שתף קטע נבחר
 

חוק חדש בארה"ב ייקר את המוצרים מסין

שער היואן יעלה כך החליט ברוב גדול בית הנבחרים של ארה"ב בהצבעה על חוק חדש, שיאפשר להטייל מסי מגן על מוצרים מסין. המטרה: למנוע אובדן 1.4 מיליון מקומות עבודה בגלל הסחורה הסינית הזולה, והורדת מחירי הסחורה האמריקאית. סין: זו הפרה של כללי הסחר העולמי

ארה"ב נלחמת בסחורה הזולה מסין: בית הנבחרים של ארה"ב הצביע ברוב גדול בעד חוק שיסלול את הדרך להעלאת מחירי הסחורות המיובאות מסין ובכך יפעיל לחץ כבד על המדינה להעלות את שערו של יואן. 348 מחוקקים הצביעו בעד ורק 79 התנגדו כאשר גם חברי המפלגה הרפובליקנית תמכו ביוזמה להעניש את סין על כך שיואן מתומחר בחסר והיא לא עושה דבר בנידון.

  

חתן פרס נובל פול קרוגמן העריך כי מדיניות המט"ח של סין, ששומרת על שערו הנמוך של יואן במטרה להפוך את המוצרים שלה לזולים ואטרקטיביים יותר בעיני העולם, עלולה לעלות לארה"ב בעוד כ-1.4 מיליון מקומות עבודה בשנים הקרובות. 

 

כך שלמעשה, החוק מאפשר לארה"ב לראות במטבע מתומחר בחוסר סובסידיית, כיצוא בלתי חוקי, וכך היא יכולה להטיל מסים על מוצרים שמחירם נמוך מדי כתוצאה מכך, שיאזנו את עלותם.

  

ננסי פלוסי, יושבת ראש בית הנבחרים, אמרה שהיא משוכנעת בהצלחת החוק שיאפשר ליצור מיליון מקומות עבודה חדשים בארה"ב. "החוק הוא לטובת העובדים ולמען יצירת מקומות עבודה בארה"ב", אמרה.

 

צפויה התנגדות בסנאט ותגובה סינית הולמת

תומכי החוק טוענים כי איום במסי מגן על יבוא מוצרים סיניים, יעניק לוושינגטון כלים יעילים בלחצה על ביג'ינג לתסף את יואן. לדבריהם, שינוי במדיניות המט"ח של סין יהיה לגורם מרכזי באיזון הכלכלה האמריקאית המסתמכת במידה רבה על צריכה של מוצרי יבוא. ייקור המוצרים הסיניים, אומרים התומכים, יהפוך את הסחורה האמריקאית לבת תחרות בשוק הפנימי וגם יהפוך אותה לאטרקטיבית יותר בעיני סינים.

  

ועם זאת, יש הטוענים כי מדובר בחוק מפוקפק שעלול לפגוע בארה"ב עצמה משום שסין עלולה להגיב בהתאם ולהערים על האמריקאים לא מעט בעיות כלכליות. מתנגדי החוק יצאו נגד יצרנים מקומיים, וטענו כי במקום להטיל סנקציות על סין יש לשפר את הייצור המקומי ולסייע למעמד הביניים כדי שמצבו הכלכלי יאפשר לו לרכוש את המוצרים האמריקאיים.

  

החוק יעלה לדיון בסנאט כבר לאחר בחירות האמצע, שיערכו ב-2 בנובמבר, ויש הטוענים כי למרות ההצלחה בקונגרס, בסנאט הוא עלול להיתקל ביותר מתנגדים אשר יטענו כי מדובר ביוזמה מסוכנת לכלכלה האמריקאית.

  

סין כבר הוציאה תגובה לחקיקה בארה"ב, וטענה כי זוהי הפרה של כללי הסחר העולמי. אולם בינתיים היא נמנעה מהגשת תלונות בנושא לארגון הסחר. בבייג'ינג מודעים לעובדה שמדיניות המט"ח שלהם נבדקת על-ידי מדינות רבות אשר מבינות שייקור מוצרים סיניים יכול רק להטיב עם הכלכלות שלהן. יחד עם זאת, אנליסטים מעריכים כי לא צפויה תגובה דרמטית צד סין שתחשוש מהסלמת המשבר ביחסיה עם ארה"ב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
"החוק הוא לטובת העובדים". ננסי פלוסי
צילום: AP
מומלצים