שתף קטע נבחר
 

איך הומצאה מכונת הכביסה?

כמה טוב שיש המצאות שחוסכות לנו זמן יקר וגם עושות את עבודתן כמו שצריך. מכונת הכביסה היא אחת כזאת

שנים ארוכות לפני שמכונות הכביסה הומצאו, הקפידו בני אדם לשטוף את בגדיהם בצורות שונות, למרות שהיה קשה מאוד להשיג סבון ותהליך הכיבוס היה ארוך ומייגע.

 

במדינות מתפתחות, שבהן אין תשתיות חשמל ומים, עדיין משתמשים באותן שיטות פרימיטיביות הכוללות הֲטָחַת הכְּבָסִים על סלעים בנהר או שפשופם באמצעות חול ומים.

 

הראשון שחשב שאפשר לשפר את המלאכה המתישה הזו היה הֶנְרִי סִידְגַ'יֵיר. ב-1782 הוא הציג ארגז שבתוכו כלוב פשוט, ואליו מחוברים מוטות עץ וידית שנועדו לסיבוב הכבסים.

 

הוא מילא את הארגז הגדול במים שחדרו לכלוב דרך החורים שבדופנותיו. למרות זאת, קרש הכביסה שהומצא בשנת 1797 היה פופולרי יותר מהארגז המסתובב: היה זה קרש פשוט מעץ או ממתכת שעליו זיזים רבים. הכביסה התבצעה באמצעות שפשוף הבגד כנגד הזיזים תוך שימוש בסבון, ולבסוף שטיפה במים נקיים.

 

אבל עדיין נדרש לכביסה מאמץ פיזי לא קטן. לכן גֵ'יימְס קִינְג האמריקאי רשם בשנת 1851 פטנט על מכונת כביסה ידנית, שהייתה הראשונה שבה תוף ובתוכו הכבסים.

 

השימוש בתוף הזה, שהיה בעצם גליל גדול סגור מצידו האחד, סימל את תחילת עידן המכונות המודרניות, וזוהי עדיין צורתה של המכונה החשמלית שיש בכל בית. הֶמִילְטוֹן סְמִית שכלל את המצאתו של קינג, ובשנת 1858 הציג מכונה עם תוף מסתובב לשני הכיוונים.

 

יש לנו (קוצב) זמן

בתחילת המאה ה-20 עברה מכונת הכביסה מתפעול ידני לתפעול חשמלי. ב-1908 הוצגה מכונה משוכללת שזכתה לשם ת'וֹר, שמקורו במיתולוגיה הנוֹרְדִּית ומשמעו אל הרעם.

 

את הת'ור המציא אָלְוַוה ג'יי. פִישֶר, שבנה מכונת כביסה בצורת קופסה, שבתוכה תוף ומחוץ לה הותקן מנוע חשמלי בעזרת ברגים. המכונה שלו נחשבה לפורצת דרך משום שהפח שבתוכה היה עשוי מפח מְגוּלְוָון, שהיה עמיד בפני חלודה.

 

הבעיה הייתה שהשילוב של מים וחשמל עלול להיות קטלני, והיו מקרים לא מעטים של מים שהותזו מהתוף אל המנוע והחיבורים החשמליים וגרמו להתחשמלות. הפגם הבטיחותי החמור הזה נפתר בכך שבשנות ה-30 המנוע נאטם בפני מים והפך לחלק מהמכונה, כלומר לא הוצמד אליה מבחוץ.

 

עוד בגליליאו צעיר: התפתחויות מדעיות בחודש ספטמבר

 

מכונת הכביסה שפעלה באופן אוטומטי לחלוטין הוצגה בלוּאִיזְיָאנָה שבארצות הברית ב-1937 על ידי חברת בֶּנְדִיקְס קוֹרְפּוֹרֵיישֶן. המכונות האלה הגיעו לאנגליה רק בתחילת שנות ה-50, ומחירן היה כשל מכונית!

 

בשנות ה-60 ירדו מחירי מכונות הכביסה בהדרגה כתוצאה מכך שחברות שונות הגדילו את קצב הייצור שלהן, ונמכרו מיליוני יחידות בכל העולם.

 

עוד שיפור משמעותי היה הטַיְימֶר (קוצב הזמן) של המכונות שהציגה יצרנית מכונות התקליטים האמריקנית סִיבּוּרְג. המכונות עצמן לא הצליחו במיוחד, אבל המנגנון של הטיימר היה כה יעיל ומדויק עד שחברות אחרות רכשו אותו והתקינו במכונות שלהן.

 

חברת הוּבֶר האמריקאית, המפורסמת בזכות שואבי האבק המוצלחים שלה, ייצרה באותה תקופה מכונות כביסה חצי אוטומטיות שנקראו קִימָטִיק (שילוב של מפתח ואוטומטי).

 

במכונות אלה נעשה שימוש בכרטיסי פלסטיק מְחוֹרָצִים, כשכל כרטיס משמש לתוכנית כביסה אחרת וכדי לבחור תוכנית מסוימת היה צריך לתחוב את הכרטיס לחריץ ייעודי במכונה.

 

הפטנט הזה לא ממש איים על המכונות בעלות החוּגָה הפשוטה והטובה, מבלי להזכיר את העובדה שכרטיסי הפלסטיק הללו הלכו לאיבוד לעיתים קרובות... כעבור זמן קצר ייצור המכונה נפסק.

 

ואיך זה עובד?

עכשיו, אחרי שסקרנו את ההיסטוריה של מכונות הכביסה, הגיע הרגע להבין איך הן עובדות בכלל. ובכן, הבסיס נותר זהה במשך תשעת העשורים מאז שהוצגה המכונה הראשונה: קופסה גדולה, שבתוכה יש תוף מסתובב לשני הכיוונים ומנוע חשמלי שיוצר את התנועה.

 

החוגה של הטיימר נותנת אפשרות לבחור תוכנית מסוימת בהתאם לסוג הכביסה והבד. מי הברז מתחממים לטמפרטורות שונות באמצעות גוף חימום שנמצא בתוך המכונה.

 

בתוך המכונות המודרניות מותקן פַּקָּד, שהוא מעין מחשב שנותן פקודות לרכיבי המכונה השונים. הפקד קובע מתי להוסיף מים ולמלא את המכונה, מתי להוסיף את אבקת הכביסה והמרכך ומהו משך תוכנית הכביסה, ולבסוף הוא קובע מתי לשאוב את המים החוצה ולהכין אותה לתהליך הסחיטה.

 

גם הסחיטה עברה שינויים. במכונות האוטומטיות הראשונות, למשל, הותקנו שני גלילים צמודים זה לזה, וכדי לסחוט את הכבסים הרטובים היו דוחקים אותם ברווח שבין הגלילים, והמים נלחצו החוצה.

 

זה היה תהליך יעיל אך די מסוכן (לא מעט אצבעות נפגעו...). הפתרון הגיעה מעולם הפיזיקה, והתבסס על כוח פיזיקלי מעניין- העיקרון הצֶנְטְרִיפוּגָלִי.

 

על פי עיקרון זה, התוף שבמכונת הכביסה מסתובב במהירות גבוהה מאוד וגורם לכבסים להיצמד בחוזקה לדפנות התוף. באופן זה המים נזרקים מתוך הבגדים הרטובים, ותהליך הייבוש הסופי מתקצר פלאים.

 

הכתבה התפרסמה במגזין "גלילאו צעיר" מבית מוטו תקשורת.

לכתבות נוספות של גליליאו צעיר באתר ifeel.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מי המציא אותך?
צילום: index open
מומלצים