שתף קטע נבחר
 

רמב"ם: "מסלול מהיר" - טיפול בשבץ ב-35 דקות

במטרה לקצר את הזמן מרגע ההגעה לבי"ח ועד תחילת הטיפול בחולי שבץ מוחי, מרכיב קריטי להצלת תאי המוח ומניעת נכות, הקימו בבי"ח רמב"ם את "המסלול המהיר", טיפול האורך כ-35 דקות בלבד. "המסלול החדש מסייע לנו לקצר תהליכים ולהגדיל את אחוזי ההצלחה", אומר הרופא שפיתח את המודל

רופאים העוסקים בתחום של שבץ מוחי נוהגים לומר כי עבור מי שלקה בו הזמן שווה למוח. בכך הם מתכוונים לומר כי כל דקה שעוברת מרגע השבץ, חשובה להצלת תאי המוח ולמניעת נכות. זו הסיבה שבבית החולים רמב"ם בחיפה מפעילים בשנה האחרונה "מסלול מהיר" לאבחון וטיפול בנפגעי שבץ מוחי. ה"מסלול המהיר", שמאז חודש פברואר טופלו באמצעותו 26 חולים, הביא לקיצור זמן האיבחון, הכולל בדיקות נוירולוגיות ובדיקות הדמיה, והגעה לטיפול ל-35 דקות בלבד.

 

החולים מגיעים לבדיקות ההדמיה בזמן שיא

"התפקיד שלי הוא לקבל את החולים, לקדם את הטיפול בהם ולהריץ את תהליך בדיקות ההדמיה וההחלטה על טיפול", מסביר רביע סלאמה, אח מתאם שבץ מוחי במיון ברמב"ם. "חלק גדול מהחולים הללו מגיעים להדמיה בזמני שיא ועוברות 10-15 דקות עד שהם על שולחן ה-CT. לפני שהתחלתי בתפקיד הזמן שהיה עובר היה ארוך פי שלושה. המטרה שלנו היא לקצר בשליש ויותר את משך האיבחון".

 

סלאמה (ובהעדרו אח תורן אחר) מוזעק לחדר המיון כאשר מגיע אדם עם תסמיני שבץ או כאשר מד"א מדווחים למיון על פינוי של חולה שלקה בשבץ מוחי, והוא זה שמעביר את החולה בזריזות את כל הבדיקות. "הרושם שלי הוא שבנוסף לכך שהזמן התקצר בצורה משמעותית, החולים מרוצים שיש מי שמלווה אותם במהלך הבדיקות", אומר סלאמה. "היום אנחנו כבר יכולים לבוא ולומר שיש הצלחות. טיפלנו באישה בת 43 שעברה אירוע מוחי קשה מאוד, ותוך ארבעה ימים היא שוחררה לביתה וחזרה לתפקוד כמעט מלא. אחת הסיבות לכך היא שבחדר המיון הצלחנו להביא אותה תוך 13 דקות לבדיקת CT. אותה אישה היתה עלולה לבלות את שארית חייה בכיסא גלגלים ואולי ללא יכולת דיבור, אך היא השתחררה כשהיא צועדת על שתי רגליה. יתרון נוסף בטיפול מהיר שכזה הוא שחולי שבץ מוחי שהופכים לנכים גורמים לעלות אדירה למערכת הבריאות, דבר שנמנע בדרך זו".

 

חלון הזדמנויות לטיפול של 8 שעות בלבד

ד"ר יעקב אמסלם, מנהל היחידה לנוירורדיולוגיה פולשנית בבית החולים, ואחד הרופאים המומחים

בצינתור מוחי בארץ, היה מי שפיתח את מודל הטיפול המהיר יחד עם הנהלת בית החולים רמב"ם. לדבריו צינתור מוחי ניתן לעשות בחלון הזדמנויות של שמונה שעות בלבד מרגע הופעת הסימנים לשבץ מוחי. בנוסף, את הטיפול תרופתי להמסת קרישי דם (בתרופה t-PA) ניתן לתת בחלון זמנים של ארבע וחצי שעות בלבד.

 

"הגורם המכריע בטיפול בשבץ מוחי הוא גורם הזמן, ולכן להגעתו המהירה של החולה לבית החולים, כמו גם להתנהלות המהירה של הצוותים הרפואים, ישנה השלכה ישירה על הצלתו של החולה", מסביר ד"ר אמסלם. "איתור החולים הללו, אם זה בעת העברה מבית חולים אחר באמבולנס או בחדר המיון עצמו, והכנסתם באמצעות המסלול המהיר ישירות לחדר הטראומה, מסייע לנו לקצר תהליכים בירוקרטיים באופן משמעותי ולהגדיל את אחוזי ההצלחה בטיפול בחולי שבץ מוחי".

 

יש לציין כי האיגוד הישראלי לנוירולוגיה מעריך שכ-15 אלף ישראלים נפגעים מדי שנה משבץ ו-16% מהם מתים. 56% נותרים פגועים או סובלים מנכות כלשהי ורק רבע שבים לתפקוד תקין. בנוסף מציינים בארגון כי כמעט חמישית מהנפגעים שבים לבית החולים ונזדקקים לאשפוז חוזר בתוך שלושה חודשים.

 

פנינה רוזנצוויג מנכ"לית עמותת "נאמן" לטיפול בנפגעי שבץ מברכת על היוזמה. "ידוע שבקרב נפגעי שבץ זמן שווה מוח וכל דקה חשובה", היא אומרת. "שבץ מוחי אינו כואב. הדרך שבה השבץ המוחי בא לידי ביטוי היא כאשר הנפגע מגמגם או מרגיש תחושת נימול ביד. חוסר המודעות לכך הוא הסיבה שהמערכות נוטות לשים את החולים בצד, ולכן הטיפול מתעכב. למרות שהזמן כאן הוא קריטי, יש בתי חולים שמעבירים את החולה למחלקה פנימית להסתכלות ואז רוב הסיכויים שהוא יהפוך לנכה או אפילו ימות. אני שמחה על היוזמה של רמב"ם ומקווה שבתי חולים נוספים יאמצו אותה".


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בי"ח רמב"ם. 26 חולים כבר עברו במסלול המהיר
צילום: אבישג שאר-ישוב
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים