שתף קטע נבחר

חיפה - שיאנית הזרמת הביוב לים

דו"ח של עמותת צלול מגלה כי בשנת 2010 נסגרו בישראל יותר חופי רחצה, בהשוואה למספר האירועים בשנה הקודמת. הסיבה המרכזית: תקלות במערכת הביוב, שגרמו לזיהום בנחלים ובים. העיר חיפה ממשיכה להחזיק בתואר השיאנית ואחריה: בת ים

בכל שנה מבטיחות הרשויות להשתפר, אך מהנתונים עולה כי המצב דווקא מחמיר: בשנת 2010 נרשמו בישראל יותר מקרים של סגירת חופי רחצה עקב זרימת ביוב בהשוואה לעונה הקודמת.

 

את הנתונים העגומים מספקת הבוקר (ד') עמותת "צלול", שמצאה כי בעונת הרחצה הנוכחית חלה עלייה של כ-25 אחוזים במספר אירועי סגירת חופים, ביחס לשנת 2009. הנתונים מתפרסמים לקראת נעילתה הרשמית של עונת הרחצה, מחר.

 

שיאנית סגירת החופים היא העיר חיפה שחופיה נסגרו במהלך השנה האחרונה תשע פעמים למשך 41 ימים. אחריה ברשימה נמצאת העיר בת ים, אשר חופיה נסגרו בעקבות ארבעה אירועים שונים למשך ארבעה ימים.

 

הסיבה המרכזית היתה ונותרה תקלות במערכת הביוב, כתוצאה מהזנחה ותחזוקה לקויה. הביוב שזרם גרם לא פעם לנזקים סביבתיים קשים, דוגמת זיהום שנגרם לנחל אלכסנדר בנובמבר 2009, אשר גרם למות דגים בים התיכון.

 

מקרה נוסף היה תקלה שאירעה במאגר חצור במאי 2010, במסגרתה זרמו קולחים אל נחל לכיש והביאו לסגירת חופי רחצה באשדוד. כמו כן, תקלה שפקדה את מערכת הביוב של נהריה באותו חודש הביאה גם היא לזרימת ביוב לנחל הגעתון ולסגירת חופי העיר.

 

אולם בעמותה לא מסתפקים בהפקת דו"ח נתונים וקוראים למשרד להגנת הסביבה לגבות מהרשויות המקומיות מחיר עבור התנהלותן. בעמותה מציינים כי עלות הנזק שנגרם לחופים ולים, צריך להתבטא בקנס מנהלי, שיבטא את המחיר הכלכלי הגבוה שיוצר הזיהום ואת המחיר שמשלם הציבור.

 

יש גם אופטימיות

עם זאת, לצד הנתונים החמורים על מספר אירועי סגירת החופים, מצאו בעמותה גם נתון אחד אופטימי: בשנת 2010 נמצא שיפור במספר הימים הכולל בהם החופים נסגרו לרחצה לאורך השנה כולה (כולל עונת החורף). בהשוואה לשנה שעברה, חלה ירידה של 26 אחוזים במספר הימים לעומת אשתקד.

 

במילים אחרות, השנה היו אמנם יותר אירועים של סגירת חופים, אך למרבה המזל החופים נסגרו לפרקי זמן קצרים יותר. כך למשל, בין אוקטובר 2008 לאוקטובר 2009 נסגרו חופי הרחצה בישראל למשך 109 ימים, ובשנה האחרונה "רק" 81 ימים. "עובדה זו מלמדת על התייעלות הרשויות בטיפול באירועי זיהום אלה, אך במקביל מלמדת כי הרשויות לא טרחו למנוע את הזיהום מבעוד מועד", ציינו בעמותה.

 

לרגל סיום עונת הרחצה הנוכחית, ציינו בעמותה גם את תוצאות פרויקט השמירה על החופים אותו השיקו לאחרונה. הפרויקט, שנעשה בשיתוף חברת קורונה והפרויקט הבינלאומי Corona Save The Beach, הזמין את הציבור להצביע בעד החוף אותו הם מעוניינים להציל.

 

42,655 אנשים הצביעו סך הכל והחוף שנבחר וקיבל כמחצית מכלל הקולות היה רצועת החוף במכמורת, הנמצאת צפונית לחוף המוכרז.

 

"חוף זה יזכה למעקב וטיפול ייחודיים במהלך השנה הקרובה, כולל גיוס תושבים לצורך העלאת המודעות, גיוס משאבים, משרדי ממשלה ועבודה משותפת להצלת החוף", אמרו בעמותה

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרחצה אסורה. שוב.
באדיבות עמותת צלול
מומלצים