שתף קטע נבחר

"מלונות וטיילת חדשים באילת יפגעו באלמוגים"

מנהל מקרקעי ישראל ועיריית אילת מקדמים תוכנית לבניית חדרי מלון חדשים, טיילת ומתחם נופש ומסחר באזור החוף הדרומי. החברה להגנת הטבע: התוכנית תפגע בטבע בנחל שלמה, ועלולה להזיק לאלמוגים במפרץ. "ההנחיות הן לשמר את האזור הדרומי, ולפתח את אילת מצפון"

האיזון העדין שבין התיירות והטבע המדברי באילת עומד למבחן נוסף: תוכנית בנייה מאסיבית שמקדמים מנהל מקרקעי ישראל ועיריית אילת צפויה להפוך את חוף אלמוג ונחל שלמה למתחם שבו כאלף חדרי מלון חדשים, טיילת, אטרקציות ושטחי מסחר.

 

התוכנית משתרעת על פני אזור טבע ערכי ורגיש במיוחד ולכן בחברה להגנת הטבע מתנגדים לה, ומזהירים כי היא תפגע קשות באזור נחל שלמה, ותסכן גם את שונית האלמוגים.

 

"נחל שלמה מהווה את שער הכניסה מהחוף הדרומי אל הרי אילת, ונחשב לאזור חשוב וערכי ביותר. החשש שלנו הוא שבנייה בהיקפים המבוקשים עלולה לגרום לפגיעה מיותרת באזור זה", אמר שי טחנאי, רכז שמירת הטבע של החברה באזור הדרום.

 


אזור רגיש. נחל שלמה (צילום: דפנה מרוז, החברה להגנת הטבע)

 

במסגרת התוכנית, שנמצאת כבר לקראת אישור בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה - דרום, צפוי שטח של כ-1,200 דונם להפוך למתחם מלונאות נרחב שבו יוקמו גם בתי קפה וחנויות רבות. האטרקציות התיירותיות בתוכנית כוללות מתחם לסדנאות פנאי, מתחם ללינה תחת כיפת השמים, שטחי מסחר, מתקני מים וטיילת ובה דוכנים לממכר של אוכל ומזכרות. כמו כן, במסגרת התוכנית ישנה כוונה להסיט קטע מכביש 90 לכיוון מערב, לצורך יצירת חוף ציבורי חדש, צפונית למזח הסירות.

 

בחברה להגנת הטבע מציינים כי תוכנית המתאר לחופי אילת (תמ"א 13 – י.ד) קובעת באופן מפורש כי יש לפתח את החופים הדרומיים ואת שער הכניסה לדרום מפרץ אילת באופן מינימלי, ולמצות קודם כל את מלוא פוטנציאל הפיתוח בחוף הצפוני. "התוכנית הזו לא עומדת בקריטריונים הללו", הדגישו בחברה.

 

חשש: השונית שהשתקמה תיפגע שוב

תוכנית הבנייה המאסיבית צפויה גם לשנות ייעודי הקרקע הקיימים בכל אזור חוף אלמוג ונחל שלמה, ולהפקיע מהציבור שטחים נרחבים. כך למשל, שטחים שיועדו להיות פתוחים למען הציבור, או שטחי טבע – יהפכו במסגרת התוכנית לשטחים שייעודם תיירות ונופש, או שטחי מסחר.

 

אם לא די בנזק הצפוי לטבע ובהפיכת שטחים הפתוחים לציבור לשטחי מסחר - בחברה להגנת הטבע מזהירים שהתוכנית עלולה גם לפגוע בשונית האלמוגים - ערך טבע נדיר ומוגן. "בשנים האחרונות, בעיקר לאחר הוצאת כלובי הדגים ממי מפרץ אילת, ישנם סימנים לשיפור במצב השונית אך צריך להמשיך ולפעול להגנה על האזור הייחודי", אמרו בחברה.

 

"החשש שלנו הוא שתוספת כזו של חדרי מלון ופיתוח נלווה - כבישים ותשתית ביוב וחשמל בין היתר - עלולים להוביל לפגיעה סביבתית קשה. כושר הנשיאה של מפרץ אילת הוא מוגבל ולכן יש לקדם תוכניות לשימור המפרץ, ולא לפיתוחו".

 

בחברה להגנת הטבע מתכוונים להתנגד להמשך קידום התוכנית במוסדות התכנון. "נחל שלמה, המהווה שער כניסה מהחוף הדרומי אל הרי אילת, הוא אזור חשוב וערכי ביותר מבחינה נופית, הוא בעל שטחים טבעיים ומיוחדים, מוקד למטיילים רבים, נכס לתושבי אילת והמדינה. החשש שלנו הוא כי בנייה בהיקפים המבוקשים עלולה לגרום לפגיעה מיותרת באזור זה", אמרו.

  

מעיריית אילת נמסר בתגובה: "התוכנית האמורה הומלצה על ידי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה ונמצאת לקראת דיון בוועדה המחוזית דרום. התוכנית תוכננה על ידי משרד האדריכלים רונאל, הידוע ברגישותו לסביבה. זאת ועוד, ההנחיות שניתנו בהקפדה יתרה היו תכנון המתחשב והרגיש לסביבה. אגב כך יצוין, כי בהליך התכנון היו שותפים גם הגופים הירוקים מכאן תמוהה הטענה".

  

בנוגע לטענות העירייה נמסר מהחברה להגנת הטבע: "החברה להגנת הטבע הינה נציגת הציבור וארגוני הסביבה במוסדות התכנון, ונציגה משתתף בשל כך בישיבות בנושאים רבים, בהם גם בתוכנית זו, מתוך דאגה ורצון לשמור על הסביבה והטבע. כאשר עמדות החברה להגנת הטבע אינן מתקבלות, ויש לנו חשש כי יוזמות מסוימות עלולות לגרום לפגיעה בסביבה, בטבע ובנוף, אנחנו פועלים בכל הכלים העומדים לרשותנו על מנת למנוע או למזער את הנזק הצפוי".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוף אלמוג
צילום: דורון ניסים, רשות הטבע והגנים
מומלצים