שתף קטע נבחר

בשל התורים הוחלט: 6 מכשירי MRI - לפריפריה

קרוב לשנתיים עברו מאז הוחלט במשרד הבריאות לתגבר בתי חולים במכשירי MRI, והיום סופסוף נפלה ההחלטה: 6 מ-8 המכשירים החדשים - לפריפריה. ליצמן: "יביא לקיצור תורים". אילו בתי חולים יקבלו את המכשיר, ועל אילו "דילגו"

האם התורים בפריפריה עומדים להתקצר? כמעט שנתיים לאחר שהכנסת ומשרד האוצר אישרו הוספה של שמונה מכשירי MRI לבתי החולים בישראל, יזכו שמונה בתי חולים - רובם בפריפריה - לתוספת של מכשיר ההדמיה הנדרש.

 

ההקצאה - "בשל מצוקת הפריפריה"

ועדה בראשות מנכ"ל משרד הבריאות, ד"ר רוני גמזו, מפרסמת היום (ג') כי המליצה על הוספת שמונה מכשירים בבתי החולים הבאים: נהריה, אסף הרופא,

שערי-צדק, ברזילי, פוריה וזיו (מכשיר אחד נייד), לניאדו בנתניה והלל יפה בחדרה (מכשיר אחד), בית החולים העמק בעפולה ובתי החולים בעיר נצרת (מכשיר אחד נייד) וכן מכשיר אחד לאסותא באר-שבע שיפעל ביישובים שמדרום לבאר-שבע ועד אילת.

 

מתן האישור אינו כולל מימון כספי ובתי החולים יצטרכו לרכוש מתקציבם או מתרומות את המכשירים.

 

סגן שר הבריאות יעקב ליצמן אמר: "במסגרת המדיניות שנקטתי לפיה בכל בית חולים יהיה מכשיר MRI יוקצו כעת שמונה מכשירי MRI לבתי חולים וכן סיכמתי עם האוצר על הוספת שלושה מכשירים נוספים. זאת תוך מתן עדיפות מיוחדת ליישובי הפריפריה בשל מצוקתם. פעולה זו תביא לקיצור התורים ושיפור השרות לטובת החולים הנזקקים לשרותים אלה".

 

יש לציין כי האישור העקרוני לתוספת של שלושה מכשירים מותנה באישור של ועדת עבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת. ההמלצה היא על תוספת מכשיר למרכז שניידר לרפואת ילדים, לבית החולים הדסה הר הצופים ולבתי החולים קפלן ומאיר (מכשיר אחד).

 

בתי חולים אחרים, בהם וולפסון בחולון, בני-ציון וכרמל בחיפה, יוספטל באילת ומעייני הישועה בבני-ברק ימשיכו להשתמש בשני מכשירים ניידים, שישנם כיום לשירות של כל בתי החולים בפריפריה. 

 

מספרם של מכשירי ה-MRI מוגבל בשל תקנות שקבע משרד האוצר ולכן בתי החולים יכולים לרכוש אותם רק באישור משרד הבריאות. לאור מצב זה נוצר בשנים האחרונות מחסור במכשירים. אחד מבכירי משרד הבריאות תיאר לאחרונה כי כאשר העביר נתונים על שיעור המשכירים לנפש לדו"ח של המדינות המתועשות ה-OECD, נשאל האם נפלה טעות בציון מספר המכשירים; הוא השיב כי לצערו, המספרים נכונים - והשיעור אכן נמוך.

 

כרוניקה של המתנה

בדיקות MRI הן בדיקות הדמיה שנעשות ללא קרינה ומסייעות באיבחון גידולים או פגיעות מוחיות, פגיעה בעמוד השדרה, גידולי שד ועוד. משרד הבריאות הגביל בתקנות את מספר המכשירים כך שמכשיר אחד ישרת 750 אלף תושבים, זאת בשל רצון למנוע בדיקות "מיותרות" שעלותן גבוהה. לאחר חלוקת המכשירים החדשים, היחס יעמוד על מכשיר אחד ל-410 אלף תושבים.

 

חלפו, כאמור, כמעט שנתיים מאז אושרה תוספת מכשירי MRI לבתי החולים בישראל. לפני למעלה משנה אף יצא מכרז בנושא. בחודש אוקטובר אישרה ועדת הבריאות של הכנסת כי בסך הכל יתווספו עוד שמונה מכשירי MRI.

 

מנתוני רופאים לזכויות אדם עולה כי שיעור מכשירי ה-MRI לנפש בתל-אביב גבוה פי שלושה מהשיעור לנפש בדרום או בצפון הארץ. בחיפה ובצפון ישנם שלושה מכשירים, בתל-אביב ובמרכז 10 מכשירים, בירושלים 3 ובדרום שניים (הנתון כולל גם מכשירים המשמשים למחקר).

 

זמני ההמתנה בהתאם. בעוד שבמרכז ניתן להשיג תור תוך יומיים עד ארבעה ימים, בצפון ובדרום ממתינים לעתים חודש ואף יותר. מדו"ח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת בנושא שירותי בריאות בפריפריה דיווחה הנהלת שירותי בריאות כללית כי זמן ההמתנה לבדיקת MRI בסורוקה הוא כחודש. קופות החולים האחרות דיווחו בדו"ח כי משך ההמתנה מגיע גם לחודשיים.

 

בברזילי ובאסף הרופא, שניים מבתי החולים שיקבלו עתה מכשיר MRI, "הסתדרו" עד עתה עם מכשיר נייד למשך שמונה ימים בכל חודש. "זה אבסורד שברפואה המודרנית יש בית חולים בלי MRI", אמר ל-ynet ד"ר בני דוידזון, מנהל אסף הרופא, כשהתראיין בנושא בפברואר עת עלה הנושא שוב לכותרת: "יש לנו שירות נוירולוגי פעיל שלא יכול להתקיים בלי MRI. יש פה שמונה ימים בחודש מכשיר נייד אבל זה לא מספיק.  מי שנפגע מהמצב זה החולה הלא דחוף שמחכה לתור לפי הזמינות של המכשיר. להמתנה ברפואה המודרנית יש מחיר".

 

ד"ר אוסקר אמבון, מנהל בית החולים זיו בצפת, בירך על ההחלטה ואמר היום ל-ynet: "היום יש מכשיר נייד אחד המשרת את בתי החולים בצפון מחדרה ועד צפת. המכשיר נמצא אצלנו לשלושה ימים בחודש והתור אורך כשלושה חודשים, כאשר בשל הרצון לנצל את המכשיר באופן מקסימלי מזמנים אנשים בלילות או בשבתות. אני מאד שמח מברך על ההחלטה הזו, התורים לחולים שלנו יתקצרו וזה ישפר את נגישות החולים לבדיקות ואת הפערים בין המרכז לפריפריה". 

 

תאריך יעד לרכישת המכשיר, עדיין אין. ד"ר אמבון מציין שדווקא בתי החולים בפריפריה יתקשו לעמוד במימון רכישת המכשיר: "זו בעיה למצוא תקציב. הרבה פעמים בתי חולים מסתמכים על תרומות, והן פחות זמינות בפריפריה. אני מקווה שנוכל להשיג תרומות ולרכוש את המכשיר. זה נחוץ ביותר".  


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בית החולים הדסה
מכשיר MRI. מחכים יותר מדי זמן
צילום: בית החולים הדסה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים