הקרב על ניהול בתי הדין: אטיאס נגד מנכ"ל צהר
ועדת האיתור לתפקיד מנכ"ל בתי הדין ראיינה עשרות מועמדים ול-ynet הגיעו שמות 5 הסופיים. מסתמן: הדיין בנימין אטיאס, אחיו של שר הבינוי והשיכון יזכה בתפקיד
מנכ"ל ארגון צהר, אחיו של שר השיכון, ראש ישיבה תיכונית חרדית ועוד שני דיינים מכהנים – אלה חמשת המועמדים הסופיים לתפקיד מנכ"ל בתי הדין הרבניים. ועדת האיתור המקצועית שפעלה בשבועות האחרונים ראיינה עשרות אנשים (וגם אישה אחת) שביקשו להתמודד על התפקיד, וכעת היא צפויה למליץ לשר המשפטים יעקב נאמן, שבשליחותו פעלה, על חמשת הראויים ביותר בעיניה.
רשימת המועמדים הסופיים כוללת שלושה דיינים מכהנים ועוד שניים המוסמכים לכך. השמות: הרב בנימין אטיאס – דיין בית הדין הרבני האזורי בת"א (אחיו הגדול של השר אריאל אטיאס מש"ס); הרב ד"ר משה בארי –מנכ"ל ארגון רבני צהר; הרב ציון לוז (אילוז) – דיין בית הדין הרבני האזורי בבאר שבע; הרב דוד מלכא – דיין בית הדין האזורי בפתח תקווה; הרב רפי פרנק – ראש ישיבת "נהרדעא" ביד בנימין (לשעבר ראש לשכתו של הרב הראשי ישראל מאיר לאו).
ל-ynet נודע כי שר המשפטים יעקב נאמן והרב הראשי שלמה עמאר – המשפיעים העיקריים על זהותו של המנכ"ל שייבחר – נוטים שניהם לבחור בדיין מכהן לתפקיד. עמאר דוחף לבחירת אטיאס, הנהנה מגב פוליטי של מנהיג ש"ס הרב עובדיה יוסף, ונאמן היה רוצה להאריך עוד ועוד את כהונת המנכ"ל הזמני, הרב שלמה דייכובסקי, אף שהסיכויים לכך קטנים.
בחירה בדיין מכהן גם תאפשר לשר ולרב חופש פעולה מלא, מכיוון שהיא לא מחייבת את אישור הוועדה למינוי דיינים. למעשה הם יוכלו כך להגיע להסכמה ביניהם על זהות המנכ"ל הבא ולהוציא את המינוי אל הפועל. רק במקרה שהשניים יעדיפו מועמד שאינו מכהן בדיינות, תתקיים על כך הצבעה בוועדה, ולחבריה – כידוע - אינטרסים פוליטיים ואחרים רבים.
שיקול נוסף שבגללו מעדיפים עמאר ונאמן דווקא דיין מתוך המערכת הוא רצונם למנוע מצב שבו ינסו גופים חיצוניים, כמו הרפורמים והקונסרבטיבים, להריץ בעתיד מועמד מטעמם. העדפת דיין לתפקיד זה נחשבת לשיקול ענייני ואיש לא יוכל לטעון כי מדובר בתירוץ לפסילת מועמדתו ממניעים זרים או לעתור על כך לבג"ץ. זו ככל הנראה גם הסיבה לכך שוועדת האיתור ראיינה אישה שהגישה מועמדות לתפקיד, אף שלא היה שום סיכוי שתיבחר מנכ"לית.
מנגד, מזהירים גורמים המעורבים בנושא כי דיין מכהן שיתמנה לתפקיד יהיה מוגבל ולא יוכל לבצע רפורמות משמעותיות הנחוצות למערכת. בניגוד למנכ"ל היוצא, הרב אליהו בן דהן, שכהונתו לא הוגבלה מראש, הפעם היא קצובה לארבע שנים עם אפשרות הארכה בארבע נוספות בלבד. המשמעות היא כי דיין שייבחר לתפקיד עשוי לחזור בתוך שנים ספורות לעבודתו הנוכחית, ויש חשש כי יימנע מלחולל מהפכות של ממש שעשויות להשפיע בעתיד על היחסים בינו לבין חבריו לעבודה.
מי שנחשב למועמד המוביל בינתיים הוא בנימין אטיאס, דיין צעיר שנכנס לבתי הדין רק בסבב המינויים האחרון. אטיאס מתמודד גם על תפקיד רב העיר פתח תקווה וזוכה לתמיכת הרב עובדיה, אולם מאבקי הכוח הפוליטיים שם גורמת לסחבת ארוכה בהליך הבחירה, ולכן הגיש מועמדות גם להנהלת בתי הדין.
שם מעניין נוסף הוא הרב ד"ר משה בארי. כמנכ"ל צהר - גוף שנחשב לסדין אדום בעיני הציבור החרדי כולו ובבתי הדין בפרט – סיכוייו להיבחר קלושים לכאורה, אלא שבארי עצמו אינו מזוהה כדמות אידיאולוגית בצהר. בנוסף נזקף לזכותו רקורד עשיר בניהול והשכלה תורנית ומשפטית רחבה הרלוונטית לתפקיד שאליו הוא שואף.
גם מצב מינוי הדיינים משחק לטובתו. עסקנים בציונות הדתית מתעקשים למנות כמה רבנים מצהר לכהונה בבתי הדין האזוריים ומסרבים להתפשר על מועמדים דתיים-לאומיים המקובלים על חרדים. ועדת המינויים, שבה כוח חרדי גדול, נמנעת בשל כך כבר חודשים ארוכים מבחירת דיינים חדשים.
גורמים המקורבים לנושא העריכו כי החרדים יציעו לנציגי הציונות הדתית הסכם במסגרתו ימונה בארי לתפקיד מנכ"ל בתי הדין ובתמורה יוסרו מועמדויותיהם של חבריו מצהר לתפקידי דיינות.
הכדור אצלו. שר המשפטים
צילום: ג'ורג גינסברג
מומלצים