באו"ם: פרס אותת שלום לסוריה, אחמדינג'אד יצא
רגע לפני שהנשיא נאם בעצרת הכללית, עזבו נשיאי איראן ולבנון את האולם בהפגנתיות. הוא הגיב על קריאתו של הראשון למחוק את ישראל מהמפה והבהיר: "נמשיך להתקיים, יש במזרח-התיכון מקום לכל אדם"
מנהיגי העולם התכנסו היום (ב') בניו-יורק ל"ועידת המילניום"- כדי לבחון דרכים לקדם את תוכנית האו"ם להתמודד עם עוני, רעב ותמותת ילדים ברחבי העולם. נשיא המדינה, שמעון פרס, עלה על דוכן הנואמים - בעוד נשיאי איראן ולבנון עזבו בהפגנתיות את האולם. בפתח נאומו אמר פרס: "ההיסטוריה נכתבה בדם. רוב המלחמות התנהלו על שטחים. כיום, המדע, היצירתיות והידע תפסו את מקומן של הקרקעות כמקור העושר העיקרי".
בוועידה, שנערכת בהשתתפות נשיא ארצות-הברית, ברק אובמה, נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, ראש ממשלת סין, וון ג'יאבאו, וגם נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, עוסקים המנהיגים באיתור דרכים אפשריות למימוש התוכנית השאפתנית.
"אדמה יכולה להיכבש. לא המדע. המדע הוא גלובלי, נטול גבולות, שאינו יכול להיכבש על-ידי כוחות צבאיים. למרות זאת, טרוריסטים שאין להם דין גורמים לאלימות להתפשט בהתבסס על הבדלים אידיאולוגיים, פערים חברתיים וקנאות מוחלטת", אמר פרס - והביע תקווה כי "במהלך האלף הנוכחי חייב העולם להשתחרר משפיכות דמים, מאפליה, מרעב, מבורות וממחלות".
הנשיא התייחס למצבה של ישראל ולהתפתחויות המדיניות. "אני מדבר כאן בשמו של עם קטן המתגורר בארץ קטנה. ידענו תקומה למרות ששליש מבני עמנו נרצחו בשואה, לבדנו. במהלך 62 שנים הותקפה ארצנו שבע פעמים. למרות זאת, חתמנו על הסכמי שלום עם מצרים ועם ירדן. גם סיומו של הסכסוך הטריטוריאלי עם לבנון הוכר על-ידי האו"ם. יצאנו מיוזמתנו מכל שטח עזה וכעת אנו נמצאים בשיאו של משא-ומתן עם הפלסטינים על-מנת לממש את חזון שתי המדינות: מדינה יהודית - ישראל, ולצדה פלסטין - מדינה ערבית. אין כל חלופה אחרת כדי להגיע לשלום, ואני מאמין שאנו נצליח בדרכנו".
פרס שלח איתותי שלום גם לדמשק, ואמר כי "אנו מוכנים לפתוח במשא-ומתן ישיר גם עם סוריה, באופן מיידי. אנו מחויבים לסייע במימוש מטרות הוועידה ונושאים גם כן בנטל הצלת העולם מן ממלחמות ורעב. ללא שלום, העוני יישאר. ללא אוכל - השלום לא יצליח. על המדינאים לגייס את כוחותיהם הפוליטיים כדי להשיג שלום".
מחר ינאם לפני העצרת גם נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד. פרס התייחס להתבטאותו האחרונה ואמר: "לפני כמה ימים קרא מנהיגה הרשמי של איראן להשמיד את ישראל ולמחוק אותה ממפת המזרח-התיכון. אני מאמין כי במזרח-התיכון יש מקום לכל אדם, בכל מדינה, בן כל דת. אנו מאמינים כי כל אדם נברא בצלמו של האל, ויש רק אחד כזה. הוא קורא לא לשנוא, לא לאיים, לא לרדוף אחר עליונות - וגם לא להרוג. ישראל תמשיך להתקיים ותוסיף לשאוף לכונן שלום עם שכנותיה".
פרס באו"ם. "המו"מ - כדי לממש את פתרון שתי המדינות" (צילום: AFP)
בסיכום דבר, קרא הנשיא להעלות לראש סדר העדיפויות של האו"ם שני נושאים עיקריים. "הראשון בהם הוא איתור הדרך לרתום את המדע והטכנולוגיה לטובת הגדלת תפוקת המזון", אמר פרס. "השני הוא העמידה המשותפת נגד הטרור. בעולם רעב, לעולם לא ישרור שלום. עולם מוכה טרור לעולם לא יזכה לריבונות מסודרת. עלינו להתאחד סביב אותן שאיפות משותפות".
השאיפות: לצמצם העוני ולבלום התפשטות האיידס
יוזמת האו"ם, שגובשה לפני 15 שנה, ביקשה בין היתר לצמצם במחצית את מספר העניים ברחבי העולם, ולהקטין בשני שליש את מספר הילדים שמתים לפני גיל חמש. מטרות נוספות כוללות קידום ההשכלה,
בלימת מגפת האיידס והעצמת נשים ברחבי העולם. כמו כן, ביקשו באו"ם להביא את בשורת האינטרנט לכל קצוות התבל. תאריך היעד שנקבע למימוש היעדים עד 2015.
מרבית המומחים מעריכים כי השגת היעדים בפרק הזמן שהוקצב אינה אפשרית. חרף זאת, טוענים ארגוני סיוע שונים כי האיחוד האירופי צפוי להכריז בימים הקרובים על הקצבת מיליארד דולר לטובת קידום התוכנית, ואילו הבנק העולמי יעביר 750 מיליון דולר לטובת החינוך העולמי. עם זאת, למימוש התוכנית יש עדיין צורך ב-120 מיליארד דולר, שיגויסו במהלך חמש השנים הקרובות.
מזכ"ל האו"ם, באן קי מון, ציין לקראת התכנסות 140 המנהיגים כי עוד כסף ורצון פוליטי נחוצים להשגת המטרות שהוגדרו. ההערכה היא כי בסיום הוועידה יפרשו המנהיגים הצהרה משותפת המכירה בחשיבות יוזמת האו"ם.
Read this article in English