שלא ייצא לכם המיץ: עגבנייה מזן חדש
אם עד היום נמנעתם מאכילת עגבנייה מחשש לשפריץ שיכתים את הבגד, או מהוספתה לכריך מכיוון שהיא מאבדת צורה ומפזרת נוזלים, נמצא הפתרון עבורכם - זן עגבניות חדש בשם "אדמוניה"
דווקא בימים אלה, בהם העגבנייה הופכת למוצר שמשקלו בזהב ומחירה מאמיר עד ליותר מ-20 ש"ח לקילוגרם, יוצא זן חדש של עגבניות שנקרא "אדמוניה". הקונספט הוא עגבנייה שלא תכתים לכם את החולצה או תהפוך את הכריך לספוג מלא מיץ.
מקור זרעי ה"אדמוניה" הוא בהולנד - פיתוח של חברת Intense tomatoes - ובארץ היא גדלה במשק של רמי טרבלסי במושב תקומה בנגב המערבי. על פי המגדל, זן האדמוניה שומר על טריות עד שבועיים בטמפרטורת החדר, ואפילו עד שלושה שבועות בקירור. המחיר הוא כ-7 ש"ח לכמות של כ-600 גרם.
בחרנו 5 נסיינים, לא סיפרנו להם שמדובר בזן חדש וביקשנו מהם לחתוך את העגבנייה, לתת ביס ולספר מה הם מרגישים.
טעם של עשבים
מבט ראשון: מ' בחנה את העגבנייה מכל הצדדים והגיעה למסקנה שהיא יפה ומטופחת.
מבחן הסכין והביס: "בעת החיתוך יצא מעט נוזל, אבל לא השפריץ לכל הכיוונים. מאחר והעגבנייה מוצקה, קל לחתוך אותה. מבחינת הביס - העגבנייה לא משפריצה והסביבה נשמרת נקייה".
על הלשון: "טעם מתקתק שיש בו אלמנטים עשביים קלילים. אין תחושה שחסרים נוזלים לעגבנייה, הם נשמרים בפנים".
רגיל או מיוחד: "אני מעדיפה את העגבנייה הטובה, הישנה והמשפריצה".
נראית שווה
מבט ראשון: ט' אמרה שהעגבנייה יפה ואסתטית, מוצקה ונדמה שהיא קשה: "בקיצור, נראית שווה".
מבחן הסכין והביס: ט' ויתרה על גינוני הסכין ונגסה בעגבנייה. כמי שמעידה על עצמה שהיא נמנעת מעגבניות בגלל שהן מגירות מיץ שמכתים, בין אם בכריך ובין אם בתור נשנוש, היא התלהבה מהרעיון של עגבנייה שאינה נוזלת.
על הלשון: "דומה לטעם של עגבנייה רגילה".
רגיל או מיוחד: "אם היא מבטיחה שהיא לא משפריצה, בהחלט יש לה יתרון על פני העגבנייה הרגילה".
לא משפריצה בחיתוך (צילום: עזר חדד)
הטעם שלא נשאר
מבט ראשון: י' אהבה את מראה העגבנייה: "גדולה ויפה".
מבחן הסכין והביס: "כאחת שחוששת משפריץ, האינסטינקט הורה לי להניח יד מתחת לעגבנייה כדי שהיא לא תכתים אותי, היה נחמד לגלות שאין שפריץ".
על הלשון: נגיסה בעגבנייה הובילה את י' לאבחנה הבאה: "זו עגבנייה טעימה, אבל יש הבדל עצום בינה לבין העגבנייה האהובה עליי - זן התמר. העגבנייה הרגילה מלאה בנוזלים שמתפשטים בפה כך שהלשון, האחראית לטעם, מרגישה את כל טעמי המיץ. בעגבנייה החדשה, מאחר והמיץ אגור בתוכה ולא נוזל החוצה, התחושה היא שהטעם נעלם מהר, יחד עם הביס שנבלע".
רגיל או מיוחד: "יש לי אהבה גדולה לעגבניות מסוג תמר ולא אוותר אליהן".
לכריך, אבל לא לסלט
מבט ראשון: ר' התלהב ממראה העגבנייה, בעיקר לאור העובדה שהיום מי שמקבל עגבנייה בחינם, כאילו זכה בפרס כספי: "המראה שלה יפה ונחמד".
מבחן הסכין והביס: "העגבנייה לא עסיסית, אמנם הרעיון שהיא לא נשפכת הוא מצויין, אבל זה פוגם".
על הלשון: הפגם העיקרי הוא בטעם, "העגבנייה תפלה, אין בה מיץ והיא לא טעימה".
רגיל או מיוחד: "אם מדובר בכריך או במנה שבה העגבנייה לא אמורה להיות דומיננטית, אפשר להסתפק ב'אדמוניה', אבל אם מדובר בסלט ירקות שבו כל ירק מקבל את הכבוד שלו, כבודה של העגבנייה המשפריצה מונח במקומו והיא הזוכה".
אדמוניה יפה וחתיכה (צילום: עזר חדד)
השורה התחתונה
ה"אדמוניה" היא קונספט מצויין למי שאוהב עגבניות ושונא להתמודד עם כתמים או עם עגבניות שאמורות להוסיף יופי למנה אך מאבדות צורה על גבי צלחת ההגשה. ככל הנראה השימוש האידיאלי שלה יהיה בכריך, במיוחד כזה שנועד לטיולים ונשמר בתיק כמה שעות.