וזה גם טעים: 10 מסעדות בריאות
עם כל הלחצים שאתם חווים ביום-יום והעובדה שזה משפיע על מה שאתם אוכלים, הגיע הזמן לחפש אוכל קצת יותר נכון לגוף. שרית סרדס-טרוטינו מציגה עשר מסעדות בריאות וגם טעימות. כפי שפורסם במוסף "מסלול" של "ידיעות אחרונות"
לואיז | חיפה
אחד המקומות החביבים ביותר בחיפה, במיוחד עבור מי שמחפש אוכל בריא. חלק מהאוכל פה אורגני, אין מנות מטוגנות, לחם השאור נאפה במקום, המיצים נסחטים מפירות ומירקות טריים, וגם מי שנזהר מגלוטן יכול למצוא פה מענה נרחב. למרות שהאוכל בלואיז פונה לכיוון הבריאותי, הוא עליז, נועז ומלא שמחת חיים. הכי כיף: בכניסה תמיד ניצבים ממרחים מצוינים ולחם טרי בשלל גרסאות. זהירות! ממרח השום ממכר.
מוריה 58 פינת כרמלייה, .04-8349950 ויש גם סניף ברמת החי"ל בתל-אביב: הרוגי מלכות03-6492000 ,11
לואיז (צילום: דורון גולן)
אבא גיל | תל אביב
מחומוסייה שחרתה על דגלה את בשורת האורגניות התפתחה אבא גיל למסעדונת חמודה, שמגישה - מלבד חומוס, טחינה ופלאפל - גם סוגים שונים של אוכל מבושל, עם כיוון בריאותי מובהק. אורז מלא, ירקות מאודים, תבשילי קינואה ועדשים, פשטידות ירקות ועוד. אין בחומוס סודה לשתייה או מלח לימון, החומוס והטחינה אורגניים, וכך גם הביצים. הפיתות עשויות מקמח מלא. אבקות מרק ושמן מזוכך הס מלהזכיר, ואפילו הקינוחים מעניינים: מלבי מחלב אורז, ממתק תמרים ועוד. ארוחות סלט יעלו פה 63 שקלים, ארוחות עסקיות 24 - שקלים. תכליתי, פשוט ויעיל.
יהודה הלוי ,55 תל-אביב, 03-5663320
אבא גיל (צילום: צביקה טישלר)
פושקין | תל אביב
אוקיי, לא לקפוץ, ברור שפושקין אינה עונה על ההגדרה הקלאסית של מסעדת בריאות. בשנה האחרונה היא התברגה בצמרת מסעדות העילית בארץ. השף, גלעד פלד, שהיה בן טיפוחיו של גורדון רמזי, מציג פה קולינריה גבוהה, שמוכרת לנו בעיקר ממסעדות יוקרתיות בחו"ל. אבל לפלד יש פינה חמה לצמחונות. כיוון שאמו צמחונית, הוא מרגיש מחויב לנושא. דוגמה: על צלחת אחת מציג השף גרסת גורמה לירקות שהוכנו בדרכי בישול שונות - תבשיל של אפונה, פול, אספרגוס ובאק צ'וי, שלושה סוגי פירה (שורש סלרי, דלעת ושורשים,( ירקות בייבי צלויים, ואיתם גם פטריית פורצ'יני ובצל פנינה. יש גם "סלט פרח:" סידור פרחים שלם המורכב משורשים ופרחים אכילים. כן, זה יקר 100) שקל למנת הירקות, 55 שקל לסלט פרח,( אבל זו ההזדמנות שלכם לאכול את המנות הצמחוניות הכי יפות ומוקפדות בארץ.
מונטיפיורי 27 תל-אביב, 03-5251501
משק ברזילי | מושב ירקונה
למי שאוהב לשבת ממש בתוך ערוגה, להתבשם ממראהו של הכרוב המצמח ומזיוו של הברוקולי המוריק. יש פה חלל פנימי עם חנות צמודה למוצרים אורגניים (כולל ירקות שנקטפו עכשיו מהשדה הצמוד,( מרפסת עץ מקורה וסוכות מוצלות המפוזרות בשדה. ילדים מתים על הלוקיישן הזה. ככה הם חופשיים להתרוצץ וגם מגלים שחסה לא צומחת בסופר. התפריט, המשתנה בהתאם לעונות השנה, צמחוני ומבוסס על הירקות האורגניים הגדלים במשק. הטאבון פולט פוקאצ'ות ושקשוקות, יש מאזטים מתחלפים, פסטות מחיטה מלאה, סלטים, כריכים וגם קדירות ירקות וקטניות למנה עיקרית. בקינוחים משתמשים בסוכר קנים אורגני, גלידה אורגנית ייחודית ועוד.
בכניסה למושב ירקונה, 09-7453935
משק ברזילי (צילום: דן פרץ)
Mezze | תל אביב
קל לפספס את ,Mezze מסעדה קטנה וחמודה בקומת הקרקע של בניין מגורים בלב אזור הסיטי של תל-אביב. אבל שווה להתעקש ולמצוא אותה: היא מציעה מטבח צמחוני, כש90%- מהמנות גם נטולות גלוטן. אפילו את הלחם והפיתות (מחיטה מלאה) אפשר להמיר בלחם מיוחד ונטול גלוטן (אם כי עליו תידרשו לשלם בנפרד.( יש פה מאזטים מעניינים, חמים וקרים: פטה עם צנוברים ושיני שום שבושלו בשמן זית ודבש; גרגירי חומוס עם עגבניות מיובשות בחומץ בלסמי, עלי זעתר ופטרוזיליה; שקשוקת תרד עם גבינה צפתית; והכי הכי - טחינה עם סילאן, שיש הנשבעים שזו הטחינה הכי טובה בתל-אביב. מהשעה 18:00 יש בMezze- מסלול של ארוחת טעימות זוגית של 5 מנות, מטבלים ולחם טרי 88) שקל).
אחד העם ,51 תל אביב03-6299753 ,
loveat | תל אביב
בריא, טבעי ואורגני - זה המוטו שמוביל את אנשי ,loveat רשת קטנה ומיוחדת של שלושה בתי קפה תל-אביביים. הקפה הוא אורגני, עומד בתנאי סחר הוגן ונקלה במקום על פי ידע של משפחה מנאפולי. את התערובות לקפה רוקחים פה מדי יום ומוכרים גם לקהל הרחב. שלושת הסניפים ממחזרים את הפסולת של עצמם.
את התפריט בנתה השפית נלי קרפנר, המזוהה עם המטבח הבריא. תמצאו בו סלט שורשים יפני עם עוף/טופו, כרוב, סלרי, סלק, גזר, אצות נורי ברוטב ויניגרט אסיאתי 45) שקל) או טורטייה אסיאתית מקמח מלא, מגולגלת עם בשר בקר או טופו לצד חסה, בוטנים ותערובת ירקות 35) שקל.( יש גם סוגים מגוונים של פסטות וקולקציה מפוארת של מיצי פירות וירקות 16-14) שקל,( הנסחטים במקום לתוך בקבוקי זכוכית ממוחזרים. לשדרוג הטעמים מוסיפים למיצים תבלינים ועלים טריים כמו נענע, מקלות קינמון וציפורן. לא נדיר למצוא פה קומבינציות כמו תרד-תפוחים-ליים-בננה. הסניף הכי נעים הוא זה של נחלת בנימין, עם שתי קומות וחצר אחורית נוחה.
נחלת בנימין ,03-5164412 ,3 ברזילי ,03-5666699 ,1 דיזנגוף03-5446470 ,232
גוטה | הרצליה
שמח פה, בריא פה, מהיר פה, ובעיקר - טעים פה. המסעדה, בעיצוב רטרו חמוד, מתקתקת מזון מהיר ממש כמו במקדונלד'ס - ארוחה שמזמינים בדלפק - אבל מנפקת מנות שאין להן ולא כלום עם הג'אנק המוכר ממסעדות מזון מהיר. זה המקום להיפטר מהשומן הרווי ולבחור בקציצות ירק עם שיבולת שועל, עוף של טבעוף, טופו בתנור, קציצות עדשים אורגניות עם טחינה מלאה, אורז אדום אורגני, תבשיל מאש בלימון ומנגולד וגם קציצות בשר, קבב דגים ועוד מנות, שהוכנו בסיוע של נטורופתית.
הנה ההוכחה שאפשר להכין - וגם למכור - אוכל בריא וסופר-טעים במחיר לגמרי סביר (ארוחות מלאות מ33- ועד 47 שקלים). חלק מחומרי הגלם אורגניים, האחרים סתם טריים, לא מעובדים ונטולי מזיקים. הסיסמאות השולטות במקום: "אזלה הקולה","פה לא מטגנים" ודומיהם. ואכן, קולה לא תמצאו כאן. תה ירוק - דווקא כן. למען גזרת הציבור ובריאותו - אין לנו אלא להתפלל שייפתחו סניפים בעוד כמה מקומות בארץ.
אבא אבן ,12 מגדלי אקרשטיין, א.ת. הרצליה פיתוח, .09-9503444 פתוח עד16:00
גוטה (צילום: צביקה טישלר)
בודהה בורגרס | דימונה
בודהה בורגרס הוא תשובתם הניצחת של הטבעונים לרשתות קרניבוריות כמו בלאק, אגאדיר ומוזס למיניהן. שני הסניפים הראשונים של הרשת הזאת אמנם מלבלבים בתלאביב, אבל הפתעה: לפני שבועות ספורים בלבד נפתח סניף שלישי גם בדימונה.
ההמבורגר של בודהה נטול בשר, ביצים או מוצרי חלב. הוא אינו מנסה לחקות בשר, אלא משתמש בנבטי עדשים, טחינה מלאה, פטריות, סלרי, אגוזי מלך, בצל ובזיליקום. את הקציצה שיוצרים מהחומרים האלה צולים על הפלנצ'ה ועוטפים בלחמנייה מקמח מלא. לזה מוסיפים מיונז נטול ביצים על בסיס סויה, גבינה טבעונית, עגבנייה, בצל וחסה. התוצאה הסופית - מצוינת. יש פה גם מעורב ירושלמי צמחי, שניצל ושווארמה מסייטן ")בשר" צמחוני המבוסס על חיטה,( שייקים טבעוניים ללא חלב המבוססים על עלים ירוקים, סלטים מעניינים, בוריטוס מקמח מלא ועוד. הכל במינימום שומן וקלוריות. עוד הפתעה: המחירים צנועים, שלא לומר מצחיקים: 25-15 שקלים.
מרכז מסחרי דימונה (ליד אולמי תמר08-6553455 ,( (ויש גם סניפים ביהודה הלוי 21 ובאבן גבירול 86 בתל אביב(
בריבה | נמל תל אביב
במשך כמה שנים חולל פה השף אורן לוקסנבורג נפלאות במטבח והוכיח שאפשר להכין אוכל גורמה גם ללא שימוש בבשר ובעוף (דגים דווקא יש.( לפני מספר חודשים הוא עזב, וסגניתו, מרסיה כצמן, תפסה את מקומו. התפריט עדיין משלב חומרים מפתיעים: מרק אפונה ירוקה עם אגוזי מלך, פטה אגוזים עם רוטב צלפים ועלים חריפים, ריזוטו חצילים שרופים עם מלפפונים וביצה עלומה וסלמון עם שבבי שקדים על אורז שחור. מתחת לכל מנה מצוין אם היא עשירה בחלבון, בסידן, בסיבים תזונתיים וכו.' השימוש בשמן מתון יחסית, וברוב המקרים היוגורט הוא תחליף הולם לשמנת.
התערוכה ,3 צפון נמל תל-אביב, 03-6025026
בריבה (צילום: דניאל לילה)
ביאלה | תל אביב
המסעדה אינה צמחונית וגם לא אורגנית, אבל בכל זאת נושאת את דגל הבריאותיות, בלי להזדקק לנבטוטי גויאבה ודומיהם. אולי לא תרזו מהאוכל פה, אבל בטח גם לא תשמינו. לפעמים טעים שם, לעתים קצת פחות.
הארבעה 14 תל אביב,03-6240996