שתף קטע נבחר
 

שוק המט"ח: בנק ישראל רכש כ-40 מיליון דולר

מיד אחרי הודעת בנק ישראל אתמול, לפיה הריבית באוקטובר תעלה ל-2%, ירד שער הדולר מול השקל ב-0.35%. כעת נבלמה הירידה והדולר נחלש ב-0.2% מול השקל ונסחר תמורת 3.672 שקלים. האירו נסחר בירידה של 0.16%

הדולר נחלש היום (ג') מול השקל, יום אחרי שנגיד בנק ישראל לא נכנע ללחצים והעלה את הריבית. גם האירו נחלש קלות מול המטבע הישראלי. הדולר נחלש היום ב-0.2% מול השקל ונסחר תמורת 3.672 שקלים. האירו נסחר בירידה של 0.16% ומוחלף במסחר הבין בנקאי תמורת 4.93 שקלים.

 

 

הודעת הריבית שפרסם נגיד בנק ישראל מתעלמת לחלוטין מהשפעת המהלך על שער החליפין ועל הפגיעה הגלומה בו ביצואנים ובכלל המגזר העסקי.

 

העלאת הריבית בארץ, ללא ביצוע מהלך דומה בארה"ב ובאיחוד האירופי, מגדילה את פערי הריבית בין השקל לבין הדולר והאירו, ולכן מגבירה את האטרקטיביות של המטבע הישראלי בעיני המשקיעים הזרים. התחזקות השקל ביחס לדולר ולאירו פוגעת ביצואנים, ודרכם גם בכלל הפעילות הכלכלית במשק. תגובת השוק למהלך של פישר הייתה מיידית, ותוך דקות צלל שער הדולר מול השקל ב־0.35%.

 

העלאת הריבית הנוכחית (ב-0.25% ל-2%) היא השישית שמבצע בנק ישראל מאז שינה את מדיניות הריבית המרחיבה שלו, בחודש ספטמבר בשנה שעברה. במהלך תקופה זו הועלתה הריבית במשק בשיעור מצטבר של 1.5%.

 

בהודעת הריבית שפרסם, מנה בנק ישראל שלושה גורמים עיקריים שהביאו אותו להחלטתו: ראשית, האינפלציה ב־12 החודשים האחרונים נמצאת בקרבת מרכז היעד השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%), אולם הציפיות לאינפלציה ל־12 החודשים הקרובים, גם זו הנגזרת משוק ההון לפי תחזיות אנליסטים שונים במשק, נותרו בסביבת הגבול העליון של יעד האינפלציה, תוך ציפייה להעלאת הריבית לרמה של כ־2.7% בעוד שנה.

 

נימוק נוסף הוא שוק הנדל"ן. בנק ישראל מפרט כי מחירי הדירות ממשיכים לעלות בשיעורים גבוהים, תוך המשך מגמת ההתרחבות המהירה באשראי לדיור בהשפעת הריבית הנמוכה וההתאמה האיטית של היצע הדירות. כמו כן, סעיף הדיור במדד המחירים לצרכן, שמתבסס בעיקר על חוזי שכירות מתחדשים, האץ את קצב עלייתו בחודשים האחרונים.

 

הצמיחה עודכנה מעלה

הנימוק השלישי הוא המצב במשק. לדברי הבנק, רוב האינדיקטורים הכלכליים ממשיכים להצביע על המשך ההתרחבות בפעילות הכלכלית בישראל בשיעורים גבוהים גם ברבעון השלישי של השנה.

 

נתונים ראשוניים מסקר החברות לרבעון השלישי מצביעים על המשך ההתרחבות של הפעילות בקצב דומה לזה של המחצית הראשונה של השנה. כתוצאה מכך עדכן בנק ישראל כלפי מעלה את תחזית הצמיחה שלו, וכעת הוא צופה שהמשק יצמח השנה בשיעור ריאלי של 4%, במקום 3.7%.

 

בהמשך ההודעה מוסיף הבנק ומתאר על פני שלושה עמודים את מצבו של המשק הישראלי ואת ההתפתחויות בכלכלה העולמית, החל מהעובדה שמחירי הדירות בארץ עלו ב־12 החודשים האחרונים ב־20% וכלה בכך שמתחילת השנה שעברה ועד לרבעון השני של השנה נרשם שיפור משמעותי בשוק העבודה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנגיד סטנלי פישר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים