לחץ על אובמה: שקול פעולה צבאית נגד איראן
מחוקקים יהודים קוראים לנשיא ארצות הברית לנקוט בצעדים נוספים נגד איראן, כדי להביא לנטישת תוכנית הגרעין. כלפי חוץ, בממשל דווקא מרוצים ממדיניות הסנקציות
הסנקציות כבר אינן מספיקות - גובר הלחץ על נשיא ארצות הברית לחשוב על השלב הבא בטיפול באיום האיראני. הסנאטור היהודי ג'ו ליברמן הודיע באחרונה כי הנשיא אובמה צריך להתחיל לשקול מתקפה צבאית אם הסנקציות לא יניבו תוצאות. גם יו"ר ועדת החוץ בבית הנבחרים, האוורד ברמן, אף הוא יהודי, הציע לתחום את בדיקת היעילות של הסנקציות בכמה חודשים בלבד.
הסנאטור ליברמן ציין בראיון ל"פייננשל טיימס" כי "המטרה שלנו היא לשכנע את איראן להפסיק את תוכניתה לפיתוח נשק גרעיני באמצעים כלכליים ודיפלומטיים, אבל להודיע שאנחנו מוכנים, אם נהיה חייבים, להשתמש גם באמצעים צבאיים. הגיע הזמן להפסיק את המנטרה שפעולה צבאית היא עוד אופציה על השולחן".
הכור האיראני בבושהר. ייפתח באיחור (צילום: AFP)
לטענת ליברמן, על הממשל לערוך עד סוף השנה בחינה מחדש של מדיניותו כלפי איראן ולאמץ עמדה נוקשה יותר. הוא הודה ש"הסנקציות נושכות", אבל הביע ספק אם הן יגרמו לאיראן לחדש את המו"מ עם שש המעצמות על תוכנית הגרעין שלה. גם ברמן הצהיר כי לממשל נותרו "חודשים, לא שנים" להצליח במדיניות הסנקציות, וכי פעולה צבאית עדיפה על האפשרות שאיראן תשיג נשק גרעיני.
מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, התייחסה אף היא לסוגיה, אולם היתה זהירה מאוד בדברה על הגרעין האיראני. במסיבת עיתונאים בוושינגטון אתמול (ד') אמרה כי "אנחנו מאוד ברורים ועקביים ביעד שקבענו לסנקציות בינלאומיות. אבל באותו הזמן אנחנו מציעים גם הידברות דיפלומטית וגם את מסלול הלחץ".
הממשל: הסנקציות מניבות תוצאות
בממשל דווקא מביעים שביעות רצון מהסנקציות, אבל מודים כי אינן היעד אלא אמצעי לשכנע את ההנהגה האיראנית להפסיק את תוכנית הגרעין. הגורמים הרשמיים מרוצים מכך, למשל, שהסנקציות אילצו את חברת האנרגיה הטורקית הגדולה "טופראז" להפסיק למכור נפט מזוקק לאיראן, ובשבוע הבא תצא משלחת אמריקנית לבייג'ינג לשכנע את סין לא למלא את החלל שנוצר עם ביטולן של עסקאות בין חברות מערביות ואיראן.
חותמים על הסכם לחילופי אורניום בין טורקיה, איראן וברזיל (צילום: AP)
ה"וושינגטון פוסט" דיווח בימים האחרונים כי יישום הסנקציות נגד איראן על-ידי איחוד הנסיכויות הערביות, הוביל השבוע לירידה חדה בערך המטבע האיראני, הריאל, ולאפשרות של
אינפלציה גוברת. במקביל, חוקרים מחלקת המדינה האמריקנית והקונגרס את פעילותן של מספר חברות זרות, כדי לבדוק האם הן מפרות את הסנקציות האמריקניות נגד איראן.
גורמי הממשל אינם מגלים במי מדובר, אבל "הקרן להגנה על הדמוקרטיות", גוף העוקב אחר התפתחויות בתחום האנרגיה באיראן, מגלה כי בין השאר נבדק חשד להסכם בי איראן וחברת EGL בשווי מיליארדי אירו להעברת טכנולוגיות ומומחים טכניים לאיראן במשך 25 שנה, העלולים לשמש לפיתוח שדות גז טבעי.
Read this article in English