שתף קטע נבחר

 

מדריך: כך תבחרו מוהל לברית המילה

רופא או מוהל? מה תעריף המילה ואיך מוודאים שמדובר באיש מקצוע מוסמך? הרב שמואל שפירא עם מדריך להורים שבדרך

מצוות ברית המילה נחשבת כמצווה חשובה ביותר. באמצעותה שותף האדם ליצירת האדם ולהשלמתו. מצווה זו חביבה על ישראל ובכל הדורות מסרו נפשם על קיומה. מעניין שמצווה זו מקויימת על ידי כמעט כל הציבור היהודי, אף שאינו מחוייב בה.

 

חובת המילה מוטלת על האב, כחלק מהמצוות שיש לאב כלפי בנו, וכדברי הגמרא: "האב חייב בבנו למוּלו ולפדותו וללמדו תורה ....". (תלמוד בבלי, מסכת קידושין, דף כ"ט עמוד א'). בתורה מסופר על משה רבנו, שכאשר יצא ממדין למצרים, והתעכב במילת בנו - אשתו ציפורה לקחה צור ומלה את בנה. (שמות פרק ד, כה)

 

בימינו רוב ההורים אינם מסוגלים למול את בנם, ולכן משתמשים בכלל ההלכתי "שלוחו של אדם כמותו", וממנים לשליח מוהל מקצועי הבקי בקיום המצווה. כאן מתעוררת השאלה כיצד ובמי בוחרים למוהל.

 

איך בוחרים

ראשית, על המוהל להיות בקי ומומחה בביצוע ברית המילה, מכיוון שהדבר דורש מיומנות ומקצועיות. בנוסף, מכיוון שמדובר במצווה, צריך המוהל להיות שומר מצוות, ובקי בפרטי ההלכות של ברית המילה.

 

הרבנות הראשית הקימה וועדה בין משרדית הבוחנת את המוהלים, ומסמיכה אותם בתעודה. לכן, כתנאי ראשון בבחירת המוהל, יש לוודא שהמוהל הוא בעל רשיון בר תוקף מידי הוועדה.

 

הוועדה הבין משרדית מעדכנת את רשימת המוהלים הארצית וניתן לוודא זאת ברבנות הראשית: המחלקת לבריתות ברבנות הראשית בירושלים, רח' ירמיהו 80. טל: 02-5313141/2. כמו כן, אפשר למצוא את הרשימה המעודכנת גם בכתובת הזו.

 

מילת רופא?

בארץ ישנם גם רופאים המשמשים כמוהלים. אולם, לא תמיד עובדה זו מבטיחה שהרופא מקצועי יותר ממוהל שעיקר עיסוקו בכך. חלק גדול מהמקצועיות נרכש בניסיון רב שנים, שלא תמיד מצוי אצל הרופאים המוהלים.

 

ישנם רופאים המרדימים בזריקה את איזור ברית המילה, כדי למנוע בכי של התינוק בזמן הברית, דבר שאינו מוסכם הלכתית על כל הרבנים. בנוסף, הזריקה עצמה מכאיבה לתינוק, וגם כאשר זמן השפעתה פג – מצוי שהילד בוכה מאד. מצד שני, ישנם גם מוהלים המשתמשים בחומרים מאלחשים שאינם זריקות, והמרגיעים את הילד ומקטינים את הכאב. לפעולה זו אין שום מניעה הלכתית.

 

עם זאת, אין באמור לשלול ברית מילה על ידי רופא שומר מצוות בעל הסמכה ותעודה לביצוע ברית המילה.

 

והכי חשוב...

תנאי חשוב נוסף הנדרש ממוהל, שיהיה "בן אדם" (מענטש), והיינו, שיתנהג בנועם להורים, לתינוק ולכל האורחים, וישדר אווירה נינוחה להורים הדואגים והחרדים. תנאי זה, אפשר לוודא בעיקר על ידי חברים או בני משפחה. חשוב גם לוודא שהמוהל יגיע לפני הברית לבדוק את הילד, שאינו "צהוב", ובכלל שהוא בריא וכשיר לברית, וכן הוא צריך לבוא לביקורת יום אחרי הברית.

 

גם בקשר לשכר הניתן למוהל, ישנם הבדלים בין המוהלים, אך כיום ישנו תעריף מומלץ על ידי הרבנות הראשית - לחצו כאן לתעריף המעודכן.

 

שמירה על העקרונות הנזכרים, תועיל לקיום הברית כהלכתה, מתוך שמחה ורוגע.

 

הרב שמואל שפירא חבר ארגון רבני צהר ורבה של כוכב יאיר

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכיסא של אליהו
צילום: ישראל ברדוגו
צילום: גבי מנשה
ערכת המילה
צילום: גבי מנשה
מומלצים