תיעוד: כך מזלזלים הורים בבטיחות ילדיהם ברכב
עשרות הורים תועדו לאחרונה נוהגים כשילדיהם אינם חגורים, או כשהם ישובים שלא כחוק ובוודאי לא באופן בטיחותי. תירוצים היו להורים ללא סוף: "זה רק מקרה אחד", "זה חד-פעמי" "אני פשוט ממהר". חלקם אף בחר להאשים את הילדים עצמם
לשמור על הילדים בזמן נסיעה ברכב? נראה כי חלק מההורים לא רואה בכך עניין חשוב במיוחד. עשרות הורים תועדו בשבועות הראשונים ללימודים כשהם מסיעים את ילדיהם, כאשר אלה אינם חגורים. ההורים המופתעים, שתועדו עם שלל תירוצים, הפגינו יכולת אלתור מרשימה. החל ב"זה חד-פעמי", "בדרך כלל אני משתדל ומקפיד" ו"הילד הוציא את החגורה", דרך "זו דודה שלי הגדולה שמה את הקטנה", "נורא מיהרנו וכבר חמישה לשמונה", "אני פשוט ממהר כי נתקענו" ו"שכחתי לקשור".
- מדריך: כך תשמרו על הילדים בדרך לבית הספר
במבצע של משטרת התנועה בשיתוף הרשות הלאומית וארגון בטרם, שנערך ברחבי הארץ בסמוך לבתי ספר, תועד גם אב שהסיע ילד נמוך קומה על קטנוע, והסביר כי: "הוא בן חמש. הוא לא קטן". אגב, אחד ההורים אף ניצל את ההזדמנות כדי לנזוף בילדיו: "אני מאוד מקפיד על זה. הם יודעים על זה, אני מסתובב והם מורידים את החגורות. עצרו אותי בעבר על זה". בחלק מהמקרים נראו ילדים קטנים ופעוטות ישובים יחדיו במושב אחורי ללא חגורות, ופעוטות ישובים בבוסטר כשהם לא קשורים.
בניגוד להנחה הרווחת בציבור, בסקר שנערך ב-2009 על-ידי הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, נמצא כי חלה דווקא ירידה במספר הילדים החגורים כהלכה. 58% לא היו חגורים כהלכה או חגורים כלל. זאת לעומת 63% ב-2008. מפילוח לפי גילאים, עלה כי 37% מהילדים בני שנה עד ארבע, ו-78% מהילדים בני חמש עד תשע, לא היו חגורים
בהתאם לתקנות. גם בקרב תינוקות עד גיל שנה נרשמה עלייה בשיעור הלא חגורים כהלכה: לא פחות מ-56% ב-2009, לעומת 31% בלבד ב-2008.
לא הכי בטוח
להורים אשר אינם יודעים, או שפשוט שכחו, כדאי להזכיר מה אומר החוק, ומה ממליצים גופי בטיחות מתקדמים בעולם המערבי. ראשית, לפי תקנות התעבורה (83א' ו-83ב'), ילד שטרם מלאו לו שלוש שנים חייב לשבת במושב בטיחות מתאים לגודלו לפי החלוקה הבאה:
- עד גיל שנה: במושב ייעודי המותקן הפוך לכיוון הנסיעה.
- מגיל שנה ואילך: במושב ייעודי הפונה לכיוון הנסיעה.
- מגיל שלוש בערך ועד שמונה: במושב מגביה ("בוסטר"), הפונה לכיוון הנסיעה, כשהוא חגור בחגורת הרכב.
המחקרים קובעים חד-משמעית: הכי בטוח מאחור, עם הפנים נגד כיוון הנסיעה
אלא שבניגוד לדברים אלה, מחקרים מקיפים שנערכו בעולם מגלים כי ישיבה במושב הפוך לכיוון הנסיעה במושב ייעודי, עד הגיל המרבי בו ניתן לעשות זאת, מקטינה באופן משמעותי את סיכויי הילד או התינוק להפגע בעת תאונת דרכים. בבדיקה שערך ynet לפני כשנה, עלה כי במשרד התחבורה בהחלט ממליצים להושיב ילדים נגד כיוון הנסיעה ככל שניתן.
עוד הדגישו במשרד את חשיבות הישיבה בספסל האחורי, ולא ליד הנהג כפי שנוהגים הורים רבים. זאת בעיקר כאשר יש כרית אוויר מלפנים. יש להזכיר כי במידה וכרית האוויר אינה מנותקת, הישיבה עד גיל 13 אסורה במושב הקדמי. עוד אמרו במשרד התחבורה כי המקום הבטוח ביותר לילד הוא במרכז הספסל האחורי.