שתף קטע נבחר
 

לגור ליד החברים ולחסוך מאות אלפי שקלים

כשהחברים הופכים לשכנים: כך תוכלו ליצור גרעיני התיישבות ולהקים יישוב חדש, לבנות שכונת הרחבה ביישוב קיים או להשתלט על בניין בעיר

רוצים לגור ליד החברים הכי טובים שלכם? אתם יכולים להקים ביחד שכונה ביישוב כפרי, ועל הדרך לחסוך מאות אלפי שקלים על רכישת בית, ומאות שקלים בחודש על שכר דירה. קוראים לזה "גרעיני התיישבות": קבוצות רכישה של רווקים, זוגות או משפחות צעירות, שמתארגנות לקנייה משותפת של קרקעות או בתים, ולא רק בשביל לחסוך כסף.

 

 

כגרעין, הם יכולים להקים יחד שכונת הרחבה ביישוב קיים, להשתלט על בניין מגורים בעיר, ולפעמים אפילו להקים יישוב קהילתי חדש. זה כבר ממוסד: "תנועת אור" ו"עמותת איילים" הן שני הגופים המרכזיים שמקדמים יצירת גרעיני התיישבות בנגב ובגליל, ומלווים אותם עד המעבר לביתם החדש.

 

תנועת אור מלווה בעיקר זוגות ומשפחות צעירות, בעוד שעמותת איילים מתמחה בגיבוש גרעיני סטודנטים בזמן הלימודים ואחריהם.

 

לקט של הצעות להתיישבות גרעינים מהסוג הזה תוכלו לקבל ביריד ההתיישבות שיתקיים ב-28 בספטמבר בנמל תל-אביב ונועד לעודד התיישבות בנגב ובגליל. היריד מתקיים ביוזמת המשנה לראש הממשלה והשר לפיתוח הנגב והגליל, סילבן שלום. 

 

כך למשל: באוקטובר הקרוב יעבור גרעין של 15 צעירים רווקים בוגרי אוניברסיטת בן גוריון - שגובש בשיתוף תנועת אור ועמותת איילים, להתגורר בבניין שנשכר בשבילם בעיר העתיקה בבאר שבע.

 

הבניין הישן, הממוקם באזור המדרחוב ובעבר היה בית מלון מקומי, עובר שיפוץ גדול בימים אלה ונשכר על ידי איילים לטווח ארוך. רוב הדירות בבניין הן דירות יחיד קטנות בשטח של 27 מ"ר, כולל סלון וחדר שינה, והן מושכרות לחברי הגרעין תמורת 1,200 שקל לחודש אחרי סבסוד העירייה. שתי יחידות דיור גדולות יותר בבניין, 3 חדרים כל אחת, מיועדות לזוגות או לשותפים ומושכרות ב-1,700 ליחידה אחרי סבסוד.

 

"כל חברי גרעין העיר העתיקה הם סטודנטים לקראת סיום התואר הראשון, סטודנטים לתואר שני או בוגרים שכבר השתלבו בעבודה באזור," אומר מתן רוזנשטראוך (25), סטודנט לקראת סיום התואר הראשון באוניברסיטת בן גוריון.

 

"הכרנו בשנה שעברה בכפר הסטודנטים עדיאל ביישוב אשלים בנגב, והחלטנו להמשיך את מה שהתחלנו: חיים בקהילה. זה אומר ארוחות, טיולים משותפים ודברים שאנו עושים ביחד, וגם פעילות קהילתית שאנו מארגנים כדי להשפיע ולשפר את הסביבה שלנו. מבחינתי, הגרעין הוא האופציה לבחור את השכנים שאתה רוצה לגור איתם. יש עם מי לשתות קפה כשאתה חוזר הביתה מהעבודה.

 

"כשחיפשנו מקום מתאים לעבור אליו התמקדנו בעיר העתיקה, שהיא אזור בילויים ואידיאלית לצעירים, סוג של 'נווה צדק' בבאר שבע. מהצד הכלכלי, שכר הדירה לאזור גבוה יחסית לשכר הדירה שאנו משלמים על יחידות הדיור בבניין ששכרנו.

 

"הביקוש לאזור הזה גבוה מאוד היום, ודירות יחיד מושכרות ביותר מ-2,000 שקל לחודש - פער של מאות שקלים. העיר העתיקה מושכת אליה בעיקר צעירים וסטודנטים, מה שמשפיע על המחירים באזור. הישגנו חיסכון כספי שנוצר רק מעצם הגיבוש שלנו כגרעין והכוח שלנו כקבוצה. כך הצלחנו להשיג מחיר טוב, וגם סבסוד חלקי מהעירייה".

 

בית עם גינה ליד החברים

גרעין עירוני נוסף שנוצר בשיתוף תנועת אור ועמותת איילים מורכב מצעירים תושבי דימונה, המתגוררים כיום בשכירות בקרוואנים ומתכננים להקים בעתיד שכונה חדשה בעיר.

 

במאי השנה הונחה אבן הפינה ליישוב החדש חרוב, באחד האזורים היפים בישראל – חבל לכיש, מדרום מזרח לקריית גת. הקמת היישוב תחל בספטמבר, ובינתיים מתגוררים חברי הגרעין בקרוואנים שהוצבו במושב שקף הסמוך. כיום עומד מספר התושבים בחרוב על ,230 ועל פי תוכנית המתאר, הוא צפוי לגדול בעתיד עד לכ-1,500 תושבים. נשיא המדינה, שמעון פרס, היה מיוזמי הקמת היישוב כאשר כיהן בשנת 2005 כשר לפיתוח הנגב והגליל.

 

כל משפחה בחרוב רכשה מגרש של חצי דונם בעלות של כ-250 אלף שקל, בכלל זה עלויות הפיתוח ודמי ההיוון. בניית וילה חדשה ביישוב בסטנדרט גבוה ובשטח בנוי של 200 מ"ר, תעמוד על כמיליון שקל (לפי עלות של כ-1,000 דולר למ"ר).

 

גרעין מתיישבים אחר שהקימה תנועת אור, ובו חברות יותר מ-20 משפחות, מקים בימים אלה את היישוב הדתי החדש חירן, קרוב למיתר. בשלב ראשון יתגוררו המשפחות בחירן בקרוואנים תמורת שכר דירה של כ-800 שקל לחודש, עד לבניית בתי הקבע ביישוב. גיבוש גרעין חירן החל לפני כשנה וחצי במטרה להקים יישוב חדש המיועד לקהילה הדתיתלאומית, רובם בוגרי הישיבה ביישוב עלי.

 

תהליך ביורוקרטי ממושך

הקמת יישובים חדשים כמו חרוב או חירן אפשרית, אך מדובר בתהליך ביורוקרטי ממושך, שבעטיו מנותבים רוב גרעיני ההתיישבות לקליטה בשכונות הרחבה של מושבים או קיבוצים קיימים.

 

בחודש שעבר, לדוגמה, קלט קיבוץ ארז הסמוך לשדרות גרעין של 18 זוגות ומשפחות צעירות, שזמנית מתגוררות כיום בקרוואנים תמורת תשלום סמלי 700 - שקל לחודש - עד לסיום הקליטה כחברי קיבוץ ומעבר לבית קבע. הגרעין הוקם בשנה שעברה על ידי סטודנטים שהתגוררו בכפר הסטודנטים במושב יכיני, ליד נתיבות, ורצו להישאר באזור.

 

שיתוף פעולה בין עמותת איילים ותנועת אור להתיישבות בנגב ובגליל חיבר את הסטודנטים לקיבוץ ארז, השייך למועצה אזורית שער הנגב בחבל עוטף עזה - מרחק רבע שעה נסיעה מאשקלון ושעה מתל-אביב – שקלט את המתיישבים הצעירים.

 

גם קיבוץ ברור חיל במועצת שער הנגב קלט בחודש שעבר גרעין סטודנטים, בוגרי החוג לקולנוע במכללת ספיר בשדרות. כל חברי הגרעין אמורים להיקלט בהמשך לחברות בקיבוץ.

 

במושב המסורתי שתולה שבגליל, שנוסד בסוף שנות השישים, מתגבש גרעין מתיישבים שהוקם על ידי בוגרי ישיבות תיכוניות ואולפנות ששירתו יחד בצה"ל ובשירות לאומי. כיום שוכרים חברי הגרעין דירות במושב, עד לבניית הבתים בשכונת ההרחבה.

 

עלות מגרש של חצי דונם במושב עומדת על כ-100 אלף שקל בלבד, בכלל זה דמי היוון ועלויות פיתוח, כך שהעלות הכוללת של וילה חדשה בסטנדרט גבוה בשטח בנוי של 200 מ"ר תעמוד על כ-850 אלף שקל (לפי עלות של כ1,000- דולר למ"ר).

 

השר לפיתוח הנגב והגליל סילבן שלום: "עידוד ההתיישבות הוא אחד הדגלים הראשיים אותם אני מוביל יחד עם משרדי. מתיישבים חדשים יצטרפו אל האוכלוסייה המקומית, יזרימו דם חדש ויסייעו בהנעת גלגלי הכלכלה והצמיחה".

 

הכתבה פורסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קבוצות רכישה של צעירים
צילום: Index Open
מומלצים