תופעה: ריבוי של מחלות מין בקרב בני הגיל השלישי
בשנים האחרונות הולכת ומתרחבת הופעתן של מחלות מין בקרב מבוגרים, גם בני הגיל השלישי. הסיבה: הם מקיימים חיי מין פעילים, אך לא מודעים לסכנות ולכן אינם משתמשים בקונדומים. "רופאים בקהילה אינם מודעים כלל לבעיה", אומר ל"זמנים בריאים" של "ידיעות אחרונות" אורולוג בכיר
הגבר הגבוה וכסוף השיער, המטופח והלבוש בקפידה ישב נינוח בחדר ההמתנה למרפאה. אבל כשהגיע תורו להיכנס לרופא, הביטחון העצמי שלו צנח לרצפה. בצעדים מהוססים פסע פנימה והציג את עצמו בפני הרופא בקול חלש ובראש מורכן. "נשלחתי לכאן כי כבר שבועיים אני סובל מכאבים באשך," אמר.
הרופא, ד"ר רענן טל, אורולוג בכיר במרפאה לפוריות הגבר ולתפקוד מיני במרכז הרפואי בילינסון, התחיל באבחון. "שללתי ממצאים מחשידים כמו חום, דימום, קשיים במתן שתן, צריבה וכו,' שיכולים להעיד על מחלות שונות. כשהתמונה הקלינית התבהרה עלה החשד שמדובר במחלת מין. בשלב הזה כבר הייתי צריך לעבור לטקטיקה תשאולית אחרת, שמחייבת את כל העדינות והזהירות שנדרשים לשיחה על הרגלי מין של מטופלים מבוגרים," מספר ד"ר טל. "בשלב הזה של הראיון אני צריך לאפשר לחולה להרגיש מספיק נינוח, מכובד ולא מבויש כך שיוכל לשתף אותי בפרטי המחלה."
חשוב להם הדימוי המהוגן
ניסיון שצבר במהלך עבודתו בארץ ובהשתלמות בארה"ב, יודע דוקטור טל שלרשותו חלון זמן קצר ומוגבל לבניית גשר של אמון עם המטופל הנבוך. "אני נדרש להיות עדין אבל גם חקרן ולשבור את מחסומי הבושה. וזה לא פשוט, כי בני ה60-50- ומעלה מכחישים את מיניותם באופן גורף – אז להפיל עליהם מחלת מין"?
מהתשאול שערך התברר לד"ר טל כי המטופל א' הוא בן ,64 נשוי, אב לארבעה, סב לשלושה, פעיל ציבורית, חברתית ומינית. "אני נשוי כבר 38 שנים לאותה אישה ויחסי המין בינינו בסדר," סיפר לרופא. כשנשאל אם הוא מקיים יחסי מין מקבילים למערכת הזוגית, הוא ניסה להתחמק, להרוויח זמן, להתבדח ובעיקר להכחיש. "דוקטור, אני כבר זקן, מה אני נראה לך, נער שעשועים"?.
המבוגרים לא יודעים שמחלות מין עוברות גם במין אוראלי (צילום: index open)
אבל הרופא לא ויתר. "המטופלים המבוגרים מנסים למצוא חן בעיניי, שלא אחשוב עליהם חלילה שהם מופקרים. הדימוי המהוגן, התקין חברתית, חשוב להם יותר מתיאור מחלת המין שחלו בה," מתאר ד"ר טל.
רק כשהשתחרר מהבושה ומהמתח התוודה א' שהוא נוהג פה ושם להיפגש עם נשים – "אבל אני מכיר אותן, הן נקיות, לא יכול להיות שהדביקו אותי"!.
לא משתמשים בקונדום
א' מייצג תופעה שככל שהיא מתרחבת בשנים האחרונות, כך ממעטים לדון בה: מחלות מין באוכלוסייה המבוגרת. "הגברים המבוגרים למשל לא משתמשים בקונדום," מסביר ד"ר טל, "הם גם לא יודעים שמחלות מין מועברות באמצאות מין אוראלי, כיוון שאותם חיידקים נמצאים גם בלוע ובגרון."
לדבריו לא רק המטופלים מפגינים בורות, גם הרופאים. "כנראה שבגלל שיש מעט עיסוק מדעי ומחקרים בנושא, רופאים בקהילה, לרבות אורולוגים, אינם מודעים כלל לבעיה. כשמגיע אליהם מטופל עם תסמינים מחשידים הם ישר מאבחנים בטעות בעיה בפרוסטטה, ומפציצים את המטופל באנטיביוטיקה לא מתאימה. כי מה פתאום שלבן 60 תהיה מחלת מין. יש לו בכלל חיי מין"?.
אבל ממחקרים עולה תמונת מצב שמוכיחה את ההיפך: ב2007- פורסמו ב'ניו אינגלנד ג'ורנל אוף מדיסין' תוצאות מחקר שבדק 3,005 גברים מבוגרים, וגילה כי 73% מקרב בני 64-57 פעילים מינית, 53% מבני 74-65 פעילים ו26%- בגילאי 85-75 עדיין "עושים את זה."
"התוצאות הפתיעו את הרופאים," מודה דוקטור טל, "כי לא שיערנו את מימדי העיסוק המיני בקרב בני הגיל השני והשלישי."
אלמנים נהנים יותר
מחקר נוסף שהתפרסם בשנת 2009 עקב אחרי פעילותם המינית של 2,731 אלמנים ו4,076- אלמנות בגיל הממוצע .73 מהתוצאות עלה שפעילותם המינית של האלמנים משתקמת כבר בחצי השנה השנייה לאלמנותם (אצל אלמנות זה קורה מאוחר יותר,( וכן ששכיחות מחלות מין בקרב האלמנים גבוהה מזו של האלמנות. שני מחקרים אלה מעידים על פעילות מינית תוססת בקרב מבוגרים.
יש למגמה זו כמה הסברים, אומר ד"ר רפי חרותי, מנהל המרפאה לבריאות מינית במרכז הרפואי רעות: "הסיבות נגזרות מהאווירה הכללית ומעידות על חברת שפע, שפנויה וזמינה לעסוק במין. הטאבו שהיה קשור במין ובקשישים - הוסר וגם הרפואה עוסקת לא רק בריפוי, אלא גם באיכות החיים של אוכלוסיית הגיל השני והשלישי," הוא מסביר. "כיוון שכך, המין כבר לא נחשב למגונה ואינו הופך את הקשיש לאשמאי, והוא הפך נגיש וזמין יותר גם בזכות מפגשים במועדונים ודרך האינטרנט."
"עוד סיבה מרכזית היא הופעתם של משפרי האון למיניהם כגון: ויאגרה, סיאליס ולויטרה ששינו את המפה החברתית מהקצה אל הקצה. מוסד הנישואין כבר לא מובן מאליו ומיליוני אנשים, לרבות מבוגרים, מפרגנים לעצמם זוגיות אחרת, סטוצים והתנסויות מיניות מגוונות."
מדביקים את בני הזוג
"אך למרות הלגיטימציה החברתית לכך, כשמתגלה מחלת מין אף אחד לא מגלה, לפחות לא בתשובה הראשונה – שמקור ההידבקות הוא ביחסי מין. הם טוענים שנדבקו בבריכה או בשירותים ציבוריים, שבכלל אינם מעבירי מחלות," מספר ד"ר טל.
יתרה מכך, רק מיעוט מכלל מחלות המין במבוגרים מדווח כנדרש למשרד הבריאות. זה נובע מחד מבקשה של החולים ומאידך מעצלנות רופאים למלא שאלוני דיווח. וכך, על כל מקרה שמדווח, לפחות עשרה מוסתרים. "בגילים מבוגרים דווחו מקרים בודדים בלבד של מחלות מין מסוג כלמידיה ועגבת," נמסר מהאגף לאפידמיולוגיה במשרד הבריאות. "עיקר הדיווח הוא לגבי קבוצת הגיל 64-45 והיחס בין גברים לנשים הוא שלושה לאחת."
ד"ר טל מציג עוד זווית לבעיית הבושה וההסתרה: "כיוון שמדובר במחלה 'מבישה,' שלא מדברים עליה, לא משתפים גם את הפרטנרים למין, וכך נוצר מעגל קסמים מסוכן. הגבר המבוגר נדבק מנשים אחרות ומדביק בהמשך את אשתו. הוא מקבל טיפול ומבריא אבל אשתו מדביקה אותו. עד שמעגל הסוד לא נפרץ , התחלואה ממשיכה."
"זהו פרדוקס," אומר ד"ר טל. "מצד אחד החברה מתירנית והעיסוק במין הוא לגיטימי, אך מצד שני יש הכחשה של מחלות המין – וחבל. לרשות הרפואה יש כיום אמצעי גילוי וריפוי יעילים (ראו מסגרת.( אז כל מה שנדרש כדי ליהנות ולמנוע מחלה מתפשטת זה פשוט לפתח מודעות ולצאת מארון הבושה."
שתי מחלות המין הנפוצות במבוגרים
לדברי ד"ר טל ישנן שתי מחלות מין הנפוצות במיוחד בקרב בני כל הגילאים, ובכללם
המבוגרים. הראשונה היא דלקת של צינור השופכה (אוריתריטיס,( שנגרמת ממגע מיני נרתיקי, אנאלי או אוראלי וסימניה תחושת צריבה בזמן מתן שתן, כאבים אזוריים והפרשה. השנייה היא העגבת (סיפיליס,( שנגרמת בעיקר ממגע מיני נרתיקי, וסימניה פצע בעטרת הפין.
בשתי מחלות אלה, הטיפול הוא בנטילה חד פעמית של אנטיביוטיקה. "כיוון שמדובר במחלה זיהומית מדבקת, הרפואה לא לוקחת סיכונים וכבר במרפאה, כשמאובחנת המחלה, המטופל מקבל את התרופה. מניסיון מצטבר הבנו שגברים מבוגרים פוחדים שיתפסו אותם נוטלים תורפה כזו ולכן הם פשוט מזניחים את הטיפול - ואז עולה הסיכון שהזיהום יתפשט לערמונית, לאשכים ולשלפוחיות הזרע."
יצוין כי כיום האבחון של מחלות מין הפך פשוט וידידותי, וצריך רק בדיקת שתן כדי לגלות את עקבות החיידק.