שתף קטע נבחר

 

אונ' יוהנסבורג שוקלת להחרים את אונ' בן-גוריון

השבוע יתכנס הסנאט של האוניברסיטה הדרום-אפריקנית, במטרה להצביע על ביטול שיתוף הפעולה והטלת חרם על האוניברסיטה בבאר-שבע. בין השתיים קיים שיתוף פעולה, כדי לפתור בעיות של זיהום במאגר מים ליד יוהנסבורג

חשש לחרם אקדמי על אוניברסיטת בן גוריון מכיוון דרום-אפריקה: הנהלת המוסד האקדמי הודיעה הערב (יום ב') כי היא עוקבת בדאגה רבה אחר הניסיונות של קבוצות פוליטיות, המקורבות לאיסלאם, המפעילות לחץ על אוניברסיטת יוהנסבורג להטיל עליה חרם ולבטל הסכם חתום לשיתוף פעולה מחקרי בין שתי האוניברסיטאות. תוכנית המחקר המשותפת נועדה לפתור בעיות של זיהום במאגר מים ליד יוהנסבורג ועשויה לתרום לשיפור איכות מאגר המים שם.

 

לקריאת העצומה - לחצו כאן

 

נשיאת האוניברסיטה, פרופ' רבקה כרמי, אמרה כי המתנגדים לשיתוף הפעולה מאשימים את אוניברסיטת בן-גוריון ב"פגיעה בחופש אקדמי וזכויות האדם, בהיותה

 שותפה לדבר עבירה לשיטת האפרטהייד שמנהיגה ממשלת ישראל". היא הוסיפה כי "האשמות אלה ואחרות, המופיעות בהצהרתם, הינן מוטעות לחלוטין ומבוססות על בורות ועל דעה קדומה".

 

באוניברסיטת בן-גוריון מסבירים, כי ההסכם בין שני המוסדות האקדמיים נחתם כבר לפני כשנה, אך לאחר מכן החלו גורמים שונים בתוך האוניברסיטה ביוהנסבורג ומחוצה לה להפעיל לחצים כבדים על הנהלת המוסד האקדמי בדרום-אפריקה לבטל את ההסכם. בנוסף, הפעילים החתימו עצומות הקוראות להטלת חרם אקדמי על ישראל. לכן, החליטה הנהלת האוניברסיטה ביוהנסבורג לכנס ביום רביעי הקרוב את הסנאט של האוניברסיטה, במטרה לקיים הצבעה על ביטול שיתוף הפעולה והטלת חרם על האוניברסיטה בבאר-שבע.

 

הקשר בין אוניברסיטת בן-גוריון לדרום אפריקה קיים כבר שנים רבות. בשנת 1997 נשיא דרום אפריקה, נלסון מנדלה, קיבל תואר ד"ר לאות כבוד מהאוניברסיטה. הוא שיבח אז את הישגיה של האוניברסיטה בבאר-שבע. הוא אמר אז: "באוניברסיטת בן-גוריון בנגב יש לנו מרכז מצוינות, המייצג את המיטב שבמסורות העם היהודי: חוש של שליחות בינלאומית וכושר המצאה".

 

פרופ' כרמי אינה מבינה את הקריאות לחרם. לדבריה, "אוניברסיטת בן-גוריון בנגב היא התגלמות דו-קיום ומהווה דוגמה מובהקת לשיתוף פעולה עם מוסדות אקדמיים וגורמים אחרים פלסטינים וירדנים, לרבות מעורבות הדוקה באוכלוסייה הבדואית

 בנגב, הן באמצעות המרכז לחקר החברה הבדואית והתפתחותה, הפועל במסגרתה. מעורבות זו עומדת בסתירה לטענות של מובילי המהלך הזה נגד האוניברסיטה, שאינו מובן, מנותק לחלוטין מההוויה ומהמציאות בשטח".

 

היא הזהירה מההשלכות של המהלך: "חרם אקדמי על האוניברסיטה עלול לסכן פעילויות לחיזוק הדו-קיום, כמו גם לפגוע בשיתופי פעולה מחקריים-אקדמיים למען הכלל. צריך להדגיש, כי האוניברסיטאות בישראל אינן ארגונים פוליטיים, ואין להן שום השפעה על מדיניות הממשלה והמפלגות באשר הן". 

 

יושב ראש אגודת הסטודנטים באוניברסיטת בן גוריון, אורי קידר, אמר כי הטענות מגוחכות: "חרם אקדמי על מדינת ישראל הינו מהלך פסול ושפל אותו יש לגנות מכל וכל. אנו גאים להיות סטודנטים באוניברסיטה המעמידה בראש מעיניה את העשייה החברתית המקומית, הארצית והכלל עולמית. רק לפני שבוע יצאה משלחת סטודנטים מטעם אגודת הסטודנטים ו'מרכז אפריקה', שהחברים בה יתנדבו בארצות שונות ביבשת אפריקה לתקופה של שלושה חודשים. אנחנו ממשיכים בעשייה - אחרים מוזמנים להמשיך לבקר ולדבר".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אוניברסיטת בן-גוריון. הקשר ינותק
צילום: רונן יולס
צילום: דני מכליס
פרופ' כרמי. "פגיעה בחופש האקדמי"
צילום: דני מכליס
נלסון מנדלה. קיבל תואר כבוד
צילום: AFP
מומלצים