מות היולדת: איילת צעקה "למה הוא לא בוכה"?
איך מת העובר בלידה וממה מתה היולדת? שאלות אלו החלו להעסיק היום את משרד הבריאות בעקבות מותה של איילת גלעד אמש לאחר שילדה תינוק מת בבי"ח יוספטל. גורם המקורב למקרה: "לא ראינו דבר כזה. אין שום סיבה שעורק ראשי ייקרע אצל אישה צעירה". קרוביה טוענים: הטרגדיה הייתה נמנעת אם היו מיילדים אותה בקיסרי כפי שביקשה
סיבת מותה של איילת גלעד, שמתה אתמול זמן קצר לאחר שילדה תינוק מת, עדיין נבדקת: משרד הבריאות ימנה ועדת בדיקה לבחינת נסיבות מותה של גלעד. בתוך כך, מנהל בית החולים יוספטל, ד"ר אבי גולדברג, אומר כי הדימום שממנו נפטרה גלעד הופיע כתוצאה מקרע בעורק גדול בבית החזה. גורם המקורב לתיק מציין היום בפני ynet כי "אין שום סיבה שעורק ראשי כזה יקרע אצל אישה צעירה". בני משפחתה של גלעד אומרים היום כי אם היתה עוברת ניתוח קיסרי, כפי שביקשה מלכתחילה, מותה יכול אולי היה להימנע.
"סיבוך לחלוטין לא צפוי"
איילת גלעד, בת 33, הגיעה לבית החולים יוספטל באילת ללידה בשבוע ה-41 להריונה, ילדה עובר שמת במהלך הלידה, ומספר שעות לאחר הלידה נפטרה
בעצמה כתוצאה מסיבוך. בית החולים דיווח למשרד הבריאות וביקש הקמתה של ועדת בדיקה. אתמול מסר ד"ר גולדברג כי היולדת פיתחה אירוע של דמם פנימי כתוצאה ממחלת רקע.
היום אמר ד"ר גולדברג כי הסיבוך של הדימום הוא שגרם למותה של גלעד: "אמרתי ואנחנו לא מכחישים - הופיע סיבוך של דימום, זה היה הסיבוך שגרם למותה. האם יש קשר בין הדימום ללידה או בין הדימום למצב הרקע? אנו לא יודעים לענות על זה בשלב הזה ולכן ביקשנו כי משרד הבריאות יקים וועדת בדיקה". לשאלה האם מדובר בקרע באבי העורקים, ענה ד"ר גולדברג: "הדימום הופיע כתוצאה מקרע בעורק גדול בבית החזה".
גורם רפואי שמקורב למקרה ועיין בדיווח של בית החולים יוספטל, ציין כי "לא ראינו דבר כזה מעולם. ברפואה תמיד נוהגים לחפש קשר סיבתי, אך פה נראה שאין קשר סיבתי בין מקרה המוות של התינוק לזה של האם". הגורם ציין כי הקרע בעורק מרכזי בבית החזה, שגרם לדימום ולמותה של האם, הוא "סיבוך לחלוטין לא צפוי. אין שום סיבה שעורק ראשי כזה יקרע אצל אישה צעירה".
"איילת צעקה: 'למה הוא לא בוכה?'"
לבית משפחתה הגיעו היום (ג') מנחמים רבים, בהם תושבי אילת רבים שאינם מכירים את גלעד באופן אישי, אך הגיעו כדי לחזק את ידיהם של בני משפחתה. לדברי בני המשפחה, אמיר ואיילת ניסו להיכנס להריון במשך שמונה שנים, מאז לידת בנם הבכור, אדיר. נורית, אמה של איילת, סיפרה שאחד הימים המאושרים היו כשאיילת ואמיר הבינו שהיא בהריון. בקול כואב, היא שחזרה את שאירע אמש: "לאחר שאושפזה במחלקה למעקב, היא הובלה לפנות בוקר לחדר הלידה וביקשה אפידורל. בשלב מסוים וגם כשהגיעה למחלקה, היא ביקשה לעבור ניתוח קיסרי והסבירה כי גם הלידה הקודמת נערכה בניתוח קיסרי. אבל הצוות הרפואי אמר כי אין צורך בניתוח ושהיא יכולה ללדת לידה רגילה". ב- 07:45, מספרת האם, החל הסיוט: "אחרי חילופי המשמרות, הגיעה מיילדת שהחלה לבצע את הלידה. כשאיילת לא שמעה בכי, היא אמרה: "למה הוא לא בוכה? למה הוא לא בוכה?" ולאחר מכן הבנו שחבל הטבור נכרך על צווארו". איילת, מספרת אמה, החלה לצעוק: "הם לקחו לי את הילד, הם הרגו לי את הילד".
בני המשפחה מתקשים היום לקבל את אשר אירע: "אולי אם היו עושים לה קיסרי, כל זה היה נמנע", הם טוענים ומבטיחים: "אנחנו נבדוק אם היו יכולים למנוע את המוות המיותר של התינוק ואיילת"
בזמן האסון היה אדיר בבית הספר. את הבשורה על מות אחיו התינוק קיבל מיועצת בית הספר ופסיכולוגים. "אדיר כל כך רצה שיהיה לו אח", סיפרה היום קרובת משפחה בכאב, "הוא לקח את זה מאוד קשה".
פרופ' חיים הרשקו, נציב קבילות הציבור במשרד הבריאות, ימנה כאמור ועדת בדיקה לבדיקת נסיבות המוות. הוועדה שתוקם תבחן בין היתר את אופן המעקב
והניטור של דופק העובר, ותבחן את השאלה האם היה צורך להמליץ על ניתוח קיסרי.
מדובר במקרה המוות השביעי של יולדת השנה. לאור נתוני השנה תמותת אמהות בלידה היא אירוע נדיר המתרחש בלידה אחת מכל 20 אלף לידות. בשנה שעברה נרשמו תשעה מקרים של תמותת אמהות בלידה. בסוף חודש מאי נפטרה בנסיבות דומות ענת דותן-עמר, גם היא בת ה-33, ממושב שחר בחבל לכיש. המקרה אירע שבוע לאחר שדותן-עמר ילדה את בנה הבכור וכשעתיים לפני ברית המילה שלו. בבית החולים ברזילי, שם נקבע מותה, העריכו כי מדובר בקריש דם שהגיע לריאה.