דתיים נגד פליטים: "היעד - לייהד את דרום ת"א"
פעילים מהציונות הדתית סיירו בתחנה המרכזית הישנה ופתחו במאבק שמטרתו לתקוע יתד ברובע הזרים: "יש איום דמוגרפי על העיר העברית הראשונה, צריך להשמיע את זעקת התושבים"
בסוף הסיור, ערכו הפעילים כנס התכנסו בהשתתפות עשרות תושבים, רבנים ופעילים, והכריזו על שורת צעדים שבאמצעותם ינסו לעודד צעירים יהודים לעבור להתגורר בשכונות, המאוכלסות על-ידי עובדים זרם רבים.
בין היתר, נרתמו מתווכים באזור להקל בגובה העמלה שייגבו מהיהודים שיבקשו לקבוע את בתיהם בשכונות דרום תל-אביב וכן להגביר את המודעות הציבורית למה שהם מכנים "איום דמוגרפי על העיר העברית הראשונה".
"המטרה שלנו תהיה גם לייהד את האזור. יצאנו מזועזעים מהסיור וחלק לא הבין בכלל באיזו מדינה אנו נמצאים. הרגשנו שם כמו תושבים זרים. מי שגר שם סיפר שמפחיד לרדת עם הילדים לגן ציבורי כי זה מסוכן", סיפר אביעד חזני, תלמיד ישיבה מחיפה שעומד בראש הפורום יחד עם דפי גורדון, תושבת בית-אל.
"בלב מדינת ישראל, על העיר שעליה חלם הרצל, נוצר מצב שבו ישראלי לא יכול ללכת בחופשיות. זהו מצב כואב שחייבים לפתור בכל דרך אפשרית. אנחנו באים ממקום של פחות דיבורים ויותר מעשים. הגיע הזמן להשמיע את זעקת הכאב של התושבים", אמר חזני.
הוא סיפר כי פרויקט דומה לזה שבכוונתו ליזום קיים כבר בשכונת שפירא וביקש להבהיר כי "אנחנו לא נגד אנשים אבל כן בעד אנושיות. כמו שסודני רשאי ללכת בביטחון ברחוב בארצו, כך גם ראוי שהוא ייתן גם לי ללכת בביטחון בארץ שלי".
מי שהגיע לכנס והביע תמיכה ביוזמה היה חבר מועצת עיריית תל-אביב מטעם ש"ס, בנימין בביוף, שאמר כי "בזמן שהפוליטיקאים בכנסת לא פועלים מספיק נגד מיגור התופעה, טוב לדעת שלפחות השטח מבעבע והציבור מוכן לפעול. זה פחד אלוהים להסתובב בלילה בדרום תל-אביב, וסכנה אמיתית לקיומה של העיר כציונית".
אהרונוביץ' עם חולדאי, סמוך לתחנה (צילום: מאיר ונונו, משטרת ת"א)
כמעט במקביל, חנכה המשטרה תחנה חדשה בשכונת נווה-שאנן, בהתאם להחלטה בנושא שהתקבלה בעקבות התגברות הפשיעה באזור. השר לביטחון הפנים, יצחק אהרונוביץ', אמר שם כי צוות התחנה לא יעסוק בגירוש עובדים זרים או מסתננים, "אלא בהשלטת החוק והסדר במקום שבו אבדו כמעט כל הסממנים לשלטון החוק ולריבונות".
אהרונוביץ' אמר כי מטרת נקודת המשטרה החדשה היא "לתת פתרון לחלק מבעיה חברתית מדאיגה שהולכת ומתעצמת בכל יום שעובר". באותו הזמן, סיפרו מעטי התושבים היהודים שעודם מתגוררים בנווה-שאנן על מציאות החיים בשכונה. "יש הבדל בין העובדים הזרים לבין המסתננים, ש-1,200 איש מהם מגיעים בכל חודש", סיפר דוד אהרונסון, דייר המתגורר בסביבה. "הם מסתובבים ומחטטים בפחים, ישנים על האדמה וגונבים מהעובדות הזרות את הכסף שלהם. זה מדינת יהודים או מוסלמים? אני מפחד".
ארגוני הסיוע מגנים: "דברי הסתה ובלע"
מי שראתה את המיזם החדש בעין יפה הרבה פחות הייתה סיגל רוזן ממוקד הסיוע לעובדים זרים. "צר לי שתושבי השכונות נגררים אחרי דברי הסתה ובלע של מקבלי החלטות וחברי הכנסת, שאינם עושים הבחנה בין הפליטים למהגרי העבודה. רוב רובם של הזרים בשכונות הדרום הם מגרי עבודה שמשרדו של אלי ישי הביא וממשיך להביא כל העת תוך זריית חול בציבור בוחריו".מנהל מחלקת מהגרים בעמותת "רופאים לזכויות אדם", רן כהן, הוסיף בשיחה עם ynet: "מי שמתיימרים לייצג את היהדות ומקבלים על עצמם מצוות כמו 'ואהבת את הגר', דווקא הם באים ודוחקים גרים ממקום מגוריהם ומתייחסים אליהם כאל סכנה. הסתכלות על זרים כאיום דמוגראפי הוא עיוות מוסרי ודתי, ודווקא מהם היה צריך לצפות לגישה של 'ואהבת לרעך כמוך'. ההכללה הזו היא סממן שעלול לצמוח לשנאת זרים, תופעה שממנה סבלו היהודים בגלות לאורך ההיסטוריה".