל שלדבריו הוא בבחינת "תרנגולת המטילה ביצי זהב" אולם נציג ההסתדרות בעיר, בני כוהנים, התנגד לעניין כי טען שבכך אולי מביאים לפתרון את בעיות הספקים, אבל מתעלמים מזכויות העובדים שנרמסו ברגל גסה.
לדבריו: "ברגע שבית המשפט החליט על מפרק זמני הוא ינסה לעשות הכל כדי לרצות את הנושים שהם בעיקר ספקים. ...ביקשתי ממנו התחייבות שישלם את זכויות העובדים, אך הוא לא יכול היה להתחייב על כך. ולכן יו"ר מרחב אשקלון בהסתדרות, רמי גואטה החליט להעמיד לרשותנו עו"ד שינהל את המו"מ עם המפרק. אני מתפקידי לדאוג לעובדים לא לכל הבאלגן שנוצר סביב המפעל הזה".
עו"ד קסטלבאום ציין "יש לי כמה מטרות בהליך הזה, לבחון אפשרות להבריא את המפעל, ולבחון אפשרות לבטל את העברות הכספים לחברת השיווק שלה נמכרו זכויות הגבייה. במידה ולא אצליח בכך איאלץ למכור את מכונות הייצור לנגריות בארץ כדי לשלם לנושים את החוב".
מנסים למצוא פיתרון
הצדדים אמורים להיפגש בצהריים על מנת לנסות ולגשר על פערי העמדות ביניהם. אולם נראה כי מכל העניין הנפגעים העיקריים הם מזמיני המטבחים ברחבי הארץ ועל פי הידוע יש כיום כ-100 מזמינים שהזמנותיהם הופסקו בתחילת הייצור.
גם לנושא זה התייחסה השופטת אלשייך בהחלטתה למנות את המפרק הזמני: "הבעיה המרכזית העומדת בדרכו של המבקש לפירוק זמני ואשר ראוי לשקול אותן בכובד ראש הוא החשש לפגיעה בלקוחות, קרי, צדדי ג' חסרי מיומנויות והכשרה משפטית אשר רכשו מטבחים במיטב כספם בלא מודעות למבנה המשפטי המורכב של קבוצת טופז ומתן צו פירוק זמני עשוי לפגוע בהם פגיעה קשה.
"בעיה זו אין להקל בה ראש אף אם המשיבות עצמן הן המשתמשות בלקוחות כמעט כ"בני ערובה" של המבנה שיצרו מן הטעמים השמורים עמם. שקלתי את הדברים בכובד ראש אולם מצאתי כי בנסיבות שנוצרו אין הוא יכול לחסום לגמרי את דרכו של המבקש".
השופטת פסקה כי המפרק ישמור וינהל את נכסי החברה, יפעיל את החברה כעסק חי כדי לשמור על מוניטין החברה. ולאחר מספר ימים יערוך הערכת מצב כלכלית ואם יגיע למסקנה כי אין כדאיות כלכלית יגיש בקשה לבית המשפט. עוד החליטה שלא ימומשו נכסים במהלך עסקים כרגיל אלא באישור בית המשפט, ודו"ח ראשון על פעולותיו יוגש בתוך 14 יום ואחר מכן בתוך 30 יום. עוד לפי החלטת השופטת - החברות שהפכו למשיבות יישאו בהוצאות העותר בסך 60 אלף שקלים.