שרים קראו למנוע גירוש. ישי: מוסר של עשירים
רגע לפני שאכיפת החלטת הממשלה לגרש מישראל כ-400 מילדי העובדים הזרים יוצאת לפועל, פנו שר הביטחון ברק ושר החינוך לראש הממשלה בדרישה לקיים דיון נוסף. "מבחינה מוסרית ויהודית אסור לגרש אותם", טען ברק, ושר הפנים השיב: "הוא מתעורר רק כשיש תועלת של רייטינג"
האם לחץ של הרגע האחרון יוכל למנוע את הגירוש? ימי החסד תמו והילדים שלא אושר להם להישאר בארץ כבר חשופים לגירוש. ביום שאחרי החגים, שני שרים בכירים דורשים מראש הממשלה לקיים דיון חוזר - ולהשאיר אותם היכן שגדלו. שר הפנים ענה להם - ודרש לוודא שמערכת החינוך לא תהפוך לעיר מקלט לרומסי חוק.
שר הביטחון אהוד ברק פנה בצהריים (יום א') למזכירות הממשלה בדרישה להעלות בישיבת הממשלה ביום ראשון הבא לדיון נוסף את שאלת גירושם של כ-400 מילדי העובדים הזרים. ברק פנה כבר בעבר והציע מתווה שיאפשר להשאיר את כל הילדים בארץ.
"מבחינה מוסרית, יהודית ואנושית אסור לנו לגרש את הילדים האלה", אמר ברק והסביר את האחריות המיוחדת שרובצת לטענתו על ישראל: "כמדינת הלאום של העם היהודי על ישראל לגלות רגישות מיוחדת לנושאים אלה". בהצבעה הראשונית על גירוש הילדים לא נכח ברק, ואף לא השאיר פתק הצבעה, ורק כמה ימים לאחר מכן קרא שר הביטחון למנוע את הגירוש.
מוקדם יותר חזר גם שר החינוך, גדעון סער, על פנייתו לראש הממשלה, בנימין נתניהו, וביקש דיון נוסף. סער קרא להתיר לילדים הלומדים במערכת החינוך להישאר בארץ, והביע הזדהות עם מצבם בצל החשש מגירוש.
ילדי הזרים. שביב תקווה חדש (צילום: ירון ברנר)
שר הפנים, אלי ישי, ענה לבקשתו של סער וקרא לו לוודא שמערכת החינוך תעמוד לימין החלטת הממשלה, ולא תהפוך לעיר מקלט לרומסי חוק ול-20 אלף ילדים לא חוקיים. ישי עקץ גם את ברק ואמר: "לא מפתיע שמי שיש לו מוסר של עשירים מתעורר בכל פעם שיש תועלת רייטינגית, וכאשר צריך לקדם גדר ביטחון קולו נדם". עם זאת, הוא ציין שאת עמדת סער "שהייתה עקבית", הוא מכבד על אף המחלוקת.
"לשים סוף לדלת המסתובבת"
"התלמידים חיים בתחושה קשה של חוסר ודאות ופחדים, ובצל כל אלה מתקיימים הלימודים", כתב סער לנתניהו. "צוותי החינוך עומדים מדי יום מול תחינותיהם של הילדים ומשפחותיהם לסיוע. אני משוכנע שמדינת ישראל יכולה לגלות רוחב לב ולקבוע כי תלמידים הלומדים במערכת החינוך לא יגורשו".
סער ציין אף כי להשקפתו, יהיה גירוש ילדים הלומדים במערכת החינוך "שגיאה קשה מבחינות רבות", אך הדגיש כי אין הוא מקל ראש בצורך הדחוף למצוא פתרון לתופעת השוהים הבלתי חוקיים שמציפים את המדינה. "צירי ההתמודדות העיקריים צריכים להיות בלימת ההסתננות דרך מדבר סיני, הפסקת מדיניות 'הדלת המסתובבת', כמו גם גירוש של שבחי"ם בגירים ולא המשך המיקוד בסוגיית הילדים, שמספרם זניח ובטל בשישים מול אותה תופעה מורכבת ורחבה", כתב סער.
הוא סיים את דבריו וציין כי אם תתקבל הצעתו, "תיזהר החלטה כזו כאחת ההחלטות ההומניות והנבונות שהתקבלו בתולדות ממשלות ישראל, כראוי למדינתו של העם היהודי".
הלילה דווח כי במהלך השבוע הקרוב יכנס מנכ"ל משרד הרווחה, נחום איצקוביץ', את בכירי המשרד כדי לגבש יחד מתווה לטיפול הומניטארי בילדים שלא עמדו בקריטריונים שקבעה הממשלה ואמורים להיות מגורשים מישראל. על-פי ההערכות בחודשים האחרונים, צפוי המהלך לצאת אל הפועל כבר בתקופה הקרובה.
"יש לנו עובדים סוציאליים שמתמחים בטיפול במצבי משבר", הסביר איצקוביץ'. "אם בסופו של דבר החלטת הגירוש תצא לפועל, נסייע בצדדים הקשורים לפעילות ההומניטארית. קיבלנו פנייה ממנהלת ההגירה, ואנו כמובן מוכנים להושיט להם יחד בדגש על כך שאנשינו לא ייקחו שום חלק בפעולת הגירוש. זה לא יהיה פשוט לילדים, אבל נעשה את כל מה שנדרש כדי למזער את הפגיעה בהם".