ראש העדה הדרוזית בהלוויה: "נשים, אל תשתקו"
בנה הבכור של נג'וא אברהים, מנהלת בית ספר בצפון, היה בין המאות שליוו אותה למנוחות אחרי שאביו רצח אותה לעיני חמשת ילדיהם. "אל תעברו בשתיקה על שום סוג של התעללות או אלימות", קרא השייח מואפק טריף. מה יהיה גורלם של היתומים?
לעיני ילדיהם, התרחש האסון הנורא: אבא רצח את אמא - והתאבד. מאות בני אדם ליוו אמש (יום ה') למנוחות את נג'וא אברהים מהכפר סמיע שבגליל המערבי. ביניהם היה גם הילד הבכור, בן 16, שניסה לעצור את הזוועה, וגם בני משפחתו של הרוצח מוניב, שבקשתם להשתתף בלוויה התקבלה על ידי קרוביה של האשה. מנהיג העדה הדרוזית, השייח מואפק טריף, קרא בהלוויה לכל הנשים: "אל תעברו בשתיקה על שום סוג של התעללות או אלימות".
סוף שבוע של אלימות:
טריף, שתיווך בין משפחת הבעל מסמיע, מוניב (49), למשפחת האשה נג'וא (41) מאבו סנאן, שם נערכה הלוויה, אמר עוד: "הטלפון שלי ודלת ביתי פתוחים בפני כל אשה שסובלת מאלימות, שתבוא ותשמיע את קולה. אנו מגנים כל מקרה אלימות באשר הוא ואני פונה לרשויות השונות במדינה לפעול למיגור התופעה".
בטקס נישאו פרקי תפילה לזכרה של נג'וא, וגם אנשי דת קראו לזוגות הצעירים לשמור על לכידות המשפחה
ולפתור חילוקי דעות בשיחה ולא באלימות.
גם המורות והצוות החינוכי מבית הספר לחינוך מיוחד "אל-בסמה", אותו ניהל נג'וא, התקשו לעצור את הדמעות. "איבדנו אשה יקרה שקידמה בהצלחה את חינוכם של ילדים רבים בעלי צרכים מיוחדים באזור. הילדים שלה איבדו אמא טובה ואוהבת ואין דרך לנחם אותם", אמרה אחת המורות. "כולנו נקום מחר לעוד יום, אבל זה יהיה יום כואב נוסף עבור צוות בית הספר שיתגעגע למנהלת האהובה שנלקחה מאיתנו בטרם עת".
"אין נקמת דם, האחריות רק על הרוצח"
ד"ר שכיב סלאח, מהחוג למזרחנות ומזרח תיכון במכללה האקדמית צפת, התייחס בשיחה עם ynet למקרה הטראגי. "משום שהאיש אינו בין החיים, אין מקום לנקמת דם ולרדיפת בני משפחתו ויש ליישר את ההדורים בין הורי האשה להורי הבעל", הוא הזכיר. "השתתפותם בהלוויה מראה שהשיחות עם נכבדי העדה הביאו למצב בו הובן כי האיש שביצע את המעשים הוא אדם מבוגר שאחראי למעשיו, ורק על כתפיו מונחת האשמה לרצח הנורא".
"צוות בית הספר יתגעגע למנהלת האהובה" (צילום: אתר פאנט)
לדבריו, מתאבדים בעדה הדרוזית ובהם גם אלה שרצחו, נקברים בטקס צנוע ללא כללי אבל, ולכך מתייחס פתגם בערבית המלווה את הדרוזים: "מי שלקח את חייו בידיו, לא יהיו עליו רחמים".
אחת השאלות שנותרה לאחר הרצח הוא גורלם של חמשת היתומים בני 7-16 שראו את אמם מתבוססת בדמה, ואת אביהם תלוי בגרם המדרגות.
על פי הנוהג בעדה הדרוזית, מסביר ד"ר סלאח, מאז הנישואים הופכים האשה וילדיה לחלק בלתי נפרד ממשפחת הבעל ולכן, באופן טבעי נראה שמי שיגדל את הילדים הם משפחתו של הבעל. נדירים המקרים בהם מתקבלת החלטה אחרת.
במקרה זה נראה, כי הקשר בין שתי המשפחות צפוי להימשך לטובת הילדים שחוו טראומה קשה. ד"ר סלאח התייחס להשפעת האירוע הבוקר על העדה כולה. "מדובר ביום עצוב וטראגי. זה מעורר שאלות רבות בקרב האוכלוסייה הדרוזית בכלל ולא רק אצל אנשי הדת. הוא מחדד שאלות רבות והתקווה כי יילמדו לקחים שימנעו את המקרה הבא".