שתף קטע נבחר

 

הטליבאן הוסר ממשחקי Medal of Honor

ניצחון לאם השכולה? חברת EA, מפתחת משחק היריות, נכנעה לדרישת הציבור; עם זאת, עדיין ניתן לשחק שחקני אויב ולהרוג חיילים אמריקאים. האם השכולה: מרגישה שאני לא לבד

חברת EA הסירה את האפשרות לשחק בתור לוחמי הטליבאן בגירסה החדשה של Medal Of Honor. להחלטה קדם מאבק ציבורי של הורים שכולים בארצות הברית ובבריטניה – אותו הובילה אם שבנה נפל בעיראק.

 

האפשרות לשחק כוח טאליבן אינה מובנית במשחק, אולם במצב רב משתתפים – בו אפשר לשחק גם את "הטובים" (חיילי ארצות הברית) וגם את "הרעים" (צבא טרור איסלאמי) – יכול השחקן לקרוא לצוות העוין "טליבאן". לאחר השינוי ייקרא הצבא האיסלאמי OPFOR – מונח גנרי של צבא ארצות הברית שפירושו כוח מתנגד.

 

גרג גודריץ', המפיק בפועל של משחק היריות, הודיע באתר המשחק כי צוותו קיבל טענות ממשפחות שכולות, שהביעו מורת רוח מהאפשרות לשחק את הצבא שהרג את ילדיהם.

 

מלחמה וירטואלית, כאב אמיתי

המאבק לביטול האפשרות לשחק בתור ארגון הטרור החל בקריאת שר ההגנה הבריטי לבטל את יציאת המשחק בשל אפשרות זו. לטענתו, האפשרות להיכנס לנעלי רוצחים - במלחמה שעודנה מתנהלת - תפגע במשפחות שכולות. חברת EA, ממפיצות המשחקים הגדולות בעולם, לא מהרה להיענות לדרישת השר.

 

לאחר מכן, החלה קרן מרדית', אם ששכלה את בנה בעיראק, לפעול נגד מדל אוף אונור. מרדית' זכתה לשיתוף פעולה מצד צבא ארצות הברית – אשר הודיע בתחילת החודש שלא ימכור את המשחק בתחומי בסיסיו. "העובדה שהצבא הגיב בצורה הזאת למשחק אומר לי שאני לא לבד במערכה", אמרה מרדית' ל-Silicon Valley. "עכשיו אני רוצה ש-EA תבטל את יציאת המשחק. זהו הדבר הנכון לעשות".

 

מהתעלמות לשיתוף פעולה

בתחילה, סרבה EA להיענות לדרישה. דובר החברה אמר בתחילת ספטמבר שאין שום הבדל בין סרט כמו "מטען הכאב" ובין MOH. לטענתו, משחקים הם עוד דרך להציג את פני המלחמה, בדיוק כמו סרטים וספרים. "אנחנו לא רואים הבדל בין סרט כמו "מטען הכאב" לבין משחק כמו Medal of Honor. אנחנו לא מסכימים שזה בסדר להציג מלחמה בסרטים וספרים, אבל לא נכון לעשות את זה במשחקים", הוסיף הדובר.

 

עתה מציגה החברה עמדה שונה, שמזדהה עם המשפחות השכולות ומוכנה להכיר בדרישותיהן. גודריץ' אמר כי EA לעולם לא תעשה - בכוונה או בטעות - שום דבר שיפגע בזכרם של הנופלים או בשירותם לאומה. עם זאת, המשחק עדיין ייצא לכל הפלטפורמות (אקסבוקס, PS3 ולמחשב האישי) ב-12 לחודש. גם השינוי שנעשה אינו בהכרח מה שקיוו ההורים השכולים להשיג: לוחמי הטאליבן עדיין נראים ונשמעים ככאלה ועדיין ניתן לשחק בהם. EA שינתה רק את שמם. בנוסף, ניתן לראות שהמשימות עדיין מתבצעות בזירות קרב שונות באפגניסטן.

 


 

להסתכל לאויב בעיניים

יש שטוענים שמדובר בצנזורה לא ראוייה, שמזלזלת באינטלגנציה של גיימרים."ההחרמה של המשחק פשוט לא נותנת לאנשים קרדיט להבדיל בין מציאות לדמיון", אמר טוראי מיצ'ל בלקברן, בתגובה להחלטת הצבא למנוע את הפצת המשחק בבסיסיו. ז'אנר משחקי היריות מגוף ראשון מעביר חוויית קרב של חייל מול חייל, האפשרת אלימות גרפית יותר וזהו מקור ההתנגדות מצד הציבור האמריקאי. במשחקים רבים ניתן לשחק גם בתור מי שקבעה ההיסטוריה בתור "הרעים": להיכנס לנעלי גנרל בוורמאכט או לתא הטייס של מטוס מסרשמיט.

 

יתכן שהכנסת אפשרות לשחק בתור הרעים ולהסתכל לטובים בעיניים לפני שלוחצים על ההדק היא פונקציה של זמן: במשחק BattleField: Vietnam (וגם בקודמים לו בסדרה) יכלתם לשחק בתור לוחם ויאטקונג ולהרוג את טובי חיילי ארצות הברית. המשחק אמנם זכה לביקורת, אולם EA לא טרחה לשנות אותו בשום צורה כשיצא ב-2002. כנראה שההחלטה לשים את השחקן בנעלי לוחם טליבאן פשוט באה מוקדם מדי, שחררה שד פוליטי - ולכן עוררה את זעם הציבור.

 

 

ספרו לנו בטוקבקים: כיצד הייתם מרגישים לו הופץ משחק יריות בו ניתן לשחק את חיילי צה"ל במלחמת לבנון השניה, ומולם את לוחמי החיזבאללה?

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צעד לכיוון ההורים השכולים. MOH
מומלצים