בדרך לטיול בחוה"מ: האם אנחנו מכוסים?
עם ישראל גודש את שמורות הטבע והפארקים במהלך ימי החג. תקופה זו מועדת גם ללא מעט תאונות באתרי הנופש השונים. האם אנחנו מכוסים במקרה של תאונה ובאילו מקרים מדובר ברשלנות של מפעיל האתר? שאלות ותשובות
ימי חול המועד בעיצומם וכבכל שנה, יוצאים בני ישראל בהמוניהם לטיולים ברחבי הארץ. בכל חופשה כזו אנו עדים לתאונות המתרחשות במהלך הטיול באתרי הנופש השונים. לעיתים מדובר ברשלנות של מפעיל האתר ולעיתים בהתנהגות בלתי סבירה של המטיילים.
בעזרת המומחים ננסה להבין, באילו מקרים מוטלת האחריות על המטייל ובאילו מקרים על מפעיל האתר והאם קיימים כיסויים ביטוחיים לתאונות השונות? שו"ת לימי הנופש.
להגן על הטבע ולא על המטייל
האם ניתן לתבוע גורם כלשהא על נפילה במהלך טיול בשמורת טבע?
עו"ד ערן יעקובוביץ' ממשרד צבי יעקובוביץ’ ושות' העוסק בדיני ביטוח ונזיקין: "ככל שמדובר בשמורת טבע, הרי שישנו הבדל בסיסי בין תאונה שהתרחשה בעת שהמטייל צעד במסלול מסומן לבין כזו שהתרחשה תוך כדי הליכה במסלול שלא סומן על ידי רשות שמורות הטבע.
במידה ומדובר במסלול מסומן, על פי הפסיקה, תפקיד הרשות הינו להגן על הטבע ולא על המבקר בו ואין לרשות חובה גורפת להגן על המטייל, ובלבד כי הסימון לא הטעה אותו.
אם יתברר כי במסלול היה קיים סיכון החריג באופן מיוחד, הרי שמצופה מהרשות להתקין אמצעי זהירות לרבות שילוט על מנת למנוע את הסיכון המדובר לרבות נפילה.
כמובן שבמידה והיו התרעות לגבי המקום או מידע בנוגע למטיילים שנפלו בעבר, והרשות לא פעלה כאמור, אזי ייתכן ובסופו של יום, במידה ותוגש תביעה כנגדה, עלולה הרשות להימצא אחראית במידה כזו או אחרת.
מעבר לכך, לא ניתן להלין כנגד הרשות במקרה והמטייל נפל בעת שצעד בשביל לא מסומן, שכן, על פי הפסיקה, הרשות לא נדרשת להתקין מעקות ואמצעי בטיחות בכל תוואי המסלול.
בית המשפט מכיר בכך שהתפקיד המרכזי של רשות שמורות הטבע והגופים האמונים על השמורות והפרקים הוא שמירה על הטבע. לא כל תאונה או נזק שיגרמו בתחומי השמורה או הפארק הם באחריותה של הרשות, ולא בגין כל נזק אפשר לקבל פיצוי. טיולים בחיק הטבע מטבעם וטיבם יוצרים סכנות מיוחדות ויש להיזהר ולהישמר ולהישמע לכללים ולחוקים, כמו גם להיגיון הבריא".
ביטוח ילדים גם מחוץ לשטח ביה"ס
אני מתכוון לקחת את ילדי לשייט קיאקים. האם הם מכוסים מבחינת ביטוח?עו"ד ד"ר אסף ורשה: כל התלמידים הלומדים בישראל מבוטחים באמצעות פוליסת תאונות אישיות באחת מחברות הביטוח הפועלות בישראל ולשם כך ההורים משלמים עבור הפוליסה כמה עשרות שקלים כחלק מתשלומי חובה בבית הספר.
כאשר תלמיד נפגע בתאונה, גם אם התרחשה מחוץ לשעות הלימודים ופעילות בית-ספר ומחוץ לשטח בית הספר, יש אפשרות לתבוע גם את חברת הביטוח שמבטחת אותו באותה פוליסת תאונות אישיות, זאת מעבר לתביעת רשלנות נגד גורם התאונה שיכול מארגן השייט או כל גורם אחר שאחראי לכך.
ככלל, ולא נזדקק, האירועים בגינן ניתן לתבוע את הפוליסה מגוונים: החל בתאונה בטיול שנתי במסגרת ביה"ס ו/או במסגרת פרטית; מוות ונזקי גוף כתוצאה מטביעה בבריכה או בים; נכות בגין משחק מסוכן עם חברים (קטיעת אצבע בעקבות טריקת דלת; פציעות בעקבות מגע עם חומרים מסוכנים, במגרשי משחקים או בפעילות ספורט; מוות ונכויות גבוהות בגין נפילה מגובה רב ועוד.
אני מתכוון לטייל בגפי. אם חלילה אזדקק לחילוץ, מי הגורם שיישא במימון ההוצאות הכרוכות בכך?
עו"ד ערן יעקובוביץ' : מוטב למטיילים שמוכנים להסתכן ולטייל בגפם ועוד לסטות מהמסלול המסומן שיהיו מודעים לעובדה, כי עלותו של מהלך חילוץ ואיתור עשוי להגיע לכדי עשרות ומאות אלפי שקלים, ואין פוליסה סטנדרטית שכוללת החזר הוצאות שכאלו.
אמנם, לרוב, המדינה משתדלת להגיע להסדר עם המחולץ ,על מנת שלא ייאלץ לשלם סכומים שאין ביכולתו לשלם, אולם רצוי למנוע מלכתחילה הגעה לכדי מצב בעייתי זה ולטייל באופן בטיחותי.
עם זאת, יש לתת את הדעת כי ישנם חריגים לכיסוי הביטוחי על פי פוליסת הביטוח. למשל, הפוליסה לא מכסה נזק שנגרם בשל תאונת דרכים.
במהלך שהותנו בחופשה נפצע בני תוך כדי השתתפות בפעילות ספורטיבית שאורגנה והועברה ע"י צוות המלון בו שהינו. לאחר פציעת הילד שוחחתי עם המדריך שאמר לי שהילד נפגע בעקבות ההשתוללות שלו ולכן המלון אינו אחראי לפציעה. האם הוא צודק?
עו"ד אסף ורשה : חד משמעית לא. המדובר בתשובה מקוממת שבמרבית המקרים לא תתקבל בידי בית המשפט. הילד נמצא באחריות המדריך שמתפקידו לוודא שהפעילויות שהוא מעביר, אינן מאפשרות השתוללות. מצופה מהמדריך להפסיק את הפעילות ולהעביר את הילד לאחריות הוריו, במידה והוא סבור שהתנהגותו של הילד מסכנת את שלומם של חניכיו.
זהירות מאש: נטל ההוכחה על המטייל
מצאנו מיקום אקזוטי ביער קק"ל למקם בו את המנגל. איך אדע האם מותר להבעיר בו אש?
עו"ד ערן יעקובוביץ' : יש הנוטים להבעיר מנגל ביערות קק"ל, אולם לא בכל היערות ניתן לעשות זאת. בהעדר איסור מפורש, הרי שגם אם מבעירים מנגל חשוב לשמור מרחק בטוח מכל צמחייה או חומר דליק אחר, כולל עמודי חשמל או טלפון.
ככל שמדובר על אש המוגדרת בפקודת הנזיקין "כדבר מסוכן", הרי שנזק שנגרם על ידה אינו מחייב את התובע להוכיח את רשלנות ה'ממנגל' ששכח לכבות היטב את המנגל.
ההיפך הוא הנכון, קק"ל ידרשו להוכיח רק כי נגרם נזק וה'ממנגל' יאלץ להוכיח כי הוא לא התרשל בתפקודו. המדובר על משימה כלל לא פשוטה שכישלון בביצועה, עלול לעלות לנתבע כסף רב, אם זה יימצא אחראי בדין.
פגעתי בהולך רגל בעודי רוכב על אופניי יחד עם משפחתי בשביל אופניים בפארק. האם אני חשוף לתביעה?
עו"ד אסף ורשה : החוק קובע כי רוכב אופניים הוא למעשה עובר דרך ומשכך, עליו להתנהג כפי שהיה מצופה ממנו אם נהג בכלי רכב כלשהוא, לרבות חובת הזהירות לאי גרימת נזק, ציות לחוקי התנועה וכדומה.
משפגע רוכב האופניים בהולך הרגל, הרי שהוא עלול להימצא אחראי לתאונה ולהיתבע בשל כך בתביעה נזיקית.
לא רבים יודעים שבחלק מפוליסות הדירה בפרק האחריות כלפי צד ג' ,שרובנו מחזיקים, קיים כיסוי של המבוטח בגין נזק גוף או רכוש שיגרום לצד ג' ברשלנותנו וקובעת כי במקרה של פגיעה, תכנס חברת הביטוח בנעלינו ותפצה את הנפגע על כל סכום שיחויב או יהיה חייב על פי כל דין לשלם לצד שלישי כפיצויים, בגין תאונה שגרמה מוות או נזק גופני או נזק לרכושו של הצד השלישי, בכל מקום בשטח מדינת ישראל והשטחים שבשליטתה, תוך תקופת הביטוח.
יש לציין כי מרבית הפוליסות נותנות גבול אחריות הנע סביב מיליון שקל.
זהירות בדרכים: פציעה ברכבת
בגלל החג נוצר דוחק על רציף הרכבת ולפיכך, מעדתי תוך כדי עלייתי לקרון ונחבלתי ברגלי. האם מגיע לי פיצוי?
עו"ד ערן יעקובוביץ' : רכבת הינה כלי תחבורה בדיוק כמו כל כלי רכב אחר הנע בכוחו המכני על כבישי ישראל. משמעות הדבר, כי הנוסע שנפגע יכול לקבל פיצוי כספי, בלי קשר לנסיבות בהן נגרמה התאונה.
לא אחת, הפציעה נגרמת כתוצאה מאיבוד שיווי המשקל של הנוסע, אם בעת עצירת הרכבת, אם בעת מעבר בין קרונות ואם בנסיבות אחרות. כך או אחרת: דרכו לקבל פיצוי סלולה בפניו.
כמובן שגם מעידה שהתרחשה בעת העלייה או הירידה מן הרכבת, מוגדרת כתאונת דרכים.
כמו כן, אין הכרח להוכיח כי ההחלקה קרתה בשל בלימה פתאומית, גם מעידה במהלך המתנת הנוסע לפתיחת דלת הרכבת בעודו נמצא בה, יכולה להיות מוגדרת כתאונת דרכים.
כך גם אם דלתות הרכבת נסגרו על גבי איבר מגופו, ואין זה משנה אם הדבר קרה במהלך העלייה או הירידה ממנה.