מאות אלפים הפגינו ברחבי אירופה נגד הקיצוצים
מפגן כוח גדול של איגודי העובדים באירופה: רבבות צעדו ברחובות בריסל לעבר מטה האיחוד האירופי במחאה על תוכניות הקיצוצים הנרחבות, הפגיעה בזכויות הפנסיה והקפאת הרפורמות בשוק העבודה. בספרד התקיימה שביתה כללית לראשונה מזה 8 שנים ובברצלונה אף שרפו ניידות משטרה
מאות אלפי בני אדם הפגינו הבוקר (יום ד') במשותף ב-13 מבירות אירופה במחאה על תוכניות הקיצוצים הנרחבות, הפגיעה בזכויות הפנסיה והקפאת רפורמות בשוק העבודה. ההפגנה המשולבת היא פרי יוזמתם של איגודי עובדים ברחבי אירופה והיא התקיימה בין היתר באירלנד, פורטוגל, איטליה, צרפת, לטביה, פולין, קפריסין, רומניה, צ'כיה, ליטא, סרביה ואתונה.
ההפגנות הגדולות ביותר התקיימו בבלגיה ובספרד. בבריסל צעדו לפחות 50 אלף בני אדם ברחובות, ואילו במדריד ויתר הערים בספרד הכריזו האיגודים המקצועיים על שביתה כללית. זאת, בטענה כי פעולות הממשלה לשיקום הכלכלה "מענישות את העניים".
התחושה היא הקיצוצים באים על חשבון העובדים (צילום: רויטרס)
"התחושה שלנו היא שעבור המערכת הבנקאית יש מיליונים ומיליארדים של אירו, אבל כשמדובר בגמלאות אז מקצצים", אמר ראלף קוטקובסקי, כורה פחם גרמני שהשתתף בהפגנה בבריסל. המפגינים בבירה הבלגית צעדו לעבר מטה נציבות האיחוד האירופי, תוך שהם נושאים דגלים וכרזות שבהם נכתב "לא לקיצוצים" ו-"עדיפות לעבודה ולצמיחה". בהפגנה לקחו חלק גם איגודי עובדים מפולין ומרומניה, ובראשה עמדה קבוצת מפגינים רעולי פנים ולבושי חליפות שחורות. הם נשאו מטריות ומזוודות וקיימו מעין "מסע הלוויה לאירופה".
ההפגנות בספרד נערכו במסגרת שביתה כללית - הראשונה מזה 8 שנים במדינה. לפחות 10 מיליון בני אדם - יותר ממחצית מכוח העבודה - שבת במחאה על הקיצוצים הנרחבים שמבצעת הממשלה הסוציאליסטית ופגיעתה בזכויות העובדים. בכמה מקומות, בהם בברצלונה, הפכו ההפגנות לאלימות ומתפרעים יידו אבנים והציתו ניידות משטרה. לא דווח על עצורים או על נפגעים.
הצמיחה חזרה, אך האבטלה בשחקים, ברצלונה היום (צילום: רויטרס)
בעקבות המשבר הכלכלי החריף ביוון, נאלצו ממשלות רבות באירופה "להדק את החגורה" מחשש שחובן הלאומי יילך וייתפח. האיגודים המקצועיים במדינות רבות חשים כי תוכניות ההבראה והשיקום הכלכלי באות על חשבון העובדים, אנשי העשירונים התחתונים, ולא על חשבון אלה שגרמו ברשלנות למשבר להתפתח.
ארגוני העובדים של יוון, המייצגים כ-2.5 מיליון עובדים, לא שבתו היום, אולם מתכוונים לקיים תהלוכה גדולה לעבר בניין הפרלמנט הערב. בסלובניה, כמחצית מהסקטור הציבורי שובת מזה כשלושה ימים עקב כוונת הממשלה להקפיא את שכר עובדי המדינה, והדבר גורם בין היתר לעומסים כבדים במעברי הגבול.
בחודשים האחרונים שבה הצמיחה למרבית מדינות אירופה, והאיחוד האירופי מצפה כי בשנת 2010 ירשום הגוש צמיחה ממוצעת של 1.8%. עם זאת, האבטלה הממוצעת עומדת על כ-9.6% ובכמה מדינות - בהן ספרד, לטביה ואסטוניה - שיעוריה כפולים.