63%: גם גר לא אורתודוכסי הוא יהודי
מסקר משרד ההסברה והתפוצות עולה כי רוב הישראלים מוכנים לקבל את המתגיירים באופן שאינו אורתודוכסי כחלק מהעם. וגם: רוב הציבור סבור שיש לשמור על קשר עם התפוצות, אבל כמה תומכים בהקצאת משאבים לכך?
רוב הישראלים רואים במי שעברו גיור שאינו אורתודוכסי חלק מהעם היהודי, כך עולה מסקר שקיים באחרונה משרד ההסברה והתפוצות באמצעות מכון "שילוב". על פי הסקר, שעסק בנושא מעמד הקהילות היהודיות בעיני הציבור היהודי בישראל, רוב הישראלים, 63% במדגם, מוכנים לקבל את המתגיירים באופן שאינו אורתודוכסי ורואים בהם חלק מהעם היהודי, 30% מתנגדים לכך. ההסכמה עולה ככל שרמת הדתיות יורדת, הגיל עולה וההכנסה עולה.
הסקר הקיף 507 מרואיינים ישראלים יהודים בוגרים, המהווים מדגם מייצג. בהם אנשים המגדירים עצמם חילוניים, מסורתיים, דתיים וחרדים בזיקתם לדת, ביחס מתאים לפילוח האוכלוסייה בארץ.
הממצאים הצביעו על כך שבעיני הישראלים קיים הבדל בהתייחסות לישראלים שעברו להתגורר בחו"ל (יורדים) לבין אנשי הקהילות היהודיות השורשיות. בעוד הישראלים יודעים ותומכים בכך שישראל תשקיע משאבים ביהדות התפוצות (רוב מובהק של 72% תומך בהשקעה), רק שליש מתוכם מוכנים שהמדינה תשקיע משאבים בישראלים שעברו לחו"ל (היורדים). בנוסף, לפי הסקר, 67% מהישראלים מתנגדים למתן זכות הצבעה לישראלים השוהים בחו"ל.
עוד מהממצאים בסקר:
• יהודי התפוצות נתפסים כיותר חשובים עבור מדינת ישראל מאשר עבור האינדיבידואל. בשני המקרים, החשיבות הגבוהה ביותר של יהודי התפוצות היא עבור הדתיים, ויורדת עם הירידה ברמת הדתיות.
• המודעות להשקעה של המדינה בתפוצות גבוהה, אך רק כמחצית משיעור המודעים סבורים כי יש להמשיך ולהשקיע במידה רבה או רבה מאוד. דתיים סבורים יותר מאחרים כי יש להשקיע במידה רבה ביהודי התפוצות.
• מרבית הציבור סבורים שמדינת ישראל צריכה להתערב להגנתם של היהודים בתפוצות מפני אנטישמיות, אך רק 38% תומכים בפעילות פעילה ופרטנית בכל מדינה בה קיימת התופעה (גבוה יותר בקרב דתיים).
• מרבית הציבור סבורים שמדינת ישראל צריכה לעודד עליה, אך רק 57% במידה רבה. מרבית הדתיים סבורים שמדינת ישראל צריכה לעשות כל שביכולתה לעודד עליה.
• רק כרבע מהציבור מסכימים כי יש לאפשר הצבעה לישראלים המתגוררים בחו"ל, ורק 6% סבורים שצריך לעודד אותם. ההסכמה למתן זכות הצבעה יורדת ככל שעולה הגיל.
• מרבית הציבור סבורים שיש לשמור על קשר עם ישראלי התפוצות, אך רק כשליש תומכים בהקצאת משאבים בנושא.
• 68% מהציבור סבורים כי יש להתייחס ליהודים מחו"ל אשר נשואים ללא יהודים כאל חלק מהעם היהודי, ו-21% מתנגדים. ההסכמה עולה ככל שרמת הדתיות יורדת.
שר ההסברה והתפוצות, יולי אדלשטיין אמר כי "הסקר נערך כחלק ממהלכי משרד ההסברה והתפוצות
לעידוד הקשר עם יהדות התפוצות וחיזוק הזיקה בינם ובין אזרחי ישראל. הממצאים מעידים כי אנו במערכות הפוליטיקה והתקשורת ראינו תמונה יותר צינית ופסימית ממה שמשקפות דעות הציבור. הישראלים רואים חשיבות רבה ביהדות התפוצות, מודעים לעובדה שמדינת ישראל משקיעה בכך משאבים ותומכים בהמשך ההשקעה הזו". לדבריו, "במהלך השנה האחרונה קיימנו פרויקטים רבים שנועדו לחזק את הקשר עם הקהילות היהודיות ולבסס את המשרד ככתובת עבורם לתקשורת עם ממשלת ישראל".