ארה"ב מגנה הצתת המסגד: לתפוס את האחראים
האימאם של המסגד קרא לצה"ל להשתמש בתיעודי המצלמות המוצבות באזור כדי לאתר את האחראים להצתה. "איך לא יכולים להגיע למי שהצית את הכפר?" הוא תוהה, "אם פלסטיני היה מצית בית כנסת, היו כבר שורפים את הכפר כולו"
ארצות הברית גינתה הערב (יום ג') בחריפות את הצתת המסגד אתמול בכפר בית פג'אר שבאזור בית-לחם. "אנו מגנים את המתקפה בצורה החריפה ביותר ודורשים שהאחראים יובאו לדין", אמר דובר מחלקת המדינה, פיליפ קראולי. בכפר עצמו מנסים לחזור לשגרה אחרי הצתת מסגד "אל אנביא" (הנביאים) - אולם לא שוכחים את ההרס.
האימאם של המסגד, עלי טקאטקה, ניסה בצהריים לסדר אותו לקראת ביקור האח"מים - אולם לא להעלים לחלוטין את העדויות. "אני בכוונה משאיר את המצב כמו שהיה אחרי ההצתה כדי שאנשים יבואו ויראו מה המתנחלים האלה עשו, כדי שהתקשורת וההיסטוריה יהיו עדים לפשע שהיה כאן אתמול".
טקאטקה ציין כי בכוונתו לשמר את חלקי השטיח שנשרף ואת הקוראן שנאכל על-ידי האש ולהכניסם לארון תצוגה מיוחד שיוצב במסגד. לדבריו, עם בנייתו בשנות ה-80, קצת לפני האינתיפאדה, נעשה ניסיון להרוס את המקום, "אבל בסופו של דבר הצלחנו להקים חדר תפילה, וכשבאה הרשות הקמנו והגבהנו את המקום וזה הפך למסגד ראוי". האימאם טקאטקה בטוח כי מי שהצית את האש ביקש להעביר את הסכסוך לפסים דתיים, אך הבהיר כי "אני מקווה שזה לא יגיע לכך כי המצב יהיה הרבה יותר גרוע".
עדויות לנזק. "ההיסטוריה תהיה עדה לפשע" (צילום: נועם מושקוביץ)
הוא גם קרא לצה"ל לחשוף את תיעודי המצלמות שמוצבות בכניסה לגוש, "שמצלמות כל נמלה שנכנסת ויוצאת לכפר. איך לא יכולים להגיע למי שהצית את הכפר? אני רק מדמיין אם פלסטיני מהכפר היה מצית בית כנסת, היו כבר שורפים את הכפר כולו. אבל הם יודעים שזו נקודת החולשה שלנו כי אנחנו לא פוגעים במקומות הקדושים, כי אנחנו מאמינים במקומות הקדושים ובנביאים ולא מעיזים לפגוע בהם".
תפילה - "התגובה הכי טובה למתנחלים"
מסגד "אל אנביא" שהוצת הוא אחד משישה מסגדים בכפר בית פג'אר שליד גוש עציון, בו מתגוררים 12 אלף איש. הכפר מתפרנס בעיקר מיותר מ-300 מפעלי אבן בסביבתו המשמשים את ישראל והגדה. מרבית הפועלים בכפר מועסקים במפעלים האלו, לעומת אחוז בודד של פועלים היוצאים לישראל.
בעקבות האירועים אתמול הוכרזה בכפר שביתה כללית, שהופרה רק על-ידי המכולת שסמוכה למסגד, שכנראה חששה לפספס את ההתקהלות הצפויה של המקומיים ושל צוותי התקשורת. בשעה 8:00 בבוקר, קיימו התלמידים בכפר תהלוכה לכיוון הצומת החוצצת בינם לבין גוש עציון, במסגרת פעולות המחאה.
שרידי השטיח וספרי הקוראן יוצגו לראווה (צילום: נועם מושקוביץ)
"הנפנו דגלים פלסטינים, צעקנו 'אללה הוא אכבר'" והבטחנו למתנחלים שהם לא מפחידים אותנו", העיד מוחמד ג'אלאל, תלמיד כיתה ט' שהיה מהראשונים להגיע למסגד שבער. "כיביתי אותו עם הידיים. אל תראה אותי מחייך, אני כועס, אני מתפלל במסגד וכשראיתי אותו עולה באש התחלתי לכבות", סיפר כשעל ידיו עדיין כוויות מהאש. הילדים מסביבו מתלחשים בהתרגשות - סוף סוף קורה משהו בכפר. ואכן, הכפר הפך מאז אתמול למוקד עליה לרגל של פוליטיקאים, אנשי ציבור ובעיקר צוותי תקשורת.
רבנים מההתנחלויות הסמוכות ביקשו להגיע כבר אתמול למקום, אולם ביקורם נדחה והתרחש היום. גם המופתי של הרשות הגיע אתמול והוביל את התושבים בתפילה. האימאם טקאטקה סיפר כי "אחרי ההצתה גם תושבי הכפר שלא מתפללים החלו לפקוד את המסגד ואינשאללה, יהפכו למתפללים קבועים. זו תהיה התגובה הכי טובה למתנחלים".
"אפילו מירדן מתקשרים להציע עזרה"
ברחבי הכפר ציפו במהלך היום לביקורו של ראש הממשלה הפלסטיני סלאם פיאד. קודם לכן התקשר והבטיח כי הרשות תערוך שיפוצים מקיפים במסגד, אף שהאימאם מספר כי מרוב זעם, מספיק לערוך סיבוב תרומות אחד בכפר על מנת לגייס את הסכום הדרוש לשיקום המסגד. "אפילו מירדן התקשרו תושבים והציעו את עזרתם, המסגד יקר לאנשים. אני הייתי מעדיף שבן שלי ימות ולא שהמסגד יישרף", אומר האימאם.
רבנים מבקרים במסגד השרוף, היום (צילום: נועם מושקוביץ)
הוא מספר כי האנשים בכפר ממשיכים להיות מתוחים. "המצב
לא יציב, לא חזר לקדמותו. זוהי הפעם הראשונה שהמתנחלים תוקפים את הכפר ואת המסגד שלו. עד עכשיו לא היה בינינו שום חיכוך. מי שעשה את מה שעשה, הוא לא אדם דתי ולא מאמין בשום דת, כי מי שמאמין באלוהים לא היה מצית מקום שהוא בית אלוהים".
בן משפחתו של האימאם, מוחמד, הוסיף כי המתנחלים שרפו את הקוראן אבל הם לא יצליחו לשרוף את מה שבלב, כי הקוראן הוא בליבו של כל מוסלמי. גם ערפאת סוואתה, כבן 60, טען כי הפגיעה במסגדים מסמלת את סופם של הישראלים: "כשזה מגיע עד לפה, גם אמריקה והעולם כולו לא יוכלו לעזור לישראלים. אני זוכר איך רבין אמר אחרי הטבח במערת המכפלה: 'זהו, הלך עלינו' ורבין ידע מה הוא אומר".