חופשה בגהינום: אלפי תיירים ביקרו בצ'רנוביל
7,500 תיירים ביקרו בשנה החולפת באזור הנגוע סמוך לכור שהתפוצץ ב-1986. תיירת סיפרה על חוסר-נוחות ב"פלישה" לבתים הנטושים. תייר אחר טען כי זו רק נקודה היסטורית: "זה לא שונה מהקולוסיאום שבו מתו אנשים, או מאושוויץ"
מדריך התיירים שאוחז בידו מונה גייגר צהוב מכריז כי הקרינה גבוהה פי 35 מהנורמלי. ברוכים הבאים לצ'רנוביל שבאוקראינה. העיר, שידעה ב-1986 את התאונה הגרעינית הגדולה
ביותר בהיסטוריה של המין האנושי, משכה אליה בשנה החולפת כ-7,500 תיירים. בין הבאים – מומחים וסקרנים לתחום הגרעין, אך גם תיירים מהשורה, שמוכנים להיפרד מכ-160 דולרים תמורת הזכות לביקור בן יום אחד באזור.
מחמירים כדי להימנע מזיהום רדיו-אקטיבי. בין המגבלות: איסור על שתייה ואכילה באוויר הפתוח, איסור על מגע עם חפצים הנמצאים במקום ואפילו איסור על הנחת מטען אישי על הקרקע.
מי שמגיע לסיור קרוב למתחם הנגוע, מוחתם על התחייבות לנהוג על פי כללים
עדות מבפנים
מסע לצ'רנוביל ובחזרה
אדוארד דוקס
כבר כמה שנים שאזור צ'רנוביל פתוח לתיירים והטיול לשם הוא אטרקציה בלתי נשכחת. זאת בתנאי שמצליחים להיפטר קודם מהחשש שבדרך חזרה הביתה יצמחו לנו לפתע קרניים על הראש
רבים מהתיירים מגיבים בצחוק מתוח נוכח הטופס המבהיל. דווידיניה שוטטן, פסיכולוגית מבלגיה, הודתה בשיחה עם סוכנות הידיעות AFP שהיא "מעט חוששת" מהקרינה ואמרה כי בכוונתה להיפטר מנעליה לאחר הביקור במקום. היא וחבריה לקבוצה התקרבו לליבת הכור, שכוסתה לאחר האסון בבטון. למרות זאת, מונה הגייגר הראה כי הקרינה גבוהה מהרגיל.
לאחר הביקור בכור עצמו עוברים תיירים רבים לעיר הסמוכה, פריפיאט, שננטשה בבהילות יום לאחר האסון. העיר, שבעבר חיו בה כ-50 אלף מעובדי הכור ובני משפחותיהם, ומרוחקת כ-3 ק"מ מליבת הכור - נטושה גם היום.
מסיכות הגז עוד פזורות בבית הספר
בעיר הנטושה נדמה כי הזמן קפא מלכת. סמלים של השלטון הסובייטי עדיין תלויים מעל בניינים רבים, לצד גני שעשועים מחלידים. צעצועים וספרים עדיין מונחים בדירות הנטושות, ועל רצפת הקפיטריה בבית הספר מפוזרות מאות מסיכות גז. על לוח בכיתה סמוכה עדיין רשום סדר היום השבועי לתלמידים.הזמן בעיר הסמוכה קפא מלכת (צילום: Gettyimages Imagebank)
"מאוד עצוב כאן", אמרה בובי הרינגטון, תיירת מאוסטרליה. "זה מאוד יפה, אבל הטרגדיה הנוראה גורמת לחוסר-נוחות כאשר אני רוצה לצלם את זה", אמרה והסבירה כי היא חשה כמי שפולשת לבתים נטושים. "אולי זה מוקדם מדי. יש עדיין הרבה אנשים שחיים".
מנגד, יש מי שחשים אחרת, ומתייחסים למקום כנקודה בעלת ערך היסטורי. "תמיד רציתי לראות את המקום, מאז שהאסון ארע", הסביר קארל בקמן משבדיה, "זה חלק חשוב מאוד מההיסטוריה הקרובה שלנו. אני לא חושב שזה מוזר. זה לא שונה מהקולוסיאום שבו מתו אנשים, או מאושוויץ. זו היסטוריה".
האסון התרחש ב-26 באפריל 1986 כאשר ליבת הכור התפוצצה והנשורת הגרעינית זיהמה אזורים נרחבים באוקראינה, רוסיה ובלארוס. האומדן הרשמי של האו"ם קבע כי 4,000 איש מתו באסון ומהשפעותיו בשנים שלאחר מכן, אך אומדנים אחרים נוקבים במספר של רבבות רבות של נפגעים ואולי אפילו מאות אלפים. באוקראינה לבדה הוגדרו 2.3 מיליון איש כמי שסובלים מהאסון, בדרך זו או אחרת.
הכור. אטרקציה קורנת
צילום: רויטרס
האזור האסור. ארכיון
צילום: Gettyimages Imagebank
מומלצים