עוד חזון לוזון: יש עתיד לקהל בפריפריה?
הקרחות ביציעי קריית שמונה ואשקלון במחזור האחרון, מעלות את השאלה: האם שווה להשקיע בקהל שמחוץ למרכז? "שווה רק בשביל החיילים", מסביר איזי שרצקי
בשבת האחרונה "מילאו" את יציעי האיצטדיונים בליגה כ-10 אלפים צופים בלבד, אבל צריך לזכור שהמשחק בו אירחה מכבי תל אביב את הפועל פתח תקווה התקיים ללא קהל. בהמשך התקיים מפגש בין שתי קבוצות שתמיד מביאות קהל וכשבית"ר ירושלים ומכבי חיפה עלו למגרש, ראינו בקריית אליעזר עוד 13 אלף צופים. המשחק בין קריית שמונה להפועל רמת גן, סידר עוד אלפיים ובסך הכל הגיעו למגרשים כ-25 אלף צופים.
הממוצע העונתי מעט טוב יותר ובכלל, ניכר כי בהתאחדות עושים הכל על מנת להגדיל את המספרים. הבעיה היא לא במשחקים של אותן קבוצות גדולות (למרות שבית"ר ירושלים נמצאת כבר מעל לשנה בתקופה בינונית, שמשפיעה על כמות הצופים בטדי), אלא באלה שמגיעים מהפריפריה.
הקרחות ביציעי קריית שמונה ובאשקלון למשל, שתי העולות החדשות שאירחו משחקים במחזור האחרון ובסך הכל גם די מצליחות עד עכשיו על המגרש, מעלות את השאלה - האם חזון אבי לוזון, שדיבר על כדורגל מדן ועד אילת, באמת נמצא בדרך להגשמה? חמישה מחזורים לתוך פתיחת העונה, עדיין קשה לענות על השאלה הזו, ומה שאנחנו שומעים זה בעיקר תירוצים - גם אם חלקם מתקבלים על הדעת בשלב הזה.
יציעים ריקים בליגת העל. ההתאחדות דורשת עוד כרטיסי חייל (חגי אהרון)
בעיית מחירי הכרטיסים
במשך שנים חיינו בבועה שמחירי כרטיסים שמגיעים בקלות ל-80, 90 ואף חוצים את רף 100 השקלים, הם סיבה מספקת עבור הקהל שלא להגיע למגרשים. "בנוסף, אף פעם אין מספיק כרטיסי נוער וחייל", היו תמיד טוענים האוהדים בצדק. אז הנה העונה חווינו ירידה משמעותית במחירי הכרטיסים.
ירידת המחירים לא קרתה רק במקומות כמו אשדוד, אשקלון וקריית שמונה, אלא גם אצל מכבי והפועל פתח תקווה, בני יהודה וקבוצות אחרות. בנוסף, ההתאחדות הוציאה רק השבוע מנשר ובו הודיעה כי מעתה היא תעבוד קשה יותר על מנת לאכוף את בעיית הקצאת כרטיסי הנוער/חייל שתמיד אוזלים הרבה לפני שהקופות נפתחות ביום המשחק, כמעט בכל משחק ובכל איצטדיון.
"מתלונות חוזרות ונשנות המגיעות להתאחדות, עולה כי חרף הוראת התקנון בדבר הקצאת כרטיסים לנוער/חיילים בשיעור של 20 אחוז מהמספר הכולל של הכרטיסים שהונפקו/הופצו למשחק על ידי הקבוצה הביתית, חלק מן הקבוצות אינן מקפידות למלא אחר הוראה זו", כתב לקבוצות סמנכ"ל ההתאחדות, רותם קמר, כשהוא מציין כי מעתה גם יפעיל גם את חברת החקירות ויצמן-יער, על מנת לוודא שדברים אכן זזים בשטח.
"קבוצות המדפיסות ומוכרות את הכרטיסים באמצעות מערכת אלקטרונית, חייבות להקפיד כי בכל מקרה ישוריינו כרטיסי נוער/חיילים בשיעור של 20 אחוז ממספר הכרטיסים שניתן למכור לאותו משחק. יש לוודא כי ביום המשחק יועמדו למכירה בקופות האיצטדיון לפחות 50 אחוז מהכרטיסים המוקצים לנוער וחיילים".
רק שיגיעו
אז אחרי שנים של התעלמות מהבעיה, ההתאחדות החליטה לנסות סופסוף לטפל בה ועדיין מוקדם לראות אם תצליח. בהתאחדות מאמינים שהקצאת מספר גדול יותר של כרטיסי נוער ובעיקר חייל, עשויה להגדיל את כמות הקהל ביציעים, אבל זו כאמור, רק חלק מהבעיה בכדורגל הישראלי בשנת 2010. "אנחנו מכניסים חיילים במדים בחינם", מזכיר איזי שרצקי, בעלי קריית שמונה, שהסכים להגיב לכתבה.
"במשחק האחרון הודענו שמי שיגיע במדים, יוכל להיכנס ללא תשלום. זה משהו מאוד חשוב עבורנו בצפון, הנסיון להחזיר אהבה לחיילים שמשרתים כאן ומגנים על האיזור. למעשה, רק בשביל זה שווה היה להגדיל את הליגה מבחינתו, בשביל שחיילים יוכלו לבוא ולראות כדורגל עם היריבות הטובות ביותר", ממשיך הבעלים של מוליכת הליגה.
איזי שרצקי. "חשוב לנו להכניס בחינם חיילים במדים" (צילום: עדי סרדס)
אבל זו בדיוק הבעיה. בקריית שמונה אפשר להשיג מנויי ילדים שיוכלו להיכנס בחינם ובוגרים שישלמו - תחזיקו חזק - 20 שקל לכרטיס למשחק. בקריית שמונה משחקת קבוצה מלהיבה שעד עכשיו, חמישה מחזורים לתוך פתיחת העונה, גם נמצאת במקום הראשון בטבלה. ובכל זאת, למשחק מול הפועל רמת גן במחזור האחרון, הטריחו את עצמם רק כ-2,000 צופים למגרש.
אגב, גם תירוץ השבת שפוגעת בהגעת האוהדים שומרי המסורת אינו תקף כאן, מאחר והמשחק נערך ביום שני. רוב הצופים היו שקטים ונדמה כי בקרית שמונה עדיין לא התארגנה חבורה של 'אוהדי אולטראס', כאלה שיגיעו לכל משחק ובכל מצב, כאלה שעושים רעש, כאלה שיעלו את ממוצע הקהל בעיר המנומנת של הגבול הצפוני.
אולי הקהל פשוט מפונק
"למה בכלל הם עושים הגבלה של 20 אחוז כרטיסי נוער אני לא מבין?", שאל אוהד בפורום של אחת הקבוצות הגדולות בארץ השבוע, "שיתחילו לדרוש תעודות זהות או חוגרים ולמכור כרטיסים מוזלים - למי שמגיע". באשקלון הועלו טענות דומות אחרי שלמשחק הביתי בו אירחה הקבוצה את אותה הפועל רמת גן, התעמתו האוהדים עם הבעלים פרוספר אזגי.
אזגי והאוהדים. "ברגע שתהיה תאורה יגיע יותר קהל" (צפריר אביוב)
הם דרשו להגדיל את הקצאת הכרטיסים לנוער וחייל, במקביל להורדת מחירי כרטיסי הבוגרים ולקראת המשחק מול בני יהודה, שהתקיים במחזור החולף, קיבלו את הפשרה שהוצעה על ידי אזגי. הפועל אשקלון מכרה במכירה מוקדמת כרטיסים במחירים מוזלים יותר (30 שקלים לנוער/חייל ו-60 שקלים לבוגר), כשביום המשחק המחיר עולה ל-40 ו-80 שקלים.
נחשו מה קרה בפועל? נכון, מרבית האוהדים עדיין בחרו להגיע ביום המשחק ולהמשיך להתלונן. "אי אפשר להתעלם מזה שחלק מהקהל כיום הוא מפונק. אני מוציא הרבה יותר מ-20 ואפילו 30 אחוז כרטיסי נוער וחייל, אבל סובל מבעיות אחרות", אמר אזגי ל-ynet. "עם כל הכבוד, לא כל אחד רוצה לעזוב את המזגן בחום של 34 מעלות".
אז יש תקווה?
צודק אזגי. המשחק מול בני יהודה התקיים ב-14:30 משום שלקבוצה אין עדיין תאורה באיצטדיון ובהתאחדות אישרו לה לארח בביתה למרות הכל, על מנת שהספורטיביות תישמר. הפועל אשקלון כזכור, הביאה כ-8,000 אוהדים למשחק העלייה לליגת העל והנה עכשיו, כשהיא בין הגדולות ואף נותנת פייט חזק לכל קבוצה שמגיעה אליה, הקהל לא מגיע.
קריית שמונה. שרצקי: "שווה רק בשביל השחקנים המקומיים" (אלי אלגרט)
"ברגע שתהיה תאורה יגיע יותר קהל", מצהיר אזגי בביטחון, "אני מאמין שזה יקרה בשבוע הקרוב ואז נוכל לבדוק את זה, כבר במשחק הביתי הבא שלנו אחרי פגרת הנבחרת". על האופטימיות של אזגי אפשר להוסיף את זו של שרצקי, שעדיין לא מרים ידיים וממשיך לטעון שחזון לוזון והגדלת הליגה, הם עדיין רעיונות מצוינים שתורמים לפריפריה.
"אני מאמין שהקהל יבוא בהמשך, אחרי שיתרגל למקום בו אנחנו נמצאים", טוען שרצקי. "בכלל, אולי המשחק האחרון פשוט לא היה אטרקטיבי מספיק והקבוצה היריבה לא הביאה כמות שתצדיק את פתיחת היציעים הנוספים. אבל למרות חילוקי הדיעות שהיו ויש לי עם לוזון בנושאים אחרים, אני עדיין מאמין שהגדלת הליגה מוכיחה את עצמה מכמה סיבות ובסוף גם הקהל יתחבר לזה".
שרצקי סיים את דבריו: "קודם כל רואים שאין הבדלים גדולים בין הקבוצות ולראייה חבורת הצמרת המגוונת שיש לנו כרגע. זה מוכיח את עצמו כי מתגלים יותר שחקנים ישראלים צעירים. זה מוכיח את עצמו כי זה חשוב לאיזור. אנחנו נמשיך בבנייה ישראלית עם עדיפות לשחקנים מקומיים מהסביבה. רק בשביל הדברים האלה בלבד זה שווה".