התביעה ביפן: נשחרר את רב-החובל הסיני שנעצר
פחות משבוע אחרי שסין הודיעה על ניתוק היחסים, המשבר הדיפלומטי בין המדינות קרוב לסיום. התביעה ביפן הודיעה כי התיק לא ייסגר רשמית, כך ששני הצדדים יוכלו לשמור על כבודם
"החלטנו שזה לא יהיה ראוי להמשיך בחקירה בזמן שרב-החובל נמצא במעצר, בשל ההשפעה שלה על עמנו ועל היחסים העתידיים של יפן וסין", נמסר מהתביעה באוקינווה. עם זאת,
הרשויות באוקינווה מסרו כי לא יסגרו את התיק באופן רשמי כך ששני הצדדים יוכלו להציל את כבודם.
ההערכה היא כי הצעד של היפנים יקל על המתיחות עם סין, שהגיעה בחודש האחרון לשיא, לאחר שספינתו של זן קישיונג (41) התנגשה בשתי ספינות של משמר החופים היפני ליד שרשרת האיים ששתי המדינות טוענות לריבונות עליהם במזרח הים הסיני.
התובעים באוקינווה אמרו כי ישחררו אותו גם כי לא הצליחו לזהות אצלו כוונה מראש לפגוע בספינות משמר החופים, אך גם בגלל סיבות דיפלומטיות.
ראש ממשלת סין, וון ג'יבאו, אמר השבוע שארצו "תיאלץ לנקוט צעדים נוספים", אם יפן לא תשחרר "מיד וללא תנאים מוקדמים" את רב החובל. ביום ראשון הודיעה סין על ניתוק הקשרים עם יפן ברמות הדיפלומטיות הגבוהות ביותר, בשל התקרית. התקשורת בסין מסרה כי כל הקשרים המיניסטריאליים והמחוזיים הושעו, בכללם דיונים בנושאי מסחר בפחם ותעופה.
סין אף הודיעה כי היא חוקרת ארבעה יפנים ש"צילמו מטרות צבאיות". ככל הנראה מדובר בעובדים של "פוג'יטה", חברת בנייה ופיתוח יפנית. "נאמר לנו כי הסיבה למעצרם של ארבעת האזרחים היפנים היא הפרה של חוק סיני הנוגע לכללי הביטחון של מתקנים צבאיים", אמר דובר משרד החוץ היפני.
שרשרת איים שנויה במחלוקת
שרשרת האיים המדוברת נמצאת בנקודה אסטרטגית חשובה בים הסיני, ולא רק סין, הכלכלה השנייה בגודלה בעולם, ויפן, שהיא השלישית בגודל כלכלתה בעולם, נאבקות על השליטה בטריטוריה, שבאופן מעשי נמצאת תחת שליטה יפנית.
גם וייטנאם, טייוואן, מלזיה, ברוניי והפיליפינים, טענו לריבונות על האזור כולו, או על חלקים ממנו, בשל מיקומו המרכזי בנתיבי הסחר הימי, שטחי הדיג הנרחבים שבו ומרבצי גז טבעי ונפט עשירים במיוחד.
יחסיהן של יפן וסין ידעו עליות ומורדות במשך שנים רבות, ואמש נערכו הפגנות רבות, גם אם קטנות מימדים, ברחבי סין, לציון כיבוש צפון מזרח סין על ידי היפנים בשנת 1931. המפגינים נשאו שלטים הקוראים ליפנים לוותר על השליטה באיים ולשחרר את רב-החובל קישיונג.