מומחים מעריכים: "איראן תתקשה להגיב לווירוס"
לפי ההערכות, לאיראן אין יכולות טכנולוגיות שיאפשרו לה לתקוף חזרה במערב, בתגובה למתקפה הממוחשבת על מתקניה. זה לא אומר שהיא לא תנסה
האם איראן מתכוונת להגיב להחדרת הווירוס למערכות המחשוב שלה? יומיים לאחר שהודתה כי הווירוס "סטוקסנט" חדר למחשבים במתקנים תעשייתיים במדינה, מעריכים מומחים כי יכולת התגובה שלה למהלך מוגבלת. למרות זאת, יש מי שחושש כי היא תחזק בתגובה את מערכות ההגנה על מתקני הגרעין שלה או תנסה לתקוף את מחשבי מתקני הגרעין במערב - צעד שעלול להוביל להידרדרות מהירה במזרח התיכון.
על פי ההערכות, מאחורי המהלך עומדת מדינה המעוניינת לפגוע בפרויקט הגרעין האיראני, ככל הנראה ארה"ב או ישראל. לדבריהם של מומחים, ייתכן כי מדובר בחלק ממתקפה כוללת על תשתיות המחשבים במדינה שגרמה כבר לשורת תקלות טכניות שאירעו לאחרונה במתקני הגרעין.
אתמול הודיעו גורמים רשמיים בטהרן כי הווירוס לא גרם לנזק משמעותי, אך העובדה שהוא חדר למחשבים של אנשי צוות בכור הגרעיני בבושהר עשויה לדרבן את איראן לתכנן מכת נגד.
מומחי מודיעין וביטחון מעריכים כי בשלב ראשון, ינסו גורמי המודיעין בטהרן להבין כיצד הצליח הווירוס לגבור על מערכות אבטחת המידע ולברר מה מקורו. "הם ינסו לתפוס את יוזמי המהלך, ולהפוך את היוצרות", העריך פרד בארטון, מומחה מודיעין אמריקני.
אולם על-פי רוב ההערכות, גם אם איראן תנסה לפתוח במתקפת נגד על רשתות המחשבים במערב, ספק אם יש ביכולתה לעשות זאת. "אני לא צופה מתקפת נגד כזו", אמרה ג'סיקה אשון, מומחית לענייני איראן. "אין להם את היכולות הטכנולוגיות לחדור למערכות מוגנות היטב, ועובדה שהם התקשו להתמודד עם הווירוס שהוחדר למחשבים שלהם".
מארק פיט, מנכ"ל חברה המייעצת לעסקים במזרח התיכון, סבור לעומתה כי איראן תעשה ככל שביכולתה על מנת
לתקוף את מתקני הגרעין של מדינות המערב, ולחזק את ההגנה על אלו שלה. "גם אם היא לא תצליח לעשות זאת, הדבר עלול להוביל ל'משחק קטלני', שספק אם מישהו ערוך אליו", אמר.
תגובה אפשרית אחרת עלולה להיות פעולה באמצעות ארגונים הקשורים לטהרן, כגון חמאס וחיזבאללה, או פגיעה אפשרית בהעברת נפט באזור המפרץ הפרסי. "בכל מקרה, המתקפה מסמלת את המלחמות הבאות במאה ה-21", אומר איאן ברמר, מנכ"ל חברה המתמחה בייעוץ פוליטי. "אנחנו צפויים לראות עוד הרבה מהלכים דומים בעתיד".
Read this article in English