כך נזהה שמן זית מזויף
למה עדיף שמן זית בפח או בבקבוק כהה, מדוע כדאי להיזהר משמן זית במחיר נמוך, ומה קורה לשמן זית מזויף כשמאחסנים אותו במקרר - טועם מוסמך ויצרן שמן זית נותן כללי אצבע שיסייעו לנו בזיהוי שמן זית אמיתי ואיכותי
משטרת ישראל תפסה אתמול (ג') מפעל לזיוף שמן זית ושמן קנולה במושב שתולים, ש"ייצר" אלפי בקבוקים. כשמוצר מזויף מגיע לצרכן, לא תמיד קל לזהותו. זה בדיוק הזמן לחזור על כללי האצבע לזיהוי שמן זית שמקורו מפוקפק. שוחחנו עם איתם בירגר, טועם מוסמך של שמן זית ויצרן שמן הזית בירגר מכפר קיש, שייסייע לנו בזיהוי שמן זית אמיתי ואיכותי, למרות שבימים אלה הוא עסוק בעיקר במסיק.
"הסיבה שמזייפים שמן זית היא מחיר, מחיר, מחיר", אומר בירגר. "שמן זית זה מוצר שמאוד יקר להנפיק ולייבא. לכן אסור להתפתות לעסקאות, אפילו לא בבית הבד עצמו כי יש נטייה, גם ליצרנים מסוימים, להגדיל רווחים על-ידי מהילת שמן זית בשמן סויה, כיוון שמאוד קשה להבחין בזה. אפילו אני כטועם מוסמך, אתקשה להגיד אם השמן מהול. גילוי ודאי של זיוף אפשרי רק במעבדה".
במקרה של הזיופים ממושב שתולים, התוויות נראו אמינות מאוד, וכללו פרטים רבים, אבל "שמן הזית" היה ככל הנראה שמן סויה עם צבע מאכל, או שמן שנמהל בשמנים אחרים. האם אפשר להבחין בכך כבר על המדף? איתם בירגר נותן בשמן סימנים.
תמרורי אזהרה לפני הקנייה
לפני הכל, חשוב לזכור שהאחריות על מכירת מוצר מזויף מוטלת על המשווק. אם קניתם מוצר שחשוד כמזויף, פנו לרשת השיווק, למרכול ודווחו על כך. טוב תעשו אם תתקשרו גם ליצרן שמוצריו זויפו ולמשרד הבריאות. זו הסיבה שמוטב מראש לקנות במקומות מוכרים, ולבחור במוצרים עם אריזות שנראות טוב, שמצויים בהן פרטי היצרן.
מחיר: "כיוון שהרבה יותר יקר להפיק שמן זית, לעומת שמנים צמחיים אחרים שעוברים זיקוק כמו קנולה, תירס, סויה ואחרים, בקבוק שנמכר בפחות מ-35 שקל אמור להדליק נורה אדומה. זה לא הגיוני", מסביר בירגר. "זה לא שמן זית, טוב ואולי זה לא שמן זית בכלל. בקבוק של 750 מ"ל שמן זית, טוב ופחות טוב, אבל אמיתי, אמור להימכר ב-40-50 שקל. שמן זית מזויף לרוב לא יימכר במחיר מלא, אלא אם מדובר בזיוף ממש טוב".
תווית איכות: "ענף הזית מנפיק תוויות איכות ליצרנים ולכל יצרן יש מספר סידורי", אומר בירגר. "אפשר להתקשר לענף הזית ולבדוק למי שייך המספר הסידורי, אם כי, כמובן שזייפנים יכולים לזייף גם את זה".
יש לסייג כי ישנם יצרני שמן זית גדולים וטובים שאין על מוצריהם תווית כזאת.
צבע בקבוק: "שמן זית מגיע בדרך כלל בבקבוק כהה, לרוב בצבע ירוק, או יותר טוב: בפח באטום לחלוטין לאור", מסביר בירגר. "יש יצרנים מוכרים ואמינים שמוכרים שמן זית בבקבוק שקוף, אבל ישנה סבירות גבוהה יותר ששמן בבקבוק חסר צבע יכיל פגמים, כי האור מפרק את שמן הזית וגורם לשחרור ריחות וטעמים לא נעימים".
יצרנים אחרים טוענים שדווקא קל יותר למכור שמן זית מזויף בבקבוק כהה, משום שהכהות מטשטשת את הצבע של הנוזל שבפנים.
מה עדיף ייבוא לעומת ייצור מקומי: בדרך כלל, זייפנים מקומיים יזייפו שמנים מקומיים. האם כדאי לרכוש תוצרת חוץ? בירגר לא חושב כך. "בארץ מייצרים חצי מהכמות שנצרכת בישראל. החצי השני הוא שמן זית מיובא, שמוטל עליו מכס", הוא מסביר. "בדרך כלל השמנים המיובאים נחותים יותר, אבל עם תוספת המכס השמן ימכר במחיר של ישראלי".
תמרורי אזהרה אחרי הקנייה
ריח: "כדאי לשפוך מעט שמן זית לכוס, לחמם אותה עם היד ולהריח. שמן זית שמכיל פגמים, יכיל גם ריח מעופש שמזכיר דוכן פלאפל רעוע, או ריח שמזכיר חומץ. לשמן זית מזויף, שהוא למעשה שמן סויה, יהיה ריח נייטרלי ולא מורגש. לשמן זית כתית מעולה, צריך שתהיה ארומה ברורה של זיתים טריים. אבל אם מדובר בשמן סויה מהול בזית, יהיה קשה להבחין בהבדל".
צמיגות: "את אותה כוס יש לשים במקרר. כעבור זמן מה, השמן צריך להפוך לצמיגי. אם לא, זה אומר שזה לא שמן טוב. לא אומר בהכרח שהוא מזויף, אבל זה בהחלט מקים סימני שאלה".
אחסון: "במקומות לא אמינים, לא יודעים לאחסן שמן זית. שמן זית הוא טבעי, לא מוסיפים לו חומרים משמרים, לכן הוא נוטה להתקלקל באחסנה לא נכונה. חשוב לאחסנו במקום מוצל שלא יעבור טמפ' של 35 מעלות. גם שמן זית שנמכר במיכלים גדולים נוטה להתקלקל מהר יותר".
תפוגה: "שמן זית אמור להישמר שנתיים, אבל לפי משרד הבריאות - אחרי שמבקבקים אותו ושולחים למכירה - תוקפו שנה אחת. תוקפו של שמן זית בפח - שנה וחצי".