תושבים בטוקיו נגד נייקי: "אל תקחו לנו את הגן"
תאגיד הענק אמור להקים בגינה ציבורית פארק חדש שייקרא על שמו, ובו אטרקציות ספורטיביות לציבור הרחב. אלא שרבים מתושבי הבירה היפנית לא התלהבו מהמיזם, והאשימו כי מדובר במהלך הסוואה לפינוי הומלסים
Just (Don't) Do It. את מרכז טוקיו הרעישו הבוקר (יום א') קולות תופים שנשאו חלק מ-200 המפגינים שמחו על הכוונה לאפשר לחברת "נייקי" להקים פארק ציבורי ובו אטרקציות ספורטיביות שייקרא על שמה - בטענה שמדובר במהלך הסוואה לגירושם מהמקום של עשרות מחוסרי בית.
אותו מאבק שבין המפגינים, מצד אחד, לבין יצרנית נעלי הספורט האמריקנית ועיריית טוקיו מצדו השני של המתרס - משקפת את הוויכוח הציבורי ביפן סביב מהלכי מקבלי ההחלטות בשאלת השימוש במרחבים הציבוריים במדינה.
הפגנה מול חנות נייקי בטוקיו. "אל תקחו את השטח שלנו" (צילום: AP)
על-פי הסכם ל-10 שנים שנחתם באוגוסט אשתקד, אמורה נייקי להקים בשטח מדשאה במרכז הבירה היפנית מתקן לגלישה בסקייטבורד ובו סמליל החברה, שבתמורה להצגתו תשלם לעירייה לא פחות מ-200 אלף דולרים בכל שנה. הגן הציבורי שקיים שם כעת נושא את השם "פארק מישיאטה", ועל-פי התוכנית - ישונה שמו ל"פארק נייקי-מישיאטה". תחזוקו והטיפול בו ימשיך להיות באחריות עיריית טוקיו.
לקראת תחילת עבודות ההקמה של הפארק, הגיעו לגינה ביום שישי האחרון פקחים עירוניים, מלווים בשוטרים, ופירקו את האוהלים שהיו ביתם של 30 מחוסרי דיור - שפונו מהמקום. שבה התגוררו מחוסרי דיור. מדובר באזור יוקרתי בבירה היפנית, שבו פועלים בוטיקים וחנויות רבות.
אבל ההסבר הרשמי שלפיו פונו מהמקום מחוסרי הדיור לקראת תחילת העבודות לא הצליח לשכנע את יוזם המחאה, סייג'י אאמצו, ואנשיו. "זה רק תירוץ כדי להיפטר מההומלסים", אמר אאמצו - שקרא להעניק לתושבי המקום והמבקרים בגן את הזכות לקבוע מה יעלה בעתידו.
יחד עמו הגיעו למקום מפגינים נוספים, חלקם לבושים בבגדים צבעוניים, שצעדו ברחובות טוקיו - וכשהגיעו לפתחה של חנות נייקי בעיר, צעקו: "אל תקחו את השטח שלנו לעצמכם".
בנייקי, מנגד, לא הבינו על מה המהומה. "המטרה של הפרויקט הזה היא בסך הכל לקרב אנשים לספורט", אמרה דוברת החברה ביפן. "אנו מלאי תקווה שהתוכנית אכן תצא אל הפועל, אבל כל שנותר לנו לעשות הוא להמתין".
המתנגדים למיזם הסבירו גם כי הגינה, במתכונתה הנוכחית, משמשת לעצרות והפגנות רבות - שטח שייאבד לטובת הגן שאמור להקים תאגיד בגדי הספורט. על-פי התכנון המקורי, אמורה הייתה הבנייה במקום להתחיל עוד באפריל האחרון, אך בשל ההתנגדות העזה לה נדחה המועד שוב ושוב. לפני שבועיים נסגר הגן כליל, ומאבטחים הוצבו בשעריו.
אל המתנגדים להקמת הגן המתוכנן הצטרף גם כריסטיאן דימר, חוקר תכנון עירוני מאוניברסיטת טוקיו. "המרחב הציבורי אמורה להיות במה לדמוקרטיה ולמחאות אזרחיות. מדובר במשאב ציבורי חשוב ששאלת עתידו צריכה להיות מוכרעת לאחר דיון מעמיק על-ידי כל שכבות החברה, ולא בקבלת החלטות בדרכים מפוקפקות בחדרי חדרים".