שתף קטע נבחר

 

מסמך: מנהיג משטר וישי בודד את יהודי צרפת

שינויים שביצע מנהיג ממשלת וישי הצרפתית בכתב ידו הוכיחו כי הוא ואנשיו סייעו לבידודם של היהודים במדינה בתקופת מלחמת העולם השנייה. צייד נאצים מקומי אמר כי מדובר בהוכחה ניצחת לשיתוף הפעולה בין פיליפ פטן לנאצים

צייד הנאצים הצרפתי המפורסם ביותר הודיע היום (א') על גילויו של מסמך מקורי מתקופת מלחמת העולם השנייה, החושף כי האופן שבו נהגו שלטונות ממשלת וישי, ששיתפו פעולה עם הנאצים, ביהודים במדינה - היה חמור מכפי שהיה ידוע עד כה.

 

"מדובר בחשיפת בסיס התוכנית שלהם. המסך הזה מצביע על כך שלמנהיג, פיליפ פטן, היה תפקיד מכריע ואגרסיבי ביצירת תמונת המצב שם ומצביע על אנטישמיות עמוקה", אמר האיש, סרז' קלרספלד.

 

פטן, שנחשב לגיבור צבאי במלחמת העולם הראשונה, עמד בראש ממשלת וישי. שינויים שנעשו במסמך בעפרון, המתוארכים לאוקטובר 1940, מצביעים על השינוי התהומי שחל במצבם של יהודי צרפת בשנות הכיבוש הנאצי. 


המסמך שנחשף. בודד את יהודי צרפת מהחברה (צילום: AFP)

 

בעוד המסמך המקורי הורה שלא להטיל הגבלות על "צאצאיהם של יהודים ילידי צרפת או כאלה שהתאזרחו לפני 1860", השמיט פטן את אותו הסעיף ובכך הביא להחמרת מצבם של כלל יהודי המדינה.

 

אותו מהלך הביא להדרת רגליהם של יהודים רבים מהחברה הצרפתית, ובין היתר אסר על העסקתם בהוראה ובמערכת המשפט, וכן מנע מהם להתמודד למשרות ציבוריות.

 

"הטיעון העיקרי של אלו המגינים על פטן היה כשאמרו שהוא פעל להגן על יהודי צרפת. כעת הוכח שאין לכך כל בסיס", אמר קלרספלד. אותו מסמך נמסרו לו מתורם אלמוני, והוא יועבר להצגה במוזיאון השואה בפריז.

 

קלרספלד ובנו ארנו, שניהם עורכי דין, אמרו כי התיקונים בבמסמך נכתבו ללא כל צל של ספק בכתב ידו של פטן.

לאחר סיום מלחמת העולם השנייה, הועמד פטן לדין ונגזר עליו מאסר עולם. הוא מת בבית הסוהר ב-1951. מלבד המסמך שנחשף כעת, העיד בעבר שר החוץ של ממשלת וישי, פול ודואן, כי פטן היה נגוע באנטישמיות.

 

בספר שפרסם ב-1946 כתב בודואן כי ב-1940 ערכו שרי ממשלת וישי ישיבה שבה דנו במעמדם של היהודים, אז "היה פטן הנוקשה ביותר נגדם, שהתעקש כי אסור לאפשר להם נוכחות במערכות החינוך והמשפט".

 

קלרספלד הסביר כי "פטן רצה להראות שצרפת ראויה לעמוד בחוד החנית של 'הסדר האירופי' החדש של היטלר. הייתה גם תקווה להפוך את היהודים לשעיר לעזאזל ולהאשים אותם בתבוסה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פיליפ פטן. אנטישמיות עמוקה
צילום: AFP
מומלצים