עדשה לקרוב ולרחוק: 10 עובדות על מולטיפוקל
בנג'מין פרנקלין המציא אותן כבר במאה ה-18, הן אידיאליות לעבודה על מחשב, וכיום - אפשר כבר לשתול אותן בעין. 10 דברים שלא ידעתם על עדשות מולטיפוקל
1. מרחיק ראות
בנג'מין פרנקלין, מדינאי, סופר וממציא, היה הראשון שהחליט לפתור את הצורך במשקפיים שיסייעו בו זמנית לקריאה ולראייה מרחוק. הוא חיבר עדשה לראייה מרחוק עם עדשה לראייה מקרוב, וכך באמצע המאה ה־18 המציא את הבי־פוקל.
2. סימן שאתה זקן
הפרסביופיה, הידועה בעברית כזוקן ראייה, נובעת מירידה בגמישות העדשה שבעין. תהליך זה המתחיל בגיל הנעורים מתקדם בהדרגה עד שבין גיל 40 ל־50 אי אפשר לכווץ ולהרפות את העדשה כך שתאפשר קליטת אובייקטים קרובים. קושי לקרוא מקרוב ותלות גדולה בכמות האור הם מהסימנים המובהקים לכך שחציתם את גיל 40.
3. העדשות החכמות
בשנות ה־60 של המאה האחרונה נרשם פטנט שאיפשר ייצור עדשות מולטיפוקל (המכונות גם "עדשות מדורגות"). מדובר בעדשות חכמות בעלות כמה מוקדי ראייה. העדשות נותנות פתרון אופטי לטווחי ראייה רבים בעדשה אחת.
4. ללא קו הפרדה
בעדשות המולטיפוקל החדשות קו ההפרדה בזגוגית המשקפיים, שהבחין בין עדשה הממוקדת למרחק לעדשה המיועדת לקריאה, כבר לא נראה, ולכן היום קשה לאבחן את גילם של אנשים על פי המשקפיים.
5. משקפי היי־טק
כיוון שהעבודה על מחשב מחייבת ראייה מטווח ביניים (מרחק 60 סנטימטר - לא מקרוב ולא מרחוק), משקפי המולטיפוקל המאפשרים זאת נעשים נחוצים יותר ויותר בימינו.
6. בגלל האותיות הקטנות
למעשה, אוסף גדול של טקסטים - עלוני תרופות, מפות דרכים, חוזים, ספרי טלפונים וכו' -אינו מיועד לחוצי גיל 40. אך מאחר שמשקפי המולטיפוקל הפכו סמל להזדקנות, רבים מדחיקים את העניין ופשוט מרחיקים את הטקסטים הבעייתיים מעיניהם.
7. במבט צעיר
ילדים קטנים שיושבים קרוב לטלוויזיה אינם הורסים את עיניהם. הם פשוט ממצים את היכולת של העדשות הצעירות שלהם להתמקד מקרוב, אותה יכולת שהמבוגרים איבדו אותה, כיוון שהיא הולכת ונשחקת מגיל 12.
8. עדשה דור שלישי
כיום אפשר למצוא עדשות מולטיפוקל מלאכותיות שאותן אפשר להשתיל בניתוח קטרקט. במקרים רגילים משתילים עדשה חד־מוקדית ויש צורך להרכיב משקפי קריאה לאחר הניתוח.
9. מזווית אחרת
מחקר שהתפרסם ב־2009 בבריטיש מדיקל ג'ורנל הוכיח שאצל קשישים פעלתנים במיוחד משקפי מולטיפוקל עלולים להעלות את הסיכון לנפילות מחוץ לבית
בהשוואה למשקפיים לראייה מרחוק.
10. קשיי הסתגלות
יש אנשים שמסתגלים למשקפי המולטיפוקל מיד, יש כאלה שזקוקים לכמה שבועות, אך יש גם מעטים שאינם מסתגלים לעולם. במקרה שלהם ייתכן שמדובר במשקפיים שלא הותאמו כהלכה.
ייעוץ מקצועי: מאיר רסין, מנכ"ל רשת המשקפיים אופטיקנה; פרופ' מיכאל בלקין, מנהל המעבדה לטכנולוגיות ברפואת עיניים של אוניברסיטת תל אביב בתל השומר; ניר ארדינסט, דוקטורנט בבית הספר לרפואה, האוניברסיטה העברית, ויו"ר החוג לעדשות מגע