הפגנה במצרים: לא רוצים שמובארק הבן יהיה נשיא
מאות מפגינים התאספו במחאה על כוונתו כביכול של הנשיא חוסני מובארק להעביר את השלטון לבנו גמאל. "לא לירושה, לא למובארק", קראו המפגינים, חרף העובדה שהשניים מכחישים את הטענות. ההפגנה פוזרה בכוח על-ידי המשטרה
הפגנה נוספת במצרים פוזרה באלימות על-ידי המשטרה. כ-200 איש התאספו היום (ג') במרכז קהיר על מנת למחות נגד הכוונה, לטענתם, למסור את השלטון לבנו של הנשיא.
הנשיא חוסני מובארק (82) נמצא בשלטון מאז 1981, וטרם הודיע האם יתמודד בבחירות ב-2011. אולם השמועות העיקשות על בריאותו המידרדרת תרמו לסברה כי בכוונתו למסור את השלטון לבנו הפוליטיקאי, גמאל (46). שניהם הכחישו קיומה של תוכנית שכזו.
ההפגנה במרכז קהיר. "הלאה עם שלטון הצבא" (צילום: AP)
"לא, לא לירושה. לא למובארק, לא לגמאל, לא לעלאא", צעקו המפגינים כשהם מציינים את שמותיהם של שני בניו של הנשיא. "הלאה, הלאה עם שלטון הצבא". מובארק, כמו נשיאים אחרים לפניו, שירת בדרגה בכירה בצבא מצרים בטרם הפך לפוליטיקאי.
שוטרים חמושים באלות התעמתו עם המפגינים בכיכר עאבדין במרכז קהיר, סמוך לארמון המלך לשעבר. ההפגנה אורגנה על-ידי צעירי התנועה "6 באפריל", ארגון "כפאיה" (שפירוש שמו "מספיק") וקבוצות אחרות, שנוהגות לארגן הפגנות באופן תדיר.
אחד המפגינים על הקרקע. השוטרים היו חמושים באלות (צילום: AP)
הפגנות מסוג זה הפכו שכיחות יותר ויותר לקראת הבחירות המקדימות לראשות הממשלה בנובמבר. כוחות הביטחון נוהגים לפזר את ההפגנות במהירות ולעתים אף באלימות, כשהם שואפים
להגביל את מספר המפגינים ללא יותר מכמה מאות בודדות.
בחודש אפריל השנה נעצרו עשרות מפגינים בהפגנה בגנות הנשיא. מאות השוטרים שהופיעו במקום כעבור מספר דקות, היכו את המפגינים באלות ואף רדפו אחר עיתונאים והחרימו את מצלמותיהם. העצורים שוחררו למחרת בהוראת התובע הכללי במצרים, מבלי שנמסרה הסיבה להחלטה.
המקרה עורר קריאות מחאה מצד ארצות הברית, בעלת בריתה של מצרים, אולם נציגי הממשל ציינו בתגובה כי הטענות נגדו מהוות התערבות בעניינים פנימיים של המדינה.
עם זאת, פרשנים טוענים כי האופוזיציה במצרים טרם הוכיחה את יכולה לארגן מחאה של ממש שתאלץ את הממשלה לשנות את התנהלותה. לדבריהם, ההישג העיקרי של ארגוני המחאה הוא משיכת תשומת לב בינלאומית למצב הפוליטי בארצם.