ארדן: לא נתיר לעיר הפלסטינית החדשה לזהם
השר להגנת הסביבה סייר באתר ההקמה של העיר הפלסטינית החדשה רוואבי, צפונית לרמאללה. לדעת אנשי משרדו , התכנון של העיר לקוי. שפכים עלולים לזרום לכיוון שטח ישראל ולזהם את מי התהום. ארדן: לזיהום אין גבולות; אם דרישותינו בתחומי הסביבה לא ייענו - נפעל להקפאת הבנייה
רוואבי - עיר פלסטינית חדשה שנבנית צפונית לרמאללה - נתקלת בהתנגדות חריפה מצד השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן. בסיור אתמול (ג') עם בכירי משרדו באתר ההקמה של העיר אמר ארדן: "לזיהום אין גבולות; עד שלא יינתנו פתרונות מספקים למפגעים הסביבתיים שרוואבי עתידה לייצר, יש להקפיא את המשך העבודות".
רוואבי, שעתידה לאכלס כ-40 אלף תושבים, היא העיר הפלסטינית המתוכננת הראשונה - מעין תשובה פלסטינית למודיעין. במהלך הסיור ציין ארדן כי הוא חושש מפני תכנון לקוי של העיר העתידית, שאינו לוקח בחשבון היבטים סביבתיים רבים ואינו נותן מענה לסוגיות בסיסיות – שפכים, מי תהום ופסולת למשל. "המערכת הפלסטינית נמצאת בחיתוליה ורחוקה מאוד מסטנדרטים מערביים", אמרו גורמים במשרד.
ארדן ביקר באתר ההקמה של העיר על רקע חששות דומים שהתעוררו אצל גורמים מקצועיים במשרד להגנת הסביבה, לאחר שבחנו את התסקיר הסביבתי שהוכן לצורך בניית העיר. שורה של ליקויים ובעיות שמצאו אנשי המשרד בתסקיר הפלסטיני הובילו אותם לגבש דו"ח ביקורתי, שמתריע כי על פי התוכנית הקיימת צפויה רוואבי לייצר מפגעי סביבה רבים.
החשש: זיהום שפכים במי התהום
חוות הדעת של המשרד מכנה את התסקיר הפלסטיני "חלקי ושטחי מאוד", ומציינת כי הוא אינו לוקח בחשבון בעיות משמעותיות שעשויות להיגרם – דוגמת זיהום של מי תהום. זאת, למרות שהעיר העתידית ממוקמת מעל אזור רגיש באקוויפר.
בחוות הדעת חוזרים אנשי המשרד ומציינים כי למרות מעורבותם של שלושה מהנדסים מתחום המים בהכנת התסקיר, התוכנית הפלסטינית אינה נותנת מענה מלא לשאלה כיצד יטופלו השפכים של התושבים העתידיים. "כל תקלה במכון טיהור השפכים עלולה לגרור זרימות שפכים לכיוון השטח הישראלי, וכמו כן לזהם את האקוויפר (מי התהום - י.ד)", הם מדגישים.
בחוות הדעת של המשרד ציינו אנשי המקצוע כי תוכנית העיר אינה כוללת התייחסות מפורטת לצירי התחבורה או לסוגיות מרכזיות כמו אספקת מים או חשמל. "משתמע מהמסמך שאין פתרון מוסכם עם ישראל לגבי אספקת מי שתיה, ולא ברור כיצד מתכוונים להתמודד עם הסוגיה", נכתב.
סוגיה אחרת שלא זוכה למענה, לטענת אנשי המשרד, היא ההשפעה של העיר והפיתוח שלה על החי והצומח בסביבה. עוד נטען כי לא נבחנו כלל אפשרויות או אתרים אחרים לבנייה. "מדובר בהיקף מתוכנן עירוני ל-40 אלף תושבים, קרי סדר גודל של שתי שכונות לכל היותר. על פניו אין כאן הצדקה להקמת עיר, על כל המשמעויות התשתיתיות הנלוות לה", נכתב בדו"ח.
זאת ועוד, אנשי המשרד מציינים בדו"ח כי לא ברור כיצד תטופל הפסולת של העיר העתידית, והאם ישולבו בה היבטים של בנייה ירוקה, חיסכון במשאבים, או כיצד תצומצם הפגיעה בשטחים הפתוחים.
במהלך הסיור נפגש ארדן עם אמיר דג׳אני, נציגו של היזם הבונה את העיר, והעלה בפניו את דרישות המשרד. ארדן הבהיר כי אם לא יינתנו בתוך מספר שבועות התייחסויות מספקות לדרישות אנשי המקצוע של המשרד, יפעל מול משרד הביטחון בכדי להקפיא את המשך העבודות להקמת העיר.