שתף קטע נבחר

ארה"ב: נאום אחמדינג'אד אנטישמי, שפל והזוי

בצעד חסר תקדים, עזבו בהפגנתיות את אולם העצרת הכללית באו"ם כל נציגי האיחוד האירופי לצד יתר מעצמות המערב - כשהנשיא האיראני שטח את תיאוריות הקונספירציה על 11 בספטמבר. נציגי שוויץ ונורבגיה בחרו להישאר

תיאוריות הקונספירציה של נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, מוכרות כבר ברחבי העולם מנאומיו הקודמים - אבל כשעמד בבמת האו"ם בניו-יורק והאשים את האמריקנים עצמם באחריות למתקפת הטרור של 11 בספטמבר, התקשו גם הדיפלומטים המנוסים ביותר לשמור על קור רוח לנוכח דבריו המתריסים.

 

דובר המשלחת האמריקנית, מארק קורנבלאו, עזב בהפגנתיות את האולם כשאחמדינג'אד החל לשטוח את גרסתו לנסיבות שהובילו לפיגוע במגדלי התאומים, שכללו לטענתו אפשרות "לפעולה של גורמי ממשל לטובת הציונים". "במקום לייצג את שאיפותיהם של בני העם האיראני ורצונם הטוב, בחר אחמדינג'אד לשאת שוב תיאוריות קונספירציה והשמצות אנטישמיות שפלות והזויות", אמר בתגובה.

 

אבל לא רק הנציגים האמריקניים התקשו לשאת את דברי הבלע של הנשיא האיראני, אלא גם נציגי

כל מדינות האיחוד האירופי וכן שליחיהן של קנדה, אוסטרליה, ניו-זילנד ומדינות נוספות. כולם קמו ועזבו את האולם במחאה על תוכן נאומו. זו הפעם הראשונה שבה בחרו באיחוד האירופי להגיב כך.

 

ראשונים לעזוב היו נציגי גרמניה, צרפת ובריטניה, שקמו מייד לאחר הנציג האמריקני. בעקבותיהם, בחרו לעשות כך גם נציגי יתר חברות האיחוד, לרבות שבדיה ואירלנד - שאנשיהם עשו זאת באי רצון. מי שבכל זאת בלטו בבחירתם להמשיך ולהאזין בקשב לדבריו ההזויים של אחמדינג'אד היו נציגים בדרג נמוך מטעם נורבגיה ושוויץ.


האולם נותר כמעט ריק, אחמדינג'אד המשיך לדבר (צילום: AFP)

 

לנוכח דבריו של אחמדינג'אד בעצרת הכללית, שבין היתר האשים את ישראל ב"פשעים איומים במלחמות נגד לבנון ועזה ונהנית מתמיכה אבסולוטית של מדינות שונות", אמרו דיפלומטים מערביים במטה האו"ם כי לא ברור כיצד יוכלו ארצות-הברית והמעצמות האחרות לנהל דיאלוג כלשהו עם הנשיא האיראני.

 

יום לאחר ששש המעצמות קראו לדיאלוג עם איראן בנושא הגרעיני, אחמדינג'אד למעשה נתן תשובה מוחצת. תיאוריית הקונספירציה שהשמיע הייתה מהלומה לא רק לארה"ב, אלא גם למדינות המערב כולן. דיפלומטים מערבים במטה האו"ם אומרים שלא ברור כיצד יוכלו ארה"ב והמעצמות להיכנס לדיאלוג עם אחמדינג'אד אחרי קריאתו לביטול כוח הווטו ולסדר חדש באו"ם.

 

נאומו של אחמדינג'אד היה תשובה ברור וחד-משמעית לדברים שנשא, שעות ספורות קודם לכן, נשיא ארצות-הברית, ברק אובמה - שבנושא המשבר סביב תוכנית הגרעין האיראנית, אמר כי "הדלת נותרה פתוחה לפתרון דיפלומטי, אם רק תבחר איראן לעבור דרכה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחמדינג'אד. מדבר לקיר
צילום: רויטרס
המושבים נותרו ריקים. אולם עצרת האו"ם
צילום: AP
מומלצים