שתף קטע נבחר
 

היו חגים? מתמודדים עם דיכאון החזרה לעבודה

"לא פשוט לחזור", אומר אביעד, עובד מוסך. "תחושת הרווחה נעלמת והלחצים חוזרים", מסביר פרופ' דב עדן. איך מתמודדים? יש מי שדואג "לתת לעובדים ספייס", ויש מי ששם תמונות מהחופשה בשומר מסך. ברוכים הבאים לאחרי החגים

תמורת משכורת מינימום ואף שכר בכירים - כולם מתקשים לחזור לעבודה לאחר חופשת החגים."אני ממש אוהב את העבודה במוסך, אני נהנה מכל רגע, אבל אחרי עשרה ימי חופשה, זה ממש לא פשוט לחזור", סיפר בשיחה עם ynet אביעד יצחק זאדה, סטודנט לפיזיותרפיה, ועובד מוסך דיזל השרון בנתניה. "החופש הבאה רק בחנוכה, ובמהלך חופשת החגים הצטברה עבודה רבה וכולם בלחץ", הסביר זאדה.

 

 

זאדה ציין כי הוא מאמין שבתוך כמה ימים כולם יחזרו לשגרה. "רעייתו של בעל הבית, אביבה, אמרה היום שכולם חזרו משוגעים, זה כנראה מעיד על כך שלאף אחד לא קל לחזור לשגרה, אבל איך אימא שלי אומרת – החיים ורודים, אם רק יודעים איך להסתכל עליהם".

 

גם לאלעד, תושב הצפון ועובד חברת היי-טק גדולה, קשה לחזור לשגרה, למרות שהיא כוללת משרד ממוזג, רכב ותנאים מפנקים: "זה לא קשור לכך שאתה אוהב או לא אוהב את העבודה. פשוט מבאס אחרי שהתרגלת לחג, ועוד חג, ועוד חופש - לחזור למשרד", אמר ל-ynet. 

 

"מי שלא אוהב את העבודה מבואס כל יום. אני אישית כן אוהב את מקום העבודה שלי, אבל זה טבע האדם - נוח לו להיות בחיק המשפחה, לטייל, ליהנות ולנוח, ומשזה נגמר, הוא מתבאס. כמו כל דבר טוב. לא משנה מה הסיבה, אנחנו יצורים שאוהבים נוחות, ותענוגות יותר מהכול", סיכם אלעד.

 

השפעת החופשה חולפת מהר

דב עדן, פרופסור אמריטוס מאוניברסיטת תל אביב, המתמחה בהתנהגות ארגונית, חקר במשך תקופה ארוכה את חזרתם של עובדים מחופשות ארוכות וקצרות. בשיחה עם ynet ניסה להסביר את ה"שביזות" שאתם חשים בעבודה לאחר החגים. "בכל סוג של חופשה ישנה תחושה אישית של רווחה בקרב העובדים. אדם עבד עבד עבד, מסביבו לחצים, ואז הוא משתחרר בחופשה, כשהוא חוזר, חוזרים הלחצים האקוטיים והכרוניים שהוא חש, בתוך זמן קצר".

  

הלחצים חוזרים - אז מה הועילה היציאה לחופשה? "מי רוצה לוותר על שישי שבת במועדון הספורט, או בחיק המשפחה?", שואל עדן; אך עם זאת הוא מסגיר שהשפעתה החיובית של החופשה חולפת במהרה אצל כולנו: "תוך יום יומיים, עד שבועיים נמחקים לגמרי כל רשמיה, כאילו לא חזרת רק כרגע מחופשה". חוששים שהחופשה דווקא תדרדר אתכם לדיכאון? אין סיבה לכך, מסביר הפרופסור, ואומר שאיננו חוזרים למצב גרוע ממה שיצאנו.

  

מה יכולים לעשות המעסיקים על מנת להקל על העובדים להתמודד עם החזרה לשגרה? "אל תציקו לעובדים בחופשה, מי יודע אם הם לא ישחקו מהר יותר לאורך הטווח ארוך בשל כך" מסביר עדן, ומוסיף גם עצה לעובדים הנופשים, אל תקלקל את החופשה, אל תחשוב על מה שיקרה כשתחזור, אל תבדוק דוא"ל ואל תענה לנייד, שכן מצאנו שאדם יוצא ומתנתק, מרוויח, ונהנה יותר".

  

יש פיתרון (חלקי)

הפרופסור, לו שנות עבודה רבות ברזומה, מסביר כי אומנם לא מצא במחקרים פתרון "מדעי" הולם לתחושת החזרה מחופשה, אך מציע לעובדים פיתרון שעוזר לו להתמודד: "חזרת מטיול וצילמת? יש לך שומר מסך? שים את הצילומים האחרונים על המחשב. ייתכן שבימים או השבועות הקרובים, זה יחזיר לך את התחושות מהטיול ויאריך את ההנאה. ברגעים אלה אני עושה זאת עם התמונות מהטיול המדהים בפורטוגל".

  

ומה חושבים המעסיקים? אור אריאלי סמנכ"ל משאבי אנוש של קבוצת אסם, הסבירה ל-ynet שהדכדוך של עובדיה בחזרה מחופשה ארוכה, לא מדיר שינה מעיניה. "יש דבר כזה שקוראים לו תסמונת יום א', כעת זו פשוט מנה כפולה. אחרי חופשה ארוכה, העובדים בעיקר עסוקים בלארגן ואולי ליהנות מהדקות האחרונות של החופשה והניתוק".

  

אריאלי מסבירה כי "בתוך כמה שעות, מקסימום עד סוף היום כולם יתאפסו, גם המנהלים מרגישים כך, ומחר כולם יגיעו מאופסים לגמרי. בסך הכול חוזרים בכוחות מחודשים, ומדובר רק בנפילה או דכדוך קל שחולפים תוך יום, במהרה החופשה נראית כמו זיכרון ישן".

  

ומה בדבר תמריץ להחזרת העובדים לתלם? אריאלי, כך מסתבר, יכולה ללמד רבים מהבוסים שלכם דבר או שניים. "אני פשוט לא מציקה לאף אחד ביום הזה, ונותנת לכל עובד קצת ספייס, להחזיר את כל חלקי הפאזל למקום", היא אומרת.

פורסם לראשונה 03/10/2010 17:04

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אביעד יצחק זאדה, עובד מוסך
צילום: איתי חממי
פרופסור דב עדן
צילום: ויז'ואל/פוטוס
חזרה לשגרה. ייאוש
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים