שתף קטע נבחר

נשיא אקוודור הותקף, הקונגרס נכבש ע"י מורדים

שוטרים וחיילים שמוחים על החלטת ממשלה חסמו כבישים, סגרו את שדה התעופה והשתלטו על בניין הקונגרס. הנשיא קוריאה בא לדבר עם מפגינים וסיפר שהותקף ונזקק לטיפול. "אם אתם רוצים להרוג את הנשיא, הנה אני!", קרא לעברם

תוהו ובוהו באקוודור : נשיא המדינה רפאל קוריאה הותקף היום (ה') כשבא לדבר עם מפגינים מקרב כוחות הביטחון במדינה, המוחים על צעדי הממשלה. השוטרים והחיילים חסמו כבישים מרכזיים המובילים לבירה קיטו, סגרו את שדה התעופה ואף השתלטו על בניין הקונגרס. הממשלה הכריזה על מצב חירום במדינה.

 

כוחות הביטחון, שפתחו במחאה על רקע חוק חדש הפוגע לטענתם בזכויות המגיעות להם, חסמו כבישים מרכזיים המובילים לעיר הבירה, השתלטו על בסיסים בקיטו וכן בערים אחרות בהן גוויאקיל, ירו גז מדמיע ושרפו צמיגים. הכוח המשטרתי האמון בשגרה על אבטחת בניין הקונגרס, המונה כ-130 שוטרים, אף פלש לתוך המבנה וחסם את הגישה אליו.

מוקדם יותר השתלטו המפגינים על שדה התעופה בקיטו. מאות חיילים ושוטרים "כבשו" את נמל התעופה המרכזי של אקוודור, וחסמו את הכביש המהיר שמוביל אליו. הם הכריזו גם על שביתה כללית, שהותירה את האזרחים ובתי העסק במדינה חשופים לפשע ולפגיעה. ברחובות ניכרו מהומות, חנויות רבות נבזזו ועדי ראייה סיפרו שעובדים נשלחו לבתיהם ובתי ספר נסגרו מוקדם.

 

הנשיא קוריאה סיפר שבא לשוחח עם מפגינים באחד המוקדים, הותקף ונזקק לטיפול רפואי. על-פי הדיווחים, הוא הושתק בצעקות וספג מטח מים מצד הקהל העוין. "אם אתם רוצים להרוג את הנשיא, הנה אני! הרגו אותי!", קרא קוריאה לעבר המפגינים וסירב לסגת. הוא האשים את האופוזיציה וחלק מאנשי המשטרה בבגידה ובניסיון הפיכה חתרני. קוריאה גם אישר שהוא שוקל לפזר את הפרלמנט.


שוטרים וחיילים מבעירים צמיגים בשדה התעופה (צילום: AP)

 

שר החוץ של אקוודור, ריקרדו פטינו, האיץ באזרחים לצאת בצעדה למען הנשיא ו"להצילו" מהמצור שהטילו מפגינים על בית החולים בו הוא מטופל. מספר תושבים נענו לבקשתו, התייצבו בבית החולים ואף יידו אבנים לעבר השוטרים. "הנשיא מוחזק בפנים כבן ערובה", צעק אחד מתומכיו, פרננדו ג'רמילו בן ה-54.

 

עם זאת, העיתון המקומי בקיטו ציטט את מפקד הכוחות המזוינים, לואיס גונזלס, באמרו כי הצבא ממשיך להיות נאמן לנשיא קוריאה.

 

זעמם של אנשי כוחות הביטחון התעורר נוכח החוק שהעביר הקונגרס באקוודור ביום רביעי, ששם קץ למנהג להעניק מדליות והטבות לאנשי צבא והמשטרה עם כל קידום. החוק גם יאריך בחמש עד שבע שנים את משך השירות עד לזכאות לקידום. "הם חבורה של עבריינים כפויי טובה", אמר הנשיא קוריאה לעיתונאים, "אף אחד לא תמך במשטרה כמו הממשלה הזו".

 

מנהיגי האזור תומכים בנשיא

בתוך כך, פרסמה שגרירות ארצות הברית הודעה בה הזהירה את אזרחי המדינה מפני "מתקפה רחבת היקף של כל דרגי המשטרה, לרבות המשטרה הצבאית". האמריקנים השוהים באקוודור התבקשו "להישאר בבתיהם או במשכנם הנוכחי, אם הוא בטוח". גורמים רשמיים מטעם ממשל ארצות הברית הודיעו גם כי הם מגנים כל ניסיון להפר את שלטון החוק באקוודור.


הנשיא האשים את האופוזיציה בניסיון הפיכה (צילום: AP)

 

גם נשיא צ'ילה הביע "תמיכה מוחלטת" בקוריאה, בעם

האקוודורי ובשלטון החוק והדמוקרטיה במדינה. נשיא ונצואלה הוגו צ'אבס הכריז נוכח המהומות כי חייו של הנשיא קוריאה בסכנה, וקרא לצבא לא לשתף פעולה עם ניסיון הפיכה נגדו. צ'אבס אמר בריאיון טלויזיוני כי המפגינים העמידו דרישות בפני קוריאה לאחר ש"חטפו אותו" בבית החולים.

 

בינתיים הודיעה פרו על סגירת הגבול המשותף שלה עם אקוודור בתגובה לפרעות.

 

במשרד החוץ של ישראל הודיעו כי הם עוקבים אחר ההתפתחויות באקוודור, אולם נכון לשעה זו לא ידוע על ישראלים שנקלעו לבעיות כלשהן במדינה.

 

בהכנת הידיעה השתתף רונן מדזיני
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המפגינים בשדה התעופה
צילום: AP
נשיא אקוודור רפאל קוריאה
צילום: איי אף פי
מומלצים